Glavni grad Njemačke živi i danju i noću, a mogli bismo reći da je neobično povijesno-moderan... Berlin je odlična destinacija za zabavu i istraživanje! Brzo, zanimljivo i organizirano snalaženje u gradu pružit će vam svakodnevno Sandeman's Free Walking Tours, a odlučite li se to učiniti sami, obvezno posjetite sljedeće atrakcije.

1. Brandenburška vrata

Neće vam se priznati da ste bili u Berlinu ako niste prošetali do Brandenburških vrata. Naredbu za njihovu izgradnju dao je pruski kralj Fridrik Vilim II., a gradio ih je arhitekt Carl Gotthard Langhans između 1788. i 1791. Posebna su iz više razloga, ali 12 grčkih stupova u dorskom stilu i kvadriga (četveropreg) s božicom pobjede u kočiji s četiri konja najviše se ističu. Vrata se nadovezuju na prekrasnu aveniju Unter den Linden dugu oko 1,5 km koja će vas dovesti do Berlinske katedrale (Berliner dom) uz rijeku Spree.

2. DDR muzej

Odmah s druge strane Berliner Doma, na obali rijeke Spree nalazi se interaktivan muzej posvećen DDR-u, komunističkoj državi koja je postojala od 1949. do 1990. U njemu pronađite replike svega i svačega – od kuhinje, kupaonice do soba za ispitivanje agenta Stasija i ćelije za neprijatelje režima. Ovaj će vas muzej zaprepastiti, dobro nasmijati i dodatno zabaviti jer je riječ o interaktivnom postavu! Slobodni zavirite u ladice, ormare, sjednite u dnevni boravak ili na WC školjku u tipičnoj socijalističkoj kući i isprobajte Trabant na koji je prosječni stanovnik trebao čekati godinama, i to nakon što bi ga naručio i platio.

3. Alexanderplatz

Produžite od Berliner doma do Alexanderplatza, mjesta gdje se nalazi glavni željeznički kolodvor. Ni po čemu drugom poseban, na trgu se nalazi berlinski televizijski toranj, treći po veličini u Europi. Izgrađen je 1969. nakon četiri godine gradnje na poticaj vlade tadašnje Istočne Njemačke, koja je Berlin željela učiniti poznatim po ovom tornju. Ulaznica će vas koštati 12 i pol eura, što se svakako isplati za panoramski pogled na Berlin od 360 stupnjeva.

Alexanderplatz Alexanderplatz (Foto: Guliver/Thinkstock)

4. East side gallery

Želite li upoznati povijest, ali i umjetnost Berlinskog zida, posjetite East Side galeriju. S 1316 m dužine, riječ je o najdužoj galeriji na otvorenom. Najduži neprekinuti dio nekadašnje granice između Istočnog i Zapadnog Berlina, od sveukupno 155 kilometara koliko je zid bio dugačak, oslikalo je 118 umjetnika iz 21 države odmah po ujedinjenju. Potražite Fraternal Kiss ili sliku Trabanta koji izgleda kao da probija zid i ne zaboravite ponijeti pivo kako biste s prijateljima uživali na livadi uz rijeku Spree s ostalom mladeži koja se tamo skuplja po toplom, sunčanom vremenu.

5. Tiergarten park

Jedan od najvećih, najpoznatijih i najzelenijih parkova u cijeloj Njemačkoj nalazi se unutar Berlina. Riječ je o parku Tiergarten. Šetnja, trčanje, bicikliranje, piknik ili nogomet samo su neki od prijedloga kako možete provesti sunčan dan u Berlinu. Pronađite engleske vrtove, male močvare, veliko igralište u blizini Potsdamer trga ili Berlinski zoološki vrt – najstariji i jedan od najpoznatijih u Njemačkoj. Smatra se najposjećenijim u Europi, a poznat je i na svjetskoj razini čemu doprinosi 1380 različitih vrsta i više od 20 tisuća životinja.

Berlin je grad koji nikako ne možete obići u jednom danu, odvojite barem cijeli vikend. Iz "susjednih" se gradova mogu pronaći i zaista povoljne karte. Npr. poželite li tamo za Uskrs, iz Budimpešte možete povratnu kartu kupiti za 70-ak eura.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju