Zagrebački restoran i bar Time u Petrinjskoj 7 nakon ljetnog preuređenja sada ima 70 sjedećih mjesta, uključujući i sushi bar gdje gosti mogu uživo pred sobom pratiti kako se ovo jelo priprema. Meni je obogaćen je sa nekoliko originalnih novih jela, a pritom i dalje njeguje nepretenciozne formate koji su svi na neki način povezani s Azijom dok kulinarski tim na čelu sa chefovima Sašom Pribičevićem i Vidom Nikolićem te head sushi chefom Alenom Koščakom, osim velike doze kreativnosti u procesu pripreme, uključuje i korištenje mnogih modernih kulinarskih tehnika.

Time je pozicioniran kao Asian fusion restoran, u kojem je naglasak stavljen na sushi – koji obuhvaća 50% ponude. Vrhunski tim od šest kuhara dobro je izučio sve od rezanja do motanja i kuhanja, pa je recimo nevjerojatan gušt gledati kako pred tobom nastaje zmaj od riže, jegulje i avokada. Šteta što je ukusniji nego vizualniji – ispali smo pravi vitezovi. Koliko god pristup bio ozbiljan i profesionalan, namjera je da gosti u hrani i doživljaju prvenstveno uživaju, educiraju se, i u biti – osjećaju ugodno uz hranu. Osnovna ideja jednog od suvlasnika, gospodina Davora Binenfelda koji stoji i iza projekta Binimoto, je da Time bude autentično mjesto koje će se pamtiti po zanimljivoj kuhinji i dobroj atmosferi koja se vikendom samo seli u prostor do njega, koji zauzima istoimeni bar.

Sam meni nije prevelik, pazi se da hrana nije premasna ni presoljena, kao ni da se ne preporuča teža hrana u kasnijim satima, za što brinu specijalno educirani i uljudni konobari. Fokus je na glavnu namirnicu i isticanje njenogu okusa, bez suvišnih kerefeka sa strane, a kako se ipak gaji otkačenost i zabavnost modernih restorana – nema bijelih stolnjaka niti klasičnih formalnosti – nisu me izbacili u kratkim hlačama...

Kad je god to moguće, hrana se nabavlja iz Hrvatske, ali riža na primjer dolazi iz Kalifornije (Nishiki, sitno zrno), losos s burze ribe iz Italije, a đumbir će navodno uskoro – sami početi kiseliti! Počinjemo jesti jadransku plavorepu tunu kao sushi i sashimi, na stolu su dvije vrste soja sosa, uz štapiće i vilica, konačno nešto za nas nespretne! Tu je i Hamachi, rozkasti ukusni japanski gof, kao i već spomenuti Dragon role. Trenutno zaboravljam sve na lozi pečene orade i salpe od ljeta i uživam u sasvim drugačijoj filozofiji ribe.

Umak Unagi, kavijar Tobiko, sve je to kako tvrdi Vid – totalni mamac za žene. Muškarci tek otkrivaju Aziju! Tu su i klasične rolice punjene pačetinom koje se moče u slatko ljuti sos od čilija, a onda dolazi na red play of the day – Gyoza, laički rečeno, tortelini punjeni mesom i zapečeni i tako savršeno žilavi, taman toliko koliko treba. Ako je nešto ikad bilo al dente, onda su to ovi svinjski jastučići. Divota.

Kad sam pomislio da smo gotovi, došao je i Pork bun, azijski hamburger od mliječnog peciva kuhanog na pari, svinjskom potrbušinom, kimčijem i domaćim bbq sosom. Nevjerojatno, poput najslađeg odojka u pekmezu, a na kraju fino žari... Green curry je došao kao točka na i, svojim satenskim aromama baziranim na kokosovom vrhnju. Trakice mekog pilećeg zabatka punu minutu rađaju nove okuse nakon što ih progutate, divno kremasto majstorstvo puno začina, limunske trave, tajlandskog bosiljka, đumbira...



Dok mi tekućim dušikom rade najkremozniji sladoled ikad (snimio sam i poslao svom desetogodišnjaku, još stižu smajlići), najavljuju Tikku Massalu, Američku pitu, Lax, Red curry... Stvarno uživanje u hrani, ali i sakeu, bogatoj vinskoj listi...

Prostor bara nakon preuređenja i dalje njeguje opuštenu i neformalnu atmosferu uz velik izbor vina i ostalih pića dok se vikendom organiziraju nastupi raznih DJ-a i muzičkih izvođača što ga čini jednim od najatraktivnijih mjesta za večernje izlaske u Zagrebu.

Dakle, nakon azijske večerice, čašu za vino u ruke i ne trošite na taksije. Time restaurant i bar ima jednostavno sve što vam treba za vrhunski provod. Vrijeme je za Time!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju