• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Tea Mamut: Slastičarka čije deserte vole i holivudske zvijezde otvara slastičarnu u Splitu

O'š kolač nalazi se na adresi Ćiril Metodova 4, a svoja će vrata otvoriti idući tjedan. Što sve možemo očekivati, za Punkufer je ispričala sama Tea Mamut.

Punkufer avatar placeholder
Matea Vipotnik 25.05.2017 07:35 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Pita od naranče i čokolade Za 15 minuta Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče Mesne okruglice u kremastom umaku Nećete im moći odoljeti Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku Gorski Kotar - 7 Za cijelo društvo Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu


Jedna od najpoznatijih mladih slastičarki u Hrvatskoj trenutno je sigurno 29-godišnja Splićanka Tea Mamut. Prva je Hrvatica koja je završila prestižnu kulinarsku akademiju u New Yorku: Culinary Institute of America – CIA, poznatu i kao "kulinarski Harvard", na kojem je diplomirala menadžment slastičarstva i pekarstva. Nakon toga stažirala je i s cijenjenim chefovima u prestižnim restoranima.



Jedan od njih je i restoran "Daniel" u New Yorku s tadašnje 3 Michelinove zvjezdice, gdje je učila od najboljih, a tu su i nekadašnji Gil’s u Dubrovnik, danas 360, Relais & Châteaux Restaurant La vie, restoran DiVino i Perivoj. Njezine deserte kušale su brojne poznate zvijezde kao što su Natalie Portman, Kate Hudson, Michael Douglas i Roger Federer. Bila je i dio menadžmentskog tima na Olimpijskim igrama 2012. godine, kada je, zajedno s ostatkom tima sudjelovala u koordinaciji i organizaciji gastronomske ponude..

Prava je sreća što ova zubna tehničarka nije počela graditi karijeru u struci, a niti u baletu, što joj je velika ljubav od malih nogu, već je za životni poziv odabrala upravo slastičarstvo. To možemo zahvaliti Jamieu Oliveru, kojeg je Tea zavoljela čim je vidjela njegovu emisiju. Sa 16 je godina, kaže, umjesto tinejdžerskih časopisa kupovala kuharice.

Iako je 5 godina provela u gradu o kojem mnogi sanjaju, New Yorku, odlučila se vratiti na Stari Kontinent. Posljednjih 6 mjeseci intenzivno radi na otvaranju vlastite slastičarne u Splitu, koju mnogi jedva čekaju. O'š kolač nalazi se na adresi Ćiril Metodova 4, a svoja će vrata otvoriti krajem svibnja. Što sve možemo očekivati, za Punkufer je ispričala sama Tea Mamut.



Je li otvaranje vlastite slastičarne oduvijek bio cilj?

Tea: Za mene je otvaranje vlastite slastičarnice bio jedini način da svoje iskustvo i snove prenesem u stvarnost i tu ljubav prema slasticama podijelim s dragim ljudima.

Sada mogu izrađivati kolače kakve želim, urediti svaki detalj u interijeru kako hoću, raditi s ljudima koje gaje istu ljubav prema slatkom, ali i omogućiti drugima da uđu u taj mali, ali veseli, svijet slastica.

Oduvijek sam svijet gledala kroz ružičaste naočale i nikada se nisam pokolebala, zapravo nikada nisam bila sigurnija da je to bio jedini ispravan put. Slijediti svoj san.

Znači, uz vas će biti još djelatnika?

Tea: U slastičarnici Oš kolač smo nas 4 slastičarke i 2 konobarice, a radit ćemo svaki dan, osim nedjeljom. Prava smo ženska manufaktura o'slastica.

Što će biti u ponudi? Hoće li biti stalnih kolača ili će se svakodnevno mijenjati?

Tea: Slastičarnica Oš kolač će u svojoj ponudi imati stalnu ponudu kolača i torti, a izmjenjivat će se i sezonska ponuda slastica, ovisno o ponudi svježeg voća lokalnih proizvođača.

Za stalnu postavu već smo odabrale torte Štorija o' palačinki s vanilijom ili lješnjakom, Zdravku i Tortu o'sira, a od kolača tu su Šinjorina malina, Šjor limun, Buža, Pari krempita, Barba Čičak, Čikolata te Tonka u čašici... 

I nezaobilazni keksi: Čoko kuki, Kukiriki, Deboto zdravi kuki, Slatko o'mendula.. Za svaki ukus ponešto.



Što Vas inspirira u osmišljavanju novih slastica?

Tea: Inspiraciju najviše pronalazim u samim sastojcima, npr. kada pomislim na malinu, odmah je vežem uz vaniliju, limun uz bijelu čokoladu, lješnjak uz mliječnu čokoladu...

Uvijek su pri izradi kolača prisutne kombinacije i kontrasti kao što su kiselo-slatko, svježe-kremasto, što je najbolji dokaz da se i u svijetu slastica suprotnosti privlače. Zapravo, tajna kolača je u tome da se postigne savršen balans svih sastojaka tako da niti jedan okus ne dominira, nego da se prožmu u jednu, novu ukusnu i osvježavajuću cjelinu.

Najbolji primjer je Barba Čičak, gdje je jedan od sastojaka lavanda. Na prvu, djeluje kako će lavanda dominirati i preoteti cijeli okus, ali pažljivim omjerom sastojaka, savršeno se uklopila u kolač s limunom, maslinovim uljem, mascarponeom.. Još bolji primjer je sol koja naglašava pojedine okuse i bez koje je nezamisliv bilo koji biskvit, ali pri njenoj upotrebi treba biti jako, jako pažljiv. Dovoljno je zrnce više i to više nije slatki kolač.

Što Vam je najteže za napraviti od slastica?

Tea: Svakako najteža stvar u slastičarstvu je temperiranje čokolade kojoj je dovoljan samo jedan topliji stupanj da se ne može stisnuti i postići visoki sjaj. Zato rad s čokoladom zahtijeva optimalno namještenu temperaturu, ali i veliku koncentraciju i bezgraničnu strpljivost.

A najlakše?

Tea: Ne postoji najlakše, to bi možda bila situacija kada postupak izrade nekog kolača ponoviš 1000 puta pa nekako sve djeluje lakše. Međutim, svaki kolač ima jako puno pravila, dovoljno je samo jedno malo pravilo zaobići i to više nije isti kolač. Primjerice, Kuki djeluje kao jednostavan keks, ali važno je znati kako njegova forma u konačnici ovisi hoće li taj keks biti mekan ili hrskav. .



Kako izgleda slastičarna, kako je uređena?

Tea:
Slastičarnica se sastoji od dvije cjeline: proizvodnje koja zauzima tri puta veći prostor od uslužnog dijela za goste, koji je predviđen za otprilike 10-ak ljudi. U vanjskom dijelu slastičarnice prilagodili smo i klupe na kojima će ljudi, pogotovo ljeti, rado sjesti i pojesti kolač.

Svi naši deserti će biti ručno rađeni u slastičarnici, bez praškastih proizvoda, isključivo s originalnim domaćim sastojcima kupljenim od malih proizvođača po cijeloj Hrvatskoj (bademi, orasi, sezonsko voće, maslinovo ulje...). Recepti se baziraju i na tradicionalnim okusima našeg djetinjstva, u kojima su prisutne svima znane kombinacije sastojaka, ali mi smo ih uspjeli proširiti i razviti nove i modernije slastice, ispričane na Oš kolač način.

Slastičarnica je uređena u vintage stilu s prevladavajućim pastelnim bojama, pri čemu detalji podsjećaju na bakin stol i čipkom ukrašen namještaj, dok je cijela komunikacija bazirana na splitskom slengu: oš ist, oš pit...

Želja mi je bila da postignem onu toplu, domaćinsku atmosferu, ali osvježenu modernijim detaljima u prostoru da se čini kao da ste zakoračili u neki lijepi, slatki san. San koji će trajati.;-)

Za kraj, Tea je s nama podijelila i koje su njene omiljene slastice. Najdraže su joj kombinacije od lješnjaka i čokolade te keksi i kolači s orašastim plodovima. 

Omiljena joj je slastica talijanska čokolada Gianduja, napravljena od mliječne čokolade s piedmontskim lješnjacima, zatim Sfogliatella, slastica punjena ricottom, a jede se na talijanskom jugu te sicilijanski Cannolo i Kouign Amann. Nezaobilazna je i orahnjača koju priprema njezina majka.



Redovno prati i vijesti vezane uz svoj posao i ide na usavršavanja, a zahvaljujući slastičarstvu proputovala je gotovo čitav svijet. 

  • #gdje sjesti
  • #Tea Mamut
  • #kolači
  • #slastičarna
  • #oš kolač
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Stari grad Visoki i Piramida Sunca: Pogledajte fotografije mjesta na kojima legende sreću ljepote prirode
Neopisivo!
Stari grad Visoki i Piramida Sunca: Pogledajte fotografije mjesta na kojima legende sreću ljepote prirode
Snažni Max: Sendvič koji Nijemci jedu za jače mišiće, ali i libido
Jednostavno, a prefino
Snažni Max: Sendvič koji Nijemci jedu za jače mišiće, ali i libido
Još stignete: Ekskluzivni meniji u vrhunskim restoranima po posebnim cijenama
Pokrovitelj Mastercard
Još stignete: Ekskluzivni meniji u vrhunskim restoranima po posebnim cijenama
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Chef Mario Mihelj savjetuje što napraviti za mezu kada su gosti već pred vratima
Pokrovitelj Kenwood
Chef Mario Mihelj savjetuje što napraviti za mezu kada su gosti već pred vratima
Jeste li znali? 6 stvari koje nikada ne bismo smjeli baciti u odvod
Neokolišaj
Jeste li znali? 6 stvari koje nikada ne bismo smjeli baciti u odvod
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Zimska idila: odmor u Gorskom Kotaru
Za cijelo društvo
Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Pedesetak eura
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Pobjegao opasni kriminalac iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Drama u Njemačkoj
Opasan kriminalac pobjegao iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Mladi ribolovac izvukao neočekivan ulov ispod Pelješkog mosta, završio je na istraživanju: "Ovo je velika rijetkost"
kao iz ribičke legende
Mladi ribolovac izvukao neočekivan ulov ispod Pelješkog mosta, završio je na istraživanju: "Ovo je velika rijetkost"
Skandal u Istri: Policijski načelnik nosio sinu drogu, majka uništavala dokaze i dojavljivala informacije
obiteljska mreža
Policijski načelnik nosio sinu drogu u zatvor, majka uništavala dokaze
show
Životna priča Cass Elliot
razbijala stereotipove
Otišla je prerano, a priča o sendviču zasjenila je njezin nevjerojatan talent
Jakov Jozinović i Aleksandra Prijović zapjevali ''Ringišpil'' Đorđa Balaševića
spontani trenutak
Poslušajte kako to zvuči kada Prija i naš Vinkovčanin ukrste glasove!
Tko je princeza Delphine od Belgije?
neobična princeza
Godinama joj nitko nije vjerovao, a onda je DNK test razotkrio kraljevsku tajnu
zdravlje
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni koji jača imunitet
Po preporuci nutricionistice
Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni koji jača imunitet
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
zabava
Muškarac s "najvećim penisom na svijetu" odgovorio je pitanja koje su svi željeli znati
Zanimljivo
Muškarac s "najvećim penisom na svijetu" odgovorio je na pitanja koja su svi željeli čuti
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Urnebesno
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
tech
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Iskoristili nanotehnologiju
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Drevni Zemljin zrak star 6 milijuna godina pronađen u antarktičkom ledu
Nevjerojatno otkriće
Drevni Zemljin zrak star 6 milijuna godina pronađen u antarktičkom ledu
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Pronađeno rješenje
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
sport
Preminuo legendarni igrač Dinama Rudolf Rudi Belin
Počivao u miru
Tužna vijest iz Maksimira: Preminuo legendarni igrač Dinama
Ne slušajte Delijine i Aspinallove hejtere, ovo je apsolutni dokaz da je borba prekinuta
ANTE ZASLUŽUJE PRAVDU
Ne slušajte Delijine i Aspinallove hejtere, ovo je apsolutni dokaz da je borba prekinuta
Dinamo ostao bez kapetana Mišića na teškom gostovanju
PRETJERAO JE
Dinamo ostao bez kapetana Mišića na teškom gostovanju
tv
MasterChef: Odluka jednog kandidata šokirat će sve! "To je najveći klišej koji sam čuo, neka turska sapunica!"
NE PROPUSTITE!
Odluka jednog kandidata šokirat će sve! "To je najveći klišej koji sam čuo, neka turska sapunica!"
U dobru i zlu: Pokušao se igrati sa sudbinom, a sad mu se crno piše
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pokušao se igrati sa sudbinom, a sad mu se crno piše
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Laura Samardžija
MAGIJA!
Je li ovo prava Elsa došla u Supertalent?! Što vi mislite o Laurinom nastupu?
putovanja
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Zimska idila: odmor u Gorskom Kotaru
Za cijelo društvo
Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu
novac
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
Nije im prvi put
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
lifestyle
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Hodanje i mršavljenje: Plan od šest tjedana s kojim se kilogrami tope bez problema
BITNA JE I PREHRANA
Hodanje i mršavljenje: Plan od šest tjedana s kojim se kilogrami tope bez problema
15 tužnih filmova
EMOCIJE NA NAJJAČE
Vrijedni svake suze: 15 filmova zbog kojih ćete isplakati dušu
sve
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Preminuo legendarni igrač Dinama Rudolf Rudi Belin
Počivao u miru
Tužna vijest iz Maksimira: Preminuo legendarni igrač Dinama
Ne slušajte Delijine i Aspinallove hejtere, ovo je apsolutni dokaz da je borba prekinuta
ANTE ZASLUŽUJE PRAVDU
Ne slušajte Delijine i Aspinallove hejtere, ovo je apsolutni dokaz da je borba prekinuta
O\'š kolač
Slatka čuda u Splitu

Teina "tvornica slatkiša": Balotica, Paris-Brest i torta od palačinki koja se radi 24 sata

Slastičarka s diplomom kulinarskog Harvarda koja osvaja desertima iz slastičarnice O'š kolač u Splitu dolazi na hedonistički festival u Zagrebu - R'n'B Weekend (23. do 26. svibnja)...

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • O\'š kolač Hrana i piće
    Slatka čuda u Splitu

    Teina "tvornica slatkiša": Balotica, Paris-Brest i torta od palačinki koja se radi 24 sata

  • Stari grad Dubovac Hrana i piće
    Kastel

    Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

  • Asuka - 7 Hrana i piće
    Asuka

    Japan u centru Zagreba: Uzbudljivo mjesto za istraživanje okusa i mirisa Zemlje Izlazećeg Sunca

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close