• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Tea Mamut: Slastičarka čije deserte vole i holivudske zvijezde otvara slastičarnu u Splitu

O'š kolač nalazi se na adresi Ćiril Metodova 4, a svoja će vrata otvoriti idući tjedan. Što sve možemo očekivati, za Punkufer je ispričala sama Tea Mamut.

Punkufer avatar placeholder
Matea Vipotnik 25.05.2017 07:35 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više K2 - 4 "Planina svih planina" Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške


Jedna od najpoznatijih mladih slastičarki u Hrvatskoj trenutno je sigurno 29-godišnja Splićanka Tea Mamut. Prva je Hrvatica koja je završila prestižnu kulinarsku akademiju u New Yorku: Culinary Institute of America – CIA, poznatu i kao "kulinarski Harvard", na kojem je diplomirala menadžment slastičarstva i pekarstva. Nakon toga stažirala je i s cijenjenim chefovima u prestižnim restoranima.



Jedan od njih je i restoran "Daniel" u New Yorku s tadašnje 3 Michelinove zvjezdice, gdje je učila od najboljih, a tu su i nekadašnji Gil’s u Dubrovnik, danas 360, Relais & Châteaux Restaurant La vie, restoran DiVino i Perivoj. Njezine deserte kušale su brojne poznate zvijezde kao što su Natalie Portman, Kate Hudson, Michael Douglas i Roger Federer. Bila je i dio menadžmentskog tima na Olimpijskim igrama 2012. godine, kada je, zajedno s ostatkom tima sudjelovala u koordinaciji i organizaciji gastronomske ponude..

Prava je sreća što ova zubna tehničarka nije počela graditi karijeru u struci, a niti u baletu, što joj je velika ljubav od malih nogu, već je za životni poziv odabrala upravo slastičarstvo. To možemo zahvaliti Jamieu Oliveru, kojeg je Tea zavoljela čim je vidjela njegovu emisiju. Sa 16 je godina, kaže, umjesto tinejdžerskih časopisa kupovala kuharice.

Iako je 5 godina provela u gradu o kojem mnogi sanjaju, New Yorku, odlučila se vratiti na Stari Kontinent. Posljednjih 6 mjeseci intenzivno radi na otvaranju vlastite slastičarne u Splitu, koju mnogi jedva čekaju. O'š kolač nalazi se na adresi Ćiril Metodova 4, a svoja će vrata otvoriti krajem svibnja. Što sve možemo očekivati, za Punkufer je ispričala sama Tea Mamut.



Je li otvaranje vlastite slastičarne oduvijek bio cilj?

Tea: Za mene je otvaranje vlastite slastičarnice bio jedini način da svoje iskustvo i snove prenesem u stvarnost i tu ljubav prema slasticama podijelim s dragim ljudima.

Sada mogu izrađivati kolače kakve želim, urediti svaki detalj u interijeru kako hoću, raditi s ljudima koje gaje istu ljubav prema slatkom, ali i omogućiti drugima da uđu u taj mali, ali veseli, svijet slastica.

Oduvijek sam svijet gledala kroz ružičaste naočale i nikada se nisam pokolebala, zapravo nikada nisam bila sigurnija da je to bio jedini ispravan put. Slijediti svoj san.

Znači, uz vas će biti još djelatnika?

Tea: U slastičarnici Oš kolač smo nas 4 slastičarke i 2 konobarice, a radit ćemo svaki dan, osim nedjeljom. Prava smo ženska manufaktura o'slastica.

Što će biti u ponudi? Hoće li biti stalnih kolača ili će se svakodnevno mijenjati?

Tea: Slastičarnica Oš kolač će u svojoj ponudi imati stalnu ponudu kolača i torti, a izmjenjivat će se i sezonska ponuda slastica, ovisno o ponudi svježeg voća lokalnih proizvođača.

Za stalnu postavu već smo odabrale torte Štorija o' palačinki s vanilijom ili lješnjakom, Zdravku i Tortu o'sira, a od kolača tu su Šinjorina malina, Šjor limun, Buža, Pari krempita, Barba Čičak, Čikolata te Tonka u čašici... 

I nezaobilazni keksi: Čoko kuki, Kukiriki, Deboto zdravi kuki, Slatko o'mendula.. Za svaki ukus ponešto.



Što Vas inspirira u osmišljavanju novih slastica?

Tea: Inspiraciju najviše pronalazim u samim sastojcima, npr. kada pomislim na malinu, odmah je vežem uz vaniliju, limun uz bijelu čokoladu, lješnjak uz mliječnu čokoladu...

Uvijek su pri izradi kolača prisutne kombinacije i kontrasti kao što su kiselo-slatko, svježe-kremasto, što je najbolji dokaz da se i u svijetu slastica suprotnosti privlače. Zapravo, tajna kolača je u tome da se postigne savršen balans svih sastojaka tako da niti jedan okus ne dominira, nego da se prožmu u jednu, novu ukusnu i osvježavajuću cjelinu.

Najbolji primjer je Barba Čičak, gdje je jedan od sastojaka lavanda. Na prvu, djeluje kako će lavanda dominirati i preoteti cijeli okus, ali pažljivim omjerom sastojaka, savršeno se uklopila u kolač s limunom, maslinovim uljem, mascarponeom.. Još bolji primjer je sol koja naglašava pojedine okuse i bez koje je nezamisliv bilo koji biskvit, ali pri njenoj upotrebi treba biti jako, jako pažljiv. Dovoljno je zrnce više i to više nije slatki kolač.

Što Vam je najteže za napraviti od slastica?

Tea: Svakako najteža stvar u slastičarstvu je temperiranje čokolade kojoj je dovoljan samo jedan topliji stupanj da se ne može stisnuti i postići visoki sjaj. Zato rad s čokoladom zahtijeva optimalno namještenu temperaturu, ali i veliku koncentraciju i bezgraničnu strpljivost.

A najlakše?

Tea: Ne postoji najlakše, to bi možda bila situacija kada postupak izrade nekog kolača ponoviš 1000 puta pa nekako sve djeluje lakše. Međutim, svaki kolač ima jako puno pravila, dovoljno je samo jedno malo pravilo zaobići i to više nije isti kolač. Primjerice, Kuki djeluje kao jednostavan keks, ali važno je znati kako njegova forma u konačnici ovisi hoće li taj keks biti mekan ili hrskav. .



Kako izgleda slastičarna, kako je uređena?

Tea:
Slastičarnica se sastoji od dvije cjeline: proizvodnje koja zauzima tri puta veći prostor od uslužnog dijela za goste, koji je predviđen za otprilike 10-ak ljudi. U vanjskom dijelu slastičarnice prilagodili smo i klupe na kojima će ljudi, pogotovo ljeti, rado sjesti i pojesti kolač.

Svi naši deserti će biti ručno rađeni u slastičarnici, bez praškastih proizvoda, isključivo s originalnim domaćim sastojcima kupljenim od malih proizvođača po cijeloj Hrvatskoj (bademi, orasi, sezonsko voće, maslinovo ulje...). Recepti se baziraju i na tradicionalnim okusima našeg djetinjstva, u kojima su prisutne svima znane kombinacije sastojaka, ali mi smo ih uspjeli proširiti i razviti nove i modernije slastice, ispričane na Oš kolač način.

Slastičarnica je uređena u vintage stilu s prevladavajućim pastelnim bojama, pri čemu detalji podsjećaju na bakin stol i čipkom ukrašen namještaj, dok je cijela komunikacija bazirana na splitskom slengu: oš ist, oš pit...

Želja mi je bila da postignem onu toplu, domaćinsku atmosferu, ali osvježenu modernijim detaljima u prostoru da se čini kao da ste zakoračili u neki lijepi, slatki san. San koji će trajati.;-)

Za kraj, Tea je s nama podijelila i koje su njene omiljene slastice. Najdraže su joj kombinacije od lješnjaka i čokolade te keksi i kolači s orašastim plodovima. 

Omiljena joj je slastica talijanska čokolada Gianduja, napravljena od mliječne čokolade s piedmontskim lješnjacima, zatim Sfogliatella, slastica punjena ricottom, a jede se na talijanskom jugu te sicilijanski Cannolo i Kouign Amann. Nezaobilazna je i orahnjača koju priprema njezina majka.



Redovno prati i vijesti vezane uz svoj posao i ide na usavršavanja, a zahvaljujući slastičarstvu proputovala je gotovo čitav svijet. 

  • #gdje sjesti
  • #Tea Mamut
  • #kolači
  • #slastičarna
  • #oš kolač
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Složenac sa slatkim krumpirom recept
Slasno i slatko
Jelo od slatkog krumpira bez kojeg Amerikanci ne mogu provesti četvrti četvrtak u 11. mjesecu
Kako ljudi uspijevaju ovdje živjeti? Venecija Afrike, mjesto na kojem ne želite upasti u more
Tužna atrakcija
Kako ljudi uspijevaju ovdje živjeti? Venecija Afrike, mjesto na kojem ne želite upasti u more
Omlet u mikrovalnoj pećnici recept
Otkrio chef
Trik za pripremu ekstrakremastog omleta od samo tri sastojka u 60 sekundi
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Pijani rezanci: Recept za tajladski klasik s piletinom u prefinom umaku
Pad Kee Mao
Pijani rezanci: Recept za tajladski klasik s piletinom u prefinom umaku
Ljubljana iz drugog kuta: Mjesta koja turisti (još) nisu otkrili
POKROVITELJ DINERS
Ljubljana iz drugog kuta: Mjesta koja turisti (još) nisu otkrili
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Kremasto varivo s piletinom i njokima recept
U jednom loncu
Fino i lako se sprema: Pileće varivo s njokima pravi je izbor za studeni
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Venezuela priprema gerilski odgovor u slučaju američkog napada
gerilski stil
Spremaju se za rat s jednom od najjačih vojski svijeta: "Na agresiju ćemo odgovoriti jedinstvom"
Austrijanci u velikim problemima, nedostaju im radnici tijekom zimske sezone
Alarmantno
Zemlja s mnogo hrvatskih radnika u problemima: Kritično nedostaje radne snage, a nude minimalnu plaću od 2200 eura
Policija u velikoj akciji: Uhićenja u dijelovima Hrvatske
Cure prvi detalji
Policija u velikoj akciji: Uhićenja u dijelovima Hrvatske
show
Chef Vukadin na snimanje MasterChefa došai u društvu sinčića
sinčić gabrijel
Isti tata! Chef Vukadin na snimanje MasterChefa doveo najslađeg gosta
Preminula je Sally Kirkland
tužna vijest
Preminula glumačka legenda koju pamtimo po kultnoj ulozi iz 80-ih godina
Ryanair se našalio na račun Modrićeva leta njihovom linijom
pohvalili se!
Let koji je postao hit! Ryanair se oglasio zbog Modrićeva putovanja, reakcije su urnebesne
zdravlje
Psiholozi tvrde: Ljudi koji vole pse i oni koji vole mačke potpuno su različiti tipovi osobnosti!
Jeste li “dog person” ili “cat person”?
Psiholozi tvrde: Ljudi koji vole pse i oni koji vole mačke potpuno su različiti tipovi osobnosti!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
tech
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Zastrašujući izgled
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Tek je počeo s radom
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
Svaki se postotak računa
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
sport
Mladog nogometaša slučajno upucao vlastiti brat
tragedija
Mladog nogometaša slučajno upucao vlastiti brat
Otpao još jedan reprezentativac, Dalić pozvao igrača iz druge lige
mogući debitant
Otpao još jedan reprezentativac, Dalić pozvao igrača iz druge lige
Velika pobjeda hrvatskog kluba: U dramatičnoj utakmici nokautirali Francuze!
Bravo!
Velika pobjeda hrvatskog kluba: U dramatičnoj utakmici nokautirali Francuze!
tv
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
MasterChef: 13 za Eliasa ipak nije sretan broj – zahtjevan desert koštao ga je mjesta u MasterChefu!
NAPUŠTA NATJECANJE
13 za Eliasa ipak nije sretan broj – zahtjevan desert koštao ga je mjesta u MasterChefu!
Skrivena sudbina: Sada jedino može odgovarati pred zakonom
SKRIVENA SUDBINA
Sada jedino može odgovarati pred zakonom
putovanja
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Kako ljudi uspijevaju ovdje živjeti? Venecija Afrike, mjesto na kojem ne želite upasti u more
Tužna atrakcija
Kako ljudi uspijevaju ovdje živjeti? Venecija Afrike, mjesto na kojem ne želite upasti u more
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
novac
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu
Topli modeli gležnjača i niskih čizmi iz trgovina
Modeli za svaki dan
15 toplih gležnjača i niskih čizama s kojima ćete biti spremni i za minuse
Izabrale ste najzgodnijeg pjevača iz generacije naših mama i baka
Magnet za žene
Uvjerljiva pobjeda: Izabrale ste najzgodnijeg pjevača iz generacije naših mama i baka
sve
Chef Vukadin na snimanje MasterChefa došai u društvu sinčića
sinčić gabrijel
Isti tata! Chef Vukadin na snimanje MasterChefa doveo najslađeg gosta
Preminula je Sally Kirkland
tužna vijest
Preminula glumačka legenda koju pamtimo po kultnoj ulozi iz 80-ih godina
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Lampion - 9
Nostalgija u tanjuru

Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane

Iz Lampiona nećete izaći gladni jer su porcije pozamašne, a dođete li preko vikenda na ručak zabavit će vas i živa glazba... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • O\'š kolač Hrana i piće
    Slatka čuda u Splitu

    Teina "tvornica slatkiša": Balotica, Paris-Brest i torta od palačinki koja se radi 24 sata

  • Klara Hrana i piće
    Vrijedi probati

    Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

  • Lampion - 9 Hrana i piće
    Nostalgija u tanjuru

    Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close