Tea Mamut prva je Hrvatica koja je završila prestižnu kulinarsku akademiju u New Yorku: Culinary Institute of America – CIA, poznatu i kao "kulinarski Harvard", na kojem je diplomirala menadžment slastičarstva i pekarstva.

U splitskoj slastičarnici O’š kolač priprema slatka remek-djela od najkvalitetnijih sastojaka, a sve što može biti je domaće i ručno rađeno. Po dozu prefinih kolača i torti koji okusom bude uspomene na djetinjstvo stiže se iz cijele Hrvatske, a i turisti redovito dolaze otkriti sve čari balotice, čikolate, maraskina, šjor limuna...

Tko poželi neku novu slatku priču odlazi po štoriju o' palačinki, a Tein mramorni jede se samo četvrtkom. Priprema palačinki za neodoljivu slojevitu tortu traje 24 sata, a nestaje za tren!

Poznata slastičarka uskoro stiže u Zagreb na hedonistički festival koji se očekuje s nestrpljenjem, R'n'B Weekend Zagreb. Ondje će posjetiteljima prenijeti svoja iskustva i približiti im što znači biti chef slastičar i imati svoj biznis, te upozoriti na brojne prepreke koje valja preskočiti na putu do uspjeha.

Kako i sama kaže, Tea Mamut živi i diše svoj posao. Radoholičar je i ima sreću što joj je omiljeni hobi ujedno i posao, a svoj je zanat pekla i kod vrhunskih chefova. Njezin uzor je jedan od najboljih slastičarskih chefova - Karim Bourgi, Libanonac rođen u Senegalu koji u Dubaiju radi čudesne, moderne i luksuzne deserte.

Barba Čičak s biskvitom od maslinova ulja Barba Čičak s biskvitom od maslinova ulja (Foto: PR)

„Nikada neću zaboraviti savjete dva chefa kroz svoju karijeru; chef Weber mi je još bio na faksu, simpatični Francuz koji me jednom pozvao na stranu i rekao: “Don’t think too much Tea!” Jer ja uvijek sve previše analiziram.

Onda sam došla u NYC pod vodstvo chefa Dominiquea Ansela, danas poznatog izumitelja cronuta (spojio je donut i croissant) koji nije bio previše od riječi, ali mi je jednom prilikom rekao neka slušam srce i ne žalim za ičime“, prisjeća se slastičarka koju smo pitali i jesu li ukusi različiti na zapadu i u Hrvatskoj te koji su to trendovi koji će polako, ali sigurno stići i kod nas.

„Ukusi su svugdje drugačiji, kao što je i publika. Mi volimo sigurne okuse, a pod time mislim na lješnjak, čokoladu, jagodu, vaniliju. Nismo previše skloni eksperimentiranju naspram jednog New Yorka gdje je miks svih mogućih nacija, a jednako tako i profila okusa, jer su im ljudi više i izloženi. Mislim da nam se sve više približava trend zdravih slastica bez rafiniranih i mliječnih proizvoda, i to me veseli“, kaže Tea koja se prije svega trudi biti originalna u tome što radi, a inspiraciju pronalazi na svakom koraku.

Torta od palačinki Torta od palačinki (Foto: O\'š kolač)

„Najviše me veseli kreiranje novih proizvoda i puno smijeha kojeg svakodnevno imam u našem divnom timu. Inspirira me sve i svašta, a najviše putovanja i sjećanja iz djetinjstva - osobito na starinske slastice ili one koje sam jela kao dijete. Ideje dolaze i kroz iskustva koja sam doživjela kroz razna radna mjesta i države koje sam posjetila.

Volim moderne interpretacije tradicionalnih kolača jer ih često poboljšaju, ali pritom treba biti oprezan jer se ne smije zaboraviti sama tradicija“, kaže Tea dodajući kako su njezini favoriti često najjednostavniji, kao što je galetin, mekani i sočni kolačić s bademima, rumom, amarettom i limunovom koricom.

Balotica Balotica (Foto: O\'š kolač)

Tu je i neizostavni šjor limun te balotica (choux tijesto, ljesnjak i vanilija) koja je postala apsolutni hit. Kultni Paris-Brest i choux tijesto nešto je na čemu radi već dvije godine, a kako i sama priznaje do sada joj je zadao poprilično muke.

Uz puno truda danas je tik do savršenog rezultata, ali na putu do cilja trebalo se poklopiti puno faktora kao što su vrsta brašna, temperatura pečenja, odležavanje tijesta, itd. Pritom je važan sastojak strpljenje bez kojeg nema dobrog slastičarstva.

„Često sam nestrpljiva jer jedva čekam vidjeti rezultat svojeg rada. No slastičar mora biti strpljiv i proći sve faze te profesije. Ne mogu se jednostavno preskočiti neki koraci. Moramo prihvatiti činjenicu da sve dolazi s vremenom, samo si ga trebamo dati“, smije se Tea.

O\'š kolač O\'š kolač (Foto: O\'š kolač)

Tri omiljene namirnice su joj sol, badem i limun, a obožava cimet, vaniliju te svježi korijander - što se i osjeti u njezinim slasticama koje su pune okusa, kao i svježine te različitih struktura kojima se vješto poigrava.

Na pitanje da možeš bilo kome poslužiti slasticu, tko bi to bio i što bi mu se našlo na stolu Tea spremno odgovara: 

"John Mayer je moj omiljeni glazbenik i njemu bi rado posluzila baloticu - choux tjesto punjeno vanilijom s kremom od lješnjaka i pralineom od ljesnjaka."

Japodski otoci - 9 Putovanja Senzacija! Otoci smješteni tik uz Hrvatsku koji nemaju konkurenciju u svijetu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju