• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Teina "tvornica slatkiša": Balotica, Paris-Brest i torta od palačinki koja se radi 24 sata

Slastičarka s diplomom kulinarskog Harvarda koja osvaja desertima iz slastičarnice O'š kolač u Splitu dolazi na hedonistički festival u Zagrebu - R'n'B Weekend (23. do 26. svibnja)...

Nika Borovac 18.05.2019 07:33 komentari
viber Created with Sketch.
O\'š kolač
O\'š kolač (Foto:O\'š kolač)

Galerija Tea Mamut 4 Balotica 4 O\'š kolač 4 Barba Čičak s biskvitom od maslinova ulja 4

U trendu Lampion - 9 Nostalgija u tanjuru Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane Tulsi - 5 Lijek iz vrta Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna

Tea Mamut prva je Hrvatica koja je završila prestižnu kulinarsku akademiju u New Yorku: Culinary Institute of America – CIA, poznatu i kao "kulinarski Harvard", na kojem je diplomirala menadžment slastičarstva i pekarstva.

U splitskoj slastičarnici O’š kolač priprema slatka remek-djela od najkvalitetnijih sastojaka, a sve što može biti je domaće i ručno rađeno. Po dozu prefinih kolača i torti koji okusom bude uspomene na djetinjstvo stiže se iz cijele Hrvatske, a i turisti redovito dolaze otkriti sve čari balotice, čikolate, maraskina, šjor limuna...

Tko poželi neku novu slatku priču odlazi po štoriju o' palačinki, a Tein mramorni jede se samo četvrtkom. Priprema palačinki za neodoljivu slojevitu tortu traje 24 sata, a nestaje za tren!

Poznata slastičarka uskoro stiže u Zagreb na hedonistički festival koji se očekuje s nestrpljenjem, R'n'B Weekend Zagreb. Ondje će posjetiteljima prenijeti svoja iskustva i približiti im što znači biti chef slastičar i imati svoj biznis, te upozoriti na brojne prepreke koje valja preskočiti na putu do uspjeha.

Kako i sama kaže, Tea Mamut živi i diše svoj posao. Radoholičar je i ima sreću što joj je omiljeni hobi ujedno i posao, a svoj je zanat pekla i kod vrhunskih chefova. Njezin uzor je jedan od najboljih slastičarskih chefova - Karim Bourgi, Libanonac rođen u Senegalu koji u Dubaiju radi čudesne, moderne i luksuzne deserte.

Barba Čičak s biskvitom od maslinova ulja Barba Čičak s biskvitom od maslinova ulja (Foto: PR)

„Nikada neću zaboraviti savjete dva chefa kroz svoju karijeru; chef Weber mi je još bio na faksu, simpatični Francuz koji me jednom pozvao na stranu i rekao: “Don’t think too much Tea!” Jer ja uvijek sve previše analiziram.

Onda sam došla u NYC pod vodstvo chefa Dominiquea Ansela, danas poznatog izumitelja cronuta (spojio je donut i croissant) koji nije bio previše od riječi, ali mi je jednom prilikom rekao neka slušam srce i ne žalim za ičime“, prisjeća se slastičarka koju smo pitali i jesu li ukusi različiti na zapadu i u Hrvatskoj te koji su to trendovi koji će polako, ali sigurno stići i kod nas.

„Ukusi su svugdje drugačiji, kao što je i publika. Mi volimo sigurne okuse, a pod time mislim na lješnjak, čokoladu, jagodu, vaniliju. Nismo previše skloni eksperimentiranju naspram jednog New Yorka gdje je miks svih mogućih nacija, a jednako tako i profila okusa, jer su im ljudi više i izloženi. Mislim da nam se sve više približava trend zdravih slastica bez rafiniranih i mliječnih proizvoda, i to me veseli“, kaže Tea koja se prije svega trudi biti originalna u tome što radi, a inspiraciju pronalazi na svakom koraku.

Torta od palačinki Torta od palačinki (Foto: O\'š kolač)

„Najviše me veseli kreiranje novih proizvoda i puno smijeha kojeg svakodnevno imam u našem divnom timu. Inspirira me sve i svašta, a najviše putovanja i sjećanja iz djetinjstva - osobito na starinske slastice ili one koje sam jela kao dijete. Ideje dolaze i kroz iskustva koja sam doživjela kroz razna radna mjesta i države koje sam posjetila.

Volim moderne interpretacije tradicionalnih kolača jer ih često poboljšaju, ali pritom treba biti oprezan jer se ne smije zaboraviti sama tradicija“, kaže Tea dodajući kako su njezini favoriti često najjednostavniji, kao što je galetin, mekani i sočni kolačić s bademima, rumom, amarettom i limunovom koricom.

Balotica Balotica (Foto: O\'š kolač)

Tu je i neizostavni šjor limun te balotica (choux tijesto, ljesnjak i vanilija) koja je postala apsolutni hit. Kultni Paris-Brest i choux tijesto nešto je na čemu radi već dvije godine, a kako i sama priznaje do sada joj je zadao poprilično muke.

Uz puno truda danas je tik do savršenog rezultata, ali na putu do cilja trebalo se poklopiti puno faktora kao što su vrsta brašna, temperatura pečenja, odležavanje tijesta, itd. Pritom je važan sastojak strpljenje bez kojeg nema dobrog slastičarstva.

„Često sam nestrpljiva jer jedva čekam vidjeti rezultat svojeg rada. No slastičar mora biti strpljiv i proći sve faze te profesije. Ne mogu se jednostavno preskočiti neki koraci. Moramo prihvatiti činjenicu da sve dolazi s vremenom, samo si ga trebamo dati“, smije se Tea.

O\'š kolač O\'š kolač (Foto: O\'š kolač)

Tri omiljene namirnice su joj sol, badem i limun, a obožava cimet, vaniliju te svježi korijander - što se i osjeti u njezinim slasticama koje su pune okusa, kao i svježine te različitih struktura kojima se vješto poigrava.

Na pitanje da možeš bilo kome poslužiti slasticu, tko bi to bio i što bi mu se našlo na stolu Tea spremno odgovara: 

"John Mayer je moj omiljeni glazbenik i njemu bi rado posluzila baloticu - choux tjesto punjeno vanilijom s kremom od lješnjaka i pralineom od ljesnjaka."

Japodski otoci - 9 Putovanja Senzacija! Otoci smješteni tik uz Hrvatsku koji nemaju konkurenciju u svijetu

  • #gdje sjesti
  • #Tea Mamut
  • #kolači
  • #R'n'B Weekend
  • #Split
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Vinska premijera koja se čekala s nestrpljenjem: Perjanica vinarije Benvenuti je konačno vani i može se kušati po prijateljskim cijenama
Santa elisabetta
Vinska premijera koja se čekala s nestrpljenjem: Perjanica vinarije Benvenuti je konačno vani i može se kušati po prijateljskim cijenama
Novi kviz općeg znanja: Za razgibavanje vijuga i dobru zabavu
15 pitanja za zabavu
Prihvaćate li izazov? Novi kviz općeg znanja koji neće baš svi riješiti 100 posto
Dan dan rezanci recept s mljevnom piletinom
Dan dan
Bolje nego iz dostave: Recept za kineske rezance koji će biti gotovi u pola sata
Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...
Do isteka zaliha
Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Pravac Grubišno Polje
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Masovna makljaža maskiranih mladića na zagrebačkom trgu: "Svi smo šokirani, policije nije bilo nigdje"
Ima uhićenih
Masovna makljaža maskiranih mladića na zagrebačkom trgu! Napadnuti učenici iz Dalmacije koji su došli na Interliber
Brine li inflacija Hrvate i koliko ih ove godine ide na skijanje? Provjerili smo koliko duboko morate posegnuti u džep za skijašku avanturu
Brine li ih inflacija?
Hrvati ga obožavaju, ali pitanje je tko si ga može priuštiti: "Ne znam od čega ljudi žive"
Kako izbjeći trovanje ugljičnim monoksidom?
Dobro je znati
Tihi ubojica vreba u zimskim mjesecima: Ovo su važni koraci koji vam mogu spasiti život
show
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Lauru Gnjatović iznenadilo pitanje o njoj na kvizu
''I onda - bam!''
Našu misicu iznenadila neočekivana situacija: ''O, Bože, jesam li ja upravo ušla u povijest?''
Zavirite u luksuzni stan Sonje Kovač
pogledajte video!
Zavirite u luksuzni stan Sonje Kovač: Ima 130 kvadrata, a otvoreno je progovorila i o financijama!
zdravlje
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Pokažite što znate!
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
tech
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
Opcija u razvoju
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Zastrašujući izgled
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
sport
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Sve je poznato
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
razljutio španjolce
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
VIDEO Poznati Srbin izjavu započeo na engleskom, nastavio na talijanskom, a na kraju: "Smrade jedan!"
Dobio je otkaz
VIDEO Poznati Srbin izjavu započeo na engleskom, nastavio na talijanskom, a na kraju: "Smrade jedan!"
tv
Kumovi: Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
KUMOVI
Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
KUMOVI
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
putovanja
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
novac
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
Kultne frizure 80-ih i 90-ih
Bile su hit
Nisu za zaborav: Odaberite najljepšu frizuru iz 80-ih i 90-ih
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
sve
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Sve je poznato
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
Kod Cvokonje - 4
Do isteka zaliha

Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...

Kod Cvokonje se većinom okupljaju stalni gosti, ali svi su dobrodošli - uvijek ima mjesta za sve one koji žele navratiti i doživjeti domaćinski ugođaj nadomak Samobora. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Allora Hrana i piće
    Okusi Mediterana

    Dođi, čeka te misto: Restoran Allora u Splitu zove na brunch, ali i večernju zabavu uz vino ili koktele

  • Lampion - 9 Hrana i piće
    Nostalgija u tanjuru

    Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane

  • Kod Cvokonje - 4 Hrana i piće
    Do isteka zaliha

    Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close