Sastojci za ragu:
200 grama mljevene junetine
150 grama mljevene svinjetine
100 grama pancete
500 ml mesnog temeljca
200 ml crvenog vina
1 luk
1 mrkva
1 stapka celera
30 grama koncentrata od rajčice
15 ml maslinova ulja
50 grama maslaca
sol i papar po želji
Priprema:
1. Na laganoj vatri otopite maslac i ugrijte maslinovo ulje. Na njemu prepržite sitno nasjeckan luk, mrkvu, celer i pancetu dok povrće ne omekša.
2. Povrću dodajte mljevenu svinjetinu i junetinu te je pirjajte dok meso ne dobije tamnosmeđu boju. Posolite i popaprite po želji.
3. Podlijte meso s vinom i pirjajte dok alkohol ne ispari.
4. U pola litra mesnog temeljca umiješajte 30 grama koncentrata od rajčice, pa sve zajedno ulijte u smjesu.
5. Poklopite lonac i pustite da se umak kuha dva sata na vrlo niskoj temperaturi.
6. Poslužite umak s tjesteninom po želji. Dobar tek!