"Mora biti dobrog okusa i dobrog mirisa – on je glavni među suhomesnatima delicijama“ – kazao je naš suradnik, chef Saša Polojac kada smo ga zamolili da za vas otkrije koje se namirnice i naizgled neobične kombinacije baš dobro slažu s pršutom.

Sve svoje kreacije Saša Polojac je pripremio sa 100 posto slavonskim proizvodom. Pršut "Dobro" proizveden je od samo dva sastojka – svinjskog buta, koji dolazi od isključivo svježeg mesa slavonske svinje i jadranske soli koja se dodaje u minimalnoj količini. Rumena boja, te blagi okus sočnog "Dobro" pršuta bili su jednostavan poticaj za ove kreativno osmišljene zalogaje.

Iako je dosta popularno kao predjelo posluživati dinju s pršutom kao lagano hladno predjelo, nije ništa manje atraktivno na drvenoj dasci poslužiti pršut s malo kvalitetnog sira i bademima ili smokvom. Naravno niti kakav grozd ne bi bio na odmet.

Savršeno se slažu kombinacije poput pršuta i kadulje u bijelom umaku (medaljoni u umaku od pršuta i kadulje), kombinacija oraha, sira i pršuta (pileći odresci u umaku od oraha, sira i pršuta). Svakako jedan od favorita je panirani lungić u mediteranskoj mješavini bilja punjen pršutom, slatkim feferonima i rukolom ili pileća prsa punjena i panirana na isti način koja se može posluživati i kao glavno jelo. Aktraktivnog je izgleda i savršenog je ukusa i kao hladno predjelo rezano na tanke ploške.

Priprema jela s pršutom gotovo da nema granica, samo je mašta ograničenje s obzirom da pršut daje ugodnu slanost jelu i laganu aromu tako da se može dodavati mnogim prilozima, glavnim jelima ili pak varivima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju