1. Rolice od krastavaca, pršuta, i kozje skute

U kozju skutu umiješajte malo extra djevičanskog maslinovog ulja kako biste postigli laganu kremoznost. Po želji posolite. Krastavac uzdužno narežite na tanke ploške. Najlakše će vam to biti odraditi uz pomoć gulilice za povrće. Fetu DOBRO pršuta razrežite uzdužno na pola kako bi bila slične dimenzije kao i ploška krastavca. Položite prvo krastavac i zatim na njega stavite pršut koji je potrebno premazati emulzijom kozjeg sira i maslinovog ulja. Sve skupa zarolajte tako da je s vanjske strane krastavac i probodite s čačkalicom. Kozja skuta i svježi krastavac odlično se slažu s blagim okusom slavonskog pršuta.

2. Sendvič s milanskom salamom, mariniranim karfiolom, pečenim radičem i pistacijama

Svježi karfiol operite, odstranite zeleni dio i požutjele dijelove cvijeta i karfiol nasjeckajte na veličinu pistacija. Marinirajte s nasjeckanim čili papričicama u malo maslinovog ulja i finom jabučnom octu kako bi sve skupa omekšalo. Začinite po želji. U međuvremenu na grill tavi s malo maslinovog ulja prepecite listove radiča. Dovoljno je peći dok ne uvenu. Začinite ih s maslinovim uljem, par kapi limuna, a zatim posolite i poparite. Razrežite baguette i stavite sloj mariniranog karfiola, na to posložite Salamu Milano na koju je još potrebno dodati prepečeni radič. Na kraju sve posipajte grubo sjeckanim pistacijama. Ova se salama lako narezuje na tanke ploške jer je srednje čvrste teksture i sitnije granulacije.

3. Yakitori ražnjići s piletinom u rolanoj panceti, sa shiitake gljivama i mladim lukom

Pileća prsa očišćena od kože marinirajte u čili papričici, soja umaku i smeđem šećeru. Sve skupa stavite u duboki pleh, pokrijte folijom i stavite peći u pećnicu. Kad se ispeče ohladite. Shiitake gljive očistite, odrežite peteljku i klobuk pa narežite na trake širine otprilike 1 centimetar. Prepecite na tavi na malo maslinovog ulja i posolite po vlastitom odabiru. Pečena pileća prsa narežite na šire trake, odnosno prilagodite ih veličini narezanih gljiva. Umotajte ih u rolanu pancetu i kratko zapecite na tavi. U međuvremenu operite mladi luk i narežite ga na komade iste duljine kao i gljive. Raspolovite ga uzdužno i pritom pripazite da se ne raspadne. Na ražnjić prvo stavljate piletinu umotanu u zapečenu pancetu, zatim gljivu i na kraju mladi luk. Rolana panceta će piletini dati potrebnu sočnost, a njena masnoća će upotpuniti okus cjelokupne kombinacije.

4. Salata s pršutom, mladim špinatom, dinjom i pinjolima

Priprema ove salate brza je i jednostavna. Mladi špinat očistite od peteljki, operite ga i osušite. Dinju narežite na tanke trake kao i pršut. Ukusan dresing napravite od maslinovog ulja i začinite špinat. Za kreativno osmišljeno jelo potrebno je na tanjur prvo staviti špinat, zatim fete pršuta i trake dinje. Završni korak su grubo nasjeckani pinjoli koje dodajemo nakon laganog tostiranja.

5. Buđola s pečenim mladim porilukom i poširanim jajem

Mladi poriluk kratko blanširajte i ocjedite. Poširajte jaje u kipućoj vodi kojoj ste prethodno dodali malo octa. Blanširani poriluk zapecite na grill tavi ili roštilju.Tanko narezanu buđolu kratko prepržite na tavici. Na tanjur prvo stavite blanširani i zapečeni poriluk i preko njega buđolu. Na kraju dodajte poširano jaje. Sol i papar dodajte po ukusu. DOBRO buđola napravljena je od svježeg mesa vrata slavonske svinje, a poseban okus joj daju dodaci poput crnog papra, češnjaka i muškatnog orašćića i izvrsno se slaže s mladim porilukom.

6. Soufflé od milerama i vlasca s pršutom i jajem

Malu keramičku zdjelu za posluživanje, ramekin, iznutra obložite narezanim fetama pršuta tako da se malo preklapaju preko ruba ramekina. Zapecite kratko u pećnici. U međuvremenu promiješajte mileram i vrhnje za kuhanje i tu smjesu ulijte u ramekin. Nakon toga, na vrhu razbijte jedno jaje i dodatno sve zapecite u pećnici. Posolite i poparite po okusu, a na kraju dodajte i sitno nasjeckani vlasac.

Posebna zahvala restoranu Lari & Penati.

Prilog je napravljen u produkciji NOVA TV Content Teama u suradnji sa "Žito grupom" i u skladu s najvišim profesionalnim standardima.
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju