U moru trgovina za turiste koje ponekad mogu djelovati kao klonovi bez duše ipak postoje iznimke, a najčešće se skrivaju u zabačenim ulicama. Ako vas nakon otvaranja vrata preplavi osjećaj da želite ostati ondje satima, znate da ste naišli na pravu stvar. Takve trgovine najčešće su rezultat strasti ili želje da se sačuva tradicija, a predmeti u njima dobivaju potpuno novo značenje. Internetski portal Afar na svoj je popis najboljih mjesta za kupovinu suvenira uvrstio jedinstvene trgovine iz cijelog svijeta.     

Hay, Kopenhagen

Danska dizajnerska trgovina Hay jedna je od najpopularnijih meka u Kopenhagenu za kupovinu modernog namještaja i sitnica koje će dom učiniti još ljepšim mjestom za život. Neodoljivi metalni stolići koji se lako pretvaraju u policu, minimalistička zrcala čistih linija, kao i zgodne stvarčice koje potpisuju danski kreativci poput vaza, jastuka i neodoljivih daščica za rezanje.

Cocoliso
, Cusco

Topli i meki ručno rađeni puloveri, rukavice i šeširi od alpaka vune, nakit i predmeti od kože poput primjerice torbi koje su izradili lokalni dizajneri razlozi su zbog kojih je Cocoliso jedna od omiljenih trgovina u Cuscu. Taj je skriveni biser otvorila arhitektica peruansko-francuskih korijena i zaljubljenica u modu – Elise.

Farmers Market, Reykjavík 

Farmers Market nekada je bilo skladište ribara, a danas je „glavni krivac“ za to što turisti koji dolaze na Island kupuju nove kofere i nadoplaćuju za prtljagu u avionu. Tradicionalni vuneni islandski puloveri, veste, različiti modeli ponča, kao i lijepi su suveniri uz koje ćete se uvijek sjećati ovog putovanja.

Khmer Ceramics, Siem Reap

Kmerska keramika u Kambodži posljednjih godina doživljava renesansu, a to se najbolje može vidjeti u malom, svijetlom i minimalističkom prostoru. Tanjuri i zdjele nepravilnih oblika te predmeti koje ćete poželjeti vidjeti na svojem kuhinjskom stolu jednistveni su u Siem Reapu.

Merci, Pariz

U jednoj od najljepših povijesnih pariških četvrti, Maraiseu, nalazi se raj za sva osjetila na 1500 četvornih metara. Dosadi li vam razgledavanje prekrasnog namještaja, odjeće od najfinijih tkanina i raznih sitnica koje uveseljavaju prostor, neodoljivu lakoću postojanja nastavite u restoranu ili kafiću. Konceptualni dućan koji više podsjeća na galeriju nego trgovinu utjelovljenje je pariškog chica.



Easy Street Records, Washington

Lokalni dućan s gomilom najrazličitijih CD-a, ploča i drugih sitnica bez kojih audiofili ne mogu živjeti neka su od onih mjesta u kojima poželite ostati danima. To je donekle i moguće jer Easy Street Records ima i bistro koji poslužuje doručak i ručak. Majica sa zvijezdom, odnosno logom trgovine odličan je suvenir koji možete ponijeti kući.



Lakritsroten, Stockholm

Slatkiši od ljekovitog sladića ili slatkog korijena omiljeni su na sjeveru Europe, no ostatak svijeta ne dijeli oduševljenje. Međutim, postoji trik zahvaljujući kojem će uživanje u tim crnim, slanim i začinjenim slasticama, kaugumama ili bombonima postati omiljena aktivnost. Tajna je u tome da ne očekujete slatkiš i prestanete razmišljati o sladiću kao desertu. Nakon što ga zavolite, posjetite Lakritsroten i otkrijte nordijsku ovisnost prema sladiću u trgovini koja izgleda poput tvornice čokolade Willyja Wonke.

> Atrakcija u Portugalu: Neobični prolaz u podvodni svijet

Typographia, Madrid

Na pola puta od Plaze Mayor i Parquea de El Retiro mali dućan pop-kulture dočekuje obožavatelje majica s pomaknutim, inteligentno duhovitim natpisima. Na materijalima koji maze kožu naglasak je na slici, a ne toliko na riječima poput primjerice špiljskih slika koje prikazuju praljude koji love robote iz Zvjezdanih ratova umjesto mamuta.

A Vida Portuguesa, Lisabon

Ova dražesna vintage trgovina funkcionira poput vremenskog stroja. Nakon što zatvorite vrata, okrenete se oko sebe i ugledate najrazličitije sitnice poput sapuna, parfema, knjiga ili konzervirane hrane pomislit ćete da ste ste vratili u prošlo stoljeće. A Vida Portuguesa pruža odličan odmor od kloniranih turističkih trgovina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju