Stubica
nije razvikano turističko mjesto, ali je svakako zanimljivo i ima što za ponuditi. Najveća atrakcija Gornje Stubice je jedno drvo. Drvo lipe staro više od 400 godina, koje ima i svoje ime. Gupčeva lipa jedini je živi svjedok Seljačke bune iz 1573. godine, a prije točno 60 godina proglašena je spomenikom kulture i stavljena pod zaštitu države. Nalazi se kraj crkve Sv. Jurja, a danas je viša od 9 i ima deblo opsega 5,80 metra.

Pod njezinom je krošnjom prema narodnoj predaji Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike i upravo ih je s tog mjesta poveo u borbu. Stubičani se nadaju da će ta već pomalo oronula starica još dugo prkositi vremenu jer je lipa u našoj kulturi simbol prijateljstva, nježnosti i vjernosti, a u davna vremena se smatrala svetim i sretnim drvetom.



Pod lipom se nalazi kuća koja je već napunila 200–ti rođendan kamo posjetitelji dolaze na domaće nareske, štrukle te kultno zagorsko jelo - sir i vrhnje. Vino je domaće, što potvrđuju i planinari koji u klet često svraćaju. Klet pod lipom predstavlja zaštićeni spomenik kulture, a unutra se nalaze brojni antikviteti i stari predmeti koji oživljavaju burnu prošlost.      

Nakon lipe uputite se u Muzej seljačkih buna, otvoren za javnost u povodu obilježavanja 400. godišnjice Seljačke bune. Osim što je njegov sadržaj bitan za hrvatsku povijest, ovaj muzej smješten je u specijalnom objektu. Baroknom dvorcu obitelji Oršić iz 18. stoljeća.

Ovdje možete vidjeti sačuvanu kapelu s freskama, alegorijskim prikazom 4 kontinenta te oslikani barokni oltar s prizorima iz života svetog Franje Ksaverskoga, koji se poznatom majstoru Antonu Lerhingeru.

Možda i ljepši od samog dvorca je vrt koji ga okružuje te perivoj s domaćim i egzotičnim biljnim vrstama. U njemu je smješten i spomenik Matiji Gupcu. Gupčeva figura visoka je 6,5 metara, a iza njega uzdižu se 2 krila, svako dužine 20 i visine 7,5 metara, ispunjena brončanim reljefima.

U kapeli dvorca dva su stalna postava, jedan je posvećen sakralnoj umjetnosti Hrvatskog zagorja, a drugi prikazuje Seljačku bunu i razvoj feudalizma u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Nakon malo kulturnog uzdizanja, vrijeme je da se posvetite prirodi pa obiđite Hrvatski vrt perunika u Donjoj Stubici. Vrt se sastoji od nekoliko dijelova. U jednom su posađene perunike iz svih hrvatskih regija, u drugom su perunike posađene tako da ocrtavaju hrvatsku granicu, a u njemu su posađene sve opisane vrste samoniklih perunika, koje su ovdje donešene sa svojih prirodnih staništa.

Treći dio posvećen je kolekcionarima i uzgajivačima perunika iz Hrvatske i inozemstva. Postoji i vodeni vrt, koji još nije dovršen te dugina staza perunika, uz koju se veže zanimljiva legenda. Naime, prema toj legendi, na mjestu gdje duga dotakne zemlju izraste perunika, svaki put druge boje.

I na kraju, za potpuno opuštanje tu su Terme Jezerčica. Iako ćete vodeni park vjerojatno u ovo doba godine morati preskočiti, očekuju vas 4 zatvorena bazena, 2 whirpoola i spa zona sa saunama i hamamom. I sve to samo 40 kilometara od Zagreba.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju