Putnici koji žele smanjiti neugodni doživljaj turbulencija u zrakoplovu trebali bi rezervirati karte u sredini zrakoplova, kažu stručnjaci.

'Dame i gospodo, molimo vežite pojaseve', rečenica je koja kod nekih putnika stvara nervozu u zrakoplovu. Turbulencije u zrakoplovu nisu ugodne posebno za one koji se boje letenja ili imaju osjetljiv želudac - no ne trese se u svakom dijelu zrakoplova podjednako.

Pa gdje je najbolje sjediti kako bi se turbulencije najmanje osjećale?

'Zapravo najmanje pokreta osjećate u sredini zrakoplova', objašnjava profesor Andreas Strohmayer s instituta za aerodinamiku sveučilišta u Stuttgartu. Zrakoplov se najmanje njiše na mjestu gdje su krila spojena s trupom pa putnici smješteni blizu sredine zrakoplova imaju najmanji osjećaj da zrakoplov zanosi.

S druge strane najviše se turbulencije osjećaju u repu zrakoplova.

Kad pilot upravlja vertikalnim stabilizatorima putnik na samom kraju zrakoplova može imati osjet da je pomaknut posebno zbog toga što je vanjski oklop zrakoplova pomalo elastičan. Stoga se osjet pojačava pri turbulencijama.

Sjedalo u repu zrakoplova manje je poželjno i tijekom polijetanja.

'Kad zrakoplov podigne nos oni na kraju aviona imaju osjećaj da padaju u dizalu', kaže Strohmayer.

Ostaje još jedno pitanje: kad sjedite na sredini zrakoplova je li bolje biti blizu prolaza ili prozora?

'Sjedenje uz prozor pojačava osjet dizanja ili spuštanja kad zrakoplov počne zaokretati', kaže Strohmayer.

No, kod ljudi koji se boje letenja često je bolje sjediti uz prozor kako bi gledali horizont što može ublažiti mučninu jer oči tako imaju točku u daljini na koju se koncentriraju. Stoga je za tjeskobne sjedalo uz prozor u sredini zrakoplova najbolje rješenje.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju