Perfektna tjestenina, divna arhitektura, ukusni sladoled, moda na najvišoj razini i kultura kao nigdje – sve su to razlozi zbog kojih valja posjetiti Italiju. No 2. svibnja navršilo se točno 500 godina od smrti jednog od najvećih umova u povijesti – Leonarda da Vincija. Možda ne bi bilo loše, Leonardu u čast, posjetiti gradove u kojima je živio i stvarao i prepustiti se uživanju u njegovim remek-djelima...

Leonardo je na svijet došao u malenom toskanskom mjestu – Vinci, no većinu života proveo je u Firenci, Milanu i Rimu. Obilazak možete započeti iz rodnog mjesta, a tko zna, možda i danas prepoznate neke rijeke, livade i polja Vincija koje je stavio na svoja platna.

Sljedeća je na redu, naravno, slavna Firenca, u koju se Leonardo preselio kao mladić. Upravo je tu naslikao svoje najpoznatije djelo – Mona Lisu. Tko je dotična, ni danas sa sigurnošću nije odgovoreno, no smatra se kako je riječ o supruzi jednog od firentinskih trgovaca ili činovnika. O samoj Firenci već ste mnogo puta čitali na našim stranicama, pa vam ovaj put samo možemo preporučiti posjet jednom od najpoznatijih svjetskih muzeja, Galeriji Uffizzi.

Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci (Foto: Getty Images)

Ovdje ćete pronaći dva Da Vincijeva remek-djela – „Klanjanje Magi“ i „Navještenje“, koja vas, čak i ako niste zaljubljenici u umjetnost, neće ostaviti ravnodušnima, a uostalom, svugdje oko vas vise djela majstora poput Michelangela, Caravaggia, Botticelija i ostalih velikana. Ipak, kad vam dosadi Uffizzi, predlažemo da odmor potražite u obližnjem restoranu Vini e Vecchi Sapori, gdje ćete uživati u toskanskim gastronomskim divotama.

Poslije Firence Leonardo je otišao na sjever te se preselio u Milano. Ovdje je stvorio dvije, gotovo identične „Bogorodice na stijenama“, no na žalost, niti jedna se danas ne nalazi u Milanu. Ipak, u poznatoj knjižnici Ambrosiana nalaze se njegove bilježnice u kojima je skicirao sve i svašta, između ostalog i razne leteće naprave. U knjižnici ćete ipak naići na portret „Glazbenik“, no apsolutni „must see“ u Milanu jedna je od najpoznatijih slika na svijetu – „Posljednja večera“. Ona se nalazi u crkvi Santa Maria delle Grazie, no naravno, problem je što su karte rasprodane već mjesecima unaprijed.

Montažna kućica Solvalla Allwood Zanimljivosti Vikendica od 16 kvadrata koja se može dignuti bilo gdje za samo 8 sati

Nakon Milana vrijeme je da skoknete i do glavnog grada – Rima. Ovdje je Leonardo proveo nekoliko godina našavši dom u Vatikanu. Rim je ujedno i posljednji talijanski grad u kojem je ovaj velikan živio prije nego što se konačno preselio u Francusku. Najpoznatija slika koju možete naći jest „Sveti Jeronim u pustinji“, koja je doduše nedovršena, a nalazi se u Vatikanskim muzejima.

Ako želite naučiti više o Leonardu, posjetite muzej u Rimu posvećen njemu. Veliki je minus nepostojanje njegovih djela, no doznat ćete zato sve detalje o njegovu životu. A kad vam dosade muzeji, šetnje i pikanterije o Leonardu, zaputite se u glasoviti restoran Arlu, koji je otvoren prije 60 godina. Nažalost, nije baš jeftin, ali uz ovakve okuse lakše ćete skupiti sve dojmove dobivene o Da Vinciju proteklih dana.

Megazvijezda: Otvoren aerodrom s najvećim terminalom na svijetu Međunarodna zračna luka Beijing Daxing - 3 Međunarodna zračna luka Beijing Daxing - 5 Međunarodna zračna luka Beijing Daxing - 4 +5 Međunarodna zračna luka Beijing Daxing - 1
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju