• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zanimljivosti #zabava

Jesmo li dobri domaćini? Što nudi Hrvatska, a što vani možete dobiti za 100 kuna?

Sada već legendarni 'Lički' hamburger teško da se može nadmašiti, a priča koja se ispričala zbog njega postat će svojevrsna legenda hrvatskog turizma...

Punkufer avatar placeholder
Marko Tarandek 4.07.2017 07:26 komentari
viber Created with Sketch.
Kava - 1
Kava - 1 (Foto:Vikendmanijaci)

Galerija Kava - 1 0 Maroko - 11 0

U trendu Lampion - 9 Nostalgija u tanjuru Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane Tulsi - 5 Lijek iz vrta Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna

Malo je destinacija koje se mogu pohvaliti da slove kao 'ljubazne', u kojima ćete uvijek naići na nasmijane i druželjubive domaćine. Iako se mi Hrvati dičimo činjenicom da smo jedna od ljubaznijih destinacija, je li to uistinu tako?

Istina je da sam proputovao dobar dio svijeta, a na tim putovanjima nagledao sam se stvarno svačega – od ljubaznih do užasno iritirajućih konobara, recepcionera, pa čak i vozača autobusa. Neki će sada pomisliti da su ljudi imali samo loš dan, ali kada ti dva dana za redom konobar dolazi namrgođen kao Gargamel, onda ili nešto nije u redu sa zrakom ili s čovjekom ili s tobom, jer nisi odustao od lokala već prvog dana.

Moja iskustva s ljubaznošću ljudi u svijetu koji su u direktnom kontaktu s turistima dvojaka su. Zbog svađe s Mađarkom prilikom posjeta Budimpešti u vrijeme adventa neću sada okarakterizirati cijelu naciju kao svadljivu i neljubaznu. Pa nisam im ja kriv što im na suvenirima piše 'Made in PRC'. Ma, Mađari su specifična nacija. Ista stvar je i s Marokancima. U deset dana u Maroku imao sam samo jedno iskustvo s ljutitim trgovcem, dok su svi ostali bili izrazito ljubazni i neumoljivi u namjeri da mi uzmu što više dirhama. Ali što ćeš, uvijek se nađe onaj jedan koji kvari kompletnu sliku.

A koliko smo mi Hrvati ljubazni i pristupačni u odnosu s turistima? Sada već legendarni 'lički' hamburger teško da se može nadmašiti, a priča koja se ispričala zbog njega postat će svojevrsna legenda hrvatskog turizma. No, puno je priča koje se svakodnevno pišu po novinama o tome kako su pojedini ugostitelji pokušali 'nasamariti' lakovjerne turiste. Cjenici za turiste i domaće, kokteli od nekoliko tisuća kuna, tečajevi u mjenjačnicama kakvih nema ni u Turskoj – samo su neki od primjera priča koje su dosad 'parale' medije. A sve se svodi na onaj zadnji kontakt turista s domaćinom. Jesu li svi koji rade u turističkom sektoru tu da bi nasamarili turiste i izvukli što više love od njih? Pa, vjerojatno nisu, ali ostaje činjenica da se u relativno kratkom vremenu pokušava izvući što veća zarada, pa makar nas to koštalo dobrog imena.

Mnogi često putuju kako bi doživjeli gastronomiju destinacije u kojoj se nalaze. Istina je da smo dugo bili pod austro-ugarskim i turskim utjecajem, ali nuditi gostu samo ćevape i bečku šniclu zaista je smiješno. Puno je restorana na obali koji u svojoj ponudi nemaju nijedno domaće, lokalno ili tradicionalno jelo. Pa nije hrvatska kuhinja toliko siromašna da se moramo bazirati samo na pohanju i roštilju. A oni koji posluže neko tradicionalno jelo, dižu cijene nebu pod oblake.

Prvi puta kada sam posjetio Rim, naletio sam na jedan restoran u neposrednoj blizini Pantheona u kojem sam za 13 eura dobio večeru od dva slijeda sa salatom i pola litre domaćeg vina. Sama lokacija iziskivala je da su cijene po jelu duple, ako ne i tri puta više. Mogao sam birati između triju ponuđenih menija, iz kojih sam onda mogao kombinirati jela po ukusu. A sve samo izvorno talijanska jela. Pasta Carbonara, izvorno jelo nastalo u Rimu, pasta s janjetinom, pizza Diabolo i nekoliko mesnih jela – samo zbog toga što su lokalna jela mogla su povući veću cijenu. Ali nisu i zbog toga je vlasnik lokala imao pun restoran i terasu, dok su susjedi samo gledali.



Kod nas je priča malo drugačija. Teško da postoji restoran na obali koji je spreman ponuditi večeru od dva slijeda po cijeni manjoj od 100 kuna i još k tome dodati pola litre domaćeg vina. Ma, samo vino kod nas bi koštalo toliko. I onda ćemo se čuditi što Poljaci, Česi i njima slični, koji čine većinski postotak turista na našoj obali, sa sobom nose rižu, tjesteninu i paštete. Preskupa smo destinacija s obzirom na ono što nudimo. Kava u Dubrovniku više od 30 ili 40 kuna?? Kafić kod Pantheona u Rimu samo 1 euro odnosno 7,5 kuna. Gdje leži caka? U Hrvatskoj se koriste posebna zrna kave ili su Talijani glup narod? Jer priča koju priča Dubrovnik i priča Pantheona jesu dvije različite priče, ali da je dubrovačka priča toliko bolja pa da cijena kave zbog lokacije raste za 500 posto... 

No najviše što me ljuti svakako je preplavljenost proizvodima iz Kine koji se prodaju pod domaće suvenire. Stvarno su Kinezi napravili dobar posao kada su svijetu otvorili svoja vrata i ponudili jeftine kopije  te samim time napravili budale od svih nas. Pa zar je toliko teško napraviti domaći suvenir i prodati ga po razumnoj cijeni? Ili je ta linija lakšeg otpora stvarno toliko primamljiva i profitabilna? Ako se turistu uz suvenir 'proda' i zanimljiva priča, izgleda kao da smo svi na dobitku, no ni to u mnogim slučajevima nije tako. Međutim, ističu se oni rijetki koji u svoje dućane i suvenirnice ne dozvoljavaju ulazak robe iz Kine. Domaći suveniri, rukotvorine koje oni nude jesu malo skuplje, ali opet toliko primamljivije stranim turistima i opet toliko bolje jer će ti isti suveniri pronijeti lijepu riječ po svijetu.

No, nije Hrvatska toliko loša u odnosima s turistima. Ima i pokoji svijetli primjer koji onda zasjeni sve loše. Ali da, ima jako puno toga na čemu trebamo poraditi, ima. Jer ako onaj Turčin u Kapadokiji, koji živi u pećini, može kuhati kavu turistima s osmijehom na licu, onda sam siguran da to isto možemo i mi u našim uvjetima. I ponuditi je po nekoj razumnoj cijeni.

  • #zabava
  • #putovanja
  • #ljudi
  • #Hrvatska
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Novi kviz općeg znanja: Za razgibavanje vijuga i dobru zabavu
15 pitanja za zabavu
Prihvaćate li izazov? Novi kviz općeg znanja koji neće baš svi riješiti 100 posto
Dan dan rezanci recept s mljevnom piletinom
Dan dan
Bolje nego iz dostave: Recept za kineske rezance koji će biti gotovi u pola sata
Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...
Do isteka zaliha
Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Pravac Grubišno Polje
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Majmunski kruh recept
Ljepljiv i sočan
Majmunski kruh: Ne znamo je li zabavnije raditi ga ili jesti, ali savršen je izbor uz kavu
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Masovna makljaža maskiranih mladića na zagrebačkom trgu: "Svi smo šokirani, policije nije bilo nigdje"
Ima uhićenih
Masovna makljaža maskiranih mladića na zagrebačkom trgu! Napadnuti učenici iz Dalmacije koji su došli na Interliber
Kako izbjeći trovanje ugljičnim monoksidom?
Dobro je znati
Tihi ubojica vreba u zimskim mjesecima: Ovo su važni koraci koji vam mogu spasiti život
Brine li inflacija Hrvate i koliko ih ove godine ide na skijanje? Provjerili smo koliko duboko morate posegnuti u džep za skijašku avanturu
Brine li ih inflacija?
Hrvati ga obožavaju, ali pitanje je tko si ga može priuštiti: "Ne znam od čega ljudi žive"
show
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Lauru Gnjatović iznenadilo pitanje o njoj na kvizu
''I onda - bam!''
Našu misicu iznenadila neočekivana situacija: ''O, Bože, jesam li ja upravo ušla u povijest?''
Simona Mijoković i Ante Gotovac postali su baka i djed
''ušla je u jednu zajednicu''
Simona Mijoković potvrdila da je postala baka, njezina kći rodila je s 18 godina: ''Gabriela je otišla od nas''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Pokažite što znate!
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
tech
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
Opcija u razvoju
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Zastrašujući izgled
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
sport
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Sve je poznato
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
razljutio španjolce
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
VIDEO Poznati Srbin izjavu započeo na engleskom, nastavio na talijanskom, a na kraju: "Smrade jedan!"
Dobio je otkaz
VIDEO Poznati Srbin izjavu započeo na engleskom, nastavio na talijanskom, a na kraju: "Smrade jedan!"
tv
Kumovi: Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
KUMOVI
Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
KUMOVI
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
putovanja
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
novac
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
Kultne frizure 80-ih i 90-ih
Bile su hit
Nisu za zaborav: Odaberite najljepšu frizuru iz 80-ih i 90-ih
sve
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Sve je poznato
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
Unije - 4
Otok Unije

Najbolje čuvana tajna Kvarnera: Otok tirkiznog mora i filmskih zalaza na kojem kuglica sladoleda košta manje nego na kopnu

Najuzbudljiviji i najvažniji događaj u novijoj povijesti Unija dogodio se krajem 1979. godine, kada je na otok - stigla struja. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Unije - 4 Putovanja
    Otok Unije

    Najbolje čuvana tajna Kvarnera: Otok tirkiznog mora i filmskih zalaza na kojem kuglica sladoleda košta manje nego na kopnu

  • Baranja Putovanja
    Odabrali gosti

    Pet najsrdačnijih županija u Hrvatskoj: Vjerovali ili ne, niti jedna nije na moru

  • Obuća za kupanje Zanimljivosti
    Imaju li pravo?

    Stranci upozoravaju: Ovo su stvari na koje trebate pripaziti ako putujete u Hrvatsku

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close