Ono što su Talijanima bruschette Dancima je smørrebrød, sendvič koji osvaja posjetitelje zemlje koja je proglašena najboljom u svijetu za život. Baš kao što naš kruh i putar ili pekmez nemaju poklopca, tako je i njihov „Danac“ gol, odnosno otvoren. Restorani i bistroi u Kopenhagenu načičkani su tim danskim tapasom u kojem se najčešće uživa za ručak.

Koliko ima ukusa toliko je i nadjeva pa je ondje užitak otkrivati sočne hrpice ukiseljenih haringi, slatkih škampi, namaza od hrena i vrhnja, guste majoneze načičkane kaparima… Mesnom klasiku, roast beefu znaju dodati krušku i gorgonzolu ili ploške luka, „nacifrati“ ga vlascem, koprom te tartarovim rođakom - remuladom, odnosno umaku na bazi majoneze, kapara i kiselih krastavaca.

Egoist - 5 Egoist - 5 (Foto: PR)

„Punokrvni“ raženi kruh konkretan je i pun sjemenki, a da bi se zvao smørrebrød potrebno ga je premazati maslacem. Sve ostalo ovisi o inspiraciji, ali puterast okus je ključan za identitet tog sendviča koji će mnogi tek otkriti.

Otvoreni sendviči nadahnuti Danskom mogu se kušati i u Zagrebu, trećem u nizu Egoist barova koji je nakon Jaruna i City Centera one West ugledao svjetlo dana u Cvjetnom naselju. Jede li vam se nešto zdravo i hranjivo dajte priliku lososu u kombinaciji s mascarponeom, koprom i vlascem s nekoliko kapi maslinovog ulja.

Za klasičare je u ponudi piletina s tandoori pastom, pečenim rajčicama, jogurtom i mirisnim začinima, a nama je za oko zapeo roast beef sendvič (pečena govedina, hren, kiselo vrhnje, i salata). Poželite li se odmoriti od mesa tu su i sendvič od tune ( jaja, majoneza, kapari, peršin, limunov sok, parmezan, vlasac te vege (hummus, tapenada od crnih maslina).Dva komada stoje od 21-26 kuna.

Vafli Vafli (Foto: PR)

Osim danskih sendviča Egoist se specijalizirao i za vafle s kikiriki maslacem i bananama, Nutellom s džemom od naranče ili kombinacijom ricotte, mascarponea i sezama sa sezonskim voćem. Tko voli slano može kušati vafle s cheddarom i šunkom. Svi vafli stoje 14 kuna.

< 30 najboljih kvartovskih kafića u Zagrebu

"I ponuda napitaka je bogata. U Egoistu se mogu pronaći odlična Illy kava, vrsna vina hrvatskih proizvođača, piva te signature koktel lista po pristupačnim cijenama. Izdvojili bismo ponudu Old Pilot's Gina, hrvatskog premium gina koji je u potpunosti napravljen od najkvalitetnijih hrvatskih sastojaka, aromatičnih prirodnih biljaka poput borovice iz Otočca, anđelike iz Like, naranče iz Opuzena, lista masline s Biokova, lavande s Hvara i kadulje s Velebita“, kažu u Egoistu te dodaju kako im je osim posla važno i humanitarno djelovanje. Organiziraju projekate „Imam herc“kako bi pomogli bolesnoj djeci i siromašnim obiteljima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju