Ove godine Nijemci, ali i cijeli svijet slavi 100. obljetnicu Bauhausa, škole za arhitekturu i primijenjenu umjetnost koja je promijenila umjetničku, ali i sociološku sliku društva zalaganjem za jednakost.

Ondje su predavali Vasilij Kandinski, kao i Paul Klee, rađale su se revolucionarne ideje, a o tome koliko je bila radikalna govori i to da su je nacisti zatvorili kako bi spriječili njezin utjecaj.

Najpoznatija umjetnička škola svih vremena utemeljena je 1919. u Weimaru na inicijativu arhitekta Waltera Gropiusa, kako bi se na jednom mjestu koje objedinile sve umjetnosti u „katedralu socijalizma“.

U okviru osnovnog programa jednako je važna bila primjena praktičnog rada i teorijske nastave; na radionicama su se projektirali inovativni proizvodi masovne proizvodnje, a posebna se pozornost pridavala poticanju tipizacije građevinskih elemenata bez suvišnih dekoracija.

Upravo su arhitekti i njihove zgrade koje su rješavale problem nedostatka stambenog prostora proslavile Bauhaus.

Bauhaus Bauhaus (Foto: Profimedia.hr)

Zbog negodovanja konzervativnih krugova, Bauhaus seli u Dessau 1925., a dolaskom nacista na vlast ponovno se seli, ovaj put u Berlin. Nakon njihove pobjede prestaje rad škole no ideje i projekti proširili su se cijelim svijetom.

Tijekom cijele godine u Njemačkoj se obljetnica obilježava brojnim zabavama, izložbama i događanjima kako bi svi oni koji požele mogli naučiti nešto novo o kolijevki modernizma. 

Povodom obljetnice otvaraju se dva muzeja; prvi, u samom Weimaru je netom otvoren, a drugi, u Dessau, se očekuje 8. rujna.

Tempelhof Putovanja Napušteni aerodrom velik poput države koji će vas ostaviti bez teksta

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju