Njemačka je prepuna šarmantnih malih mjesta, uzbudljivih gradova, očaravajućih dvoraca, povijesnih znamenitosti i poznatih svečanosti — posebice Oktoberfesta i božićnih sajmova. Sa 16 pokrajina, od Bavarske do Bremena, mnogo je različitih načina za odmor u Njemačkoj, a prema portalu Travel & Leisure, ovo su samo neki od njih.

Bachov muzej (Leipzig)

Ljubitelji klasične glazbe trebali bi hodočastiti u Leipzig, gdje je Johann Sebastian Bach skladao većinu svojih glavnih djela i proveo posljednjih 27 godina života. Bachov muzej u Leipzigu čuva zbirku instrumenata, originalnih rukopisa i drugih memorabilija povezanih s njemačkim skladateljem. Tamo ćete zasigurno saznati sve, pa i to zašto je Bach jednu kantatu posvetio ni manje ni više nego – kavi.

Leipzig Leipzig (Foto: Shutterstock)

Baden-Baden

Europska aristokracija (uključujući Napoleona III. i kraljicu Viktoriju) dugo je boravila ovdje, ali je u jednom trenutku napustila Baden-Baden, povijesni lječilišni grad. Ipak, to ljetovalište iz razdoblja Belle Epoque zadržalo je svoju glamuroznu reputaciju i nastavilo privlačiti imućne putnike termalnim kupkama i spa-hotelima visoke kategorije kao što je Brenners Park-Hotel & Spa.

Baden - Baden Baden - Baden (Foto: Getty Images)

Otok muzeja (Berlin)

Smješten usred rijeke Spree, ovaj arhitektonski zapanjujući kulturni kompleks sadrži pet veličanstvenih muzeja: Altes Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie, Bode Museum i Pergamon Museum. I da posjetite samo jedan, primjerice Pergamon, imat ćete milijun stvari kojima se možete hvaliti, a možda i najjači dojam ostavljaju vrata božice Ištar iz Babilona.

Sudnica 600 (Nürnberg)

Mnogi ljudi koji posjete Njemačku žele steći dublje razumijevanje tragičnih događaja 20. stoljeća. Ne samo da putovanje u sudnicu 600 znači priliku zakoračiti u prostoriju u kojoj se sudilo nacističkim vođama za njihove neopisive zločine već posjetitelji također mogu pogledati stvarne snimke suđenja u Nürnbergu i naučiti sve što ih zanima o samim presudama.

Dvorac Neuschwanstein (Bavarska)

Jedna od najpoznatijih i najposjećenijih njemačkih atrakcija, dvorac Neuschwanstein svake godine primi nevjerojatnih 1,4 milijuna posjetitelja. Putnici dolaze sa svih strana kako bi zurili u bajkovitu srednjovjekovnu palaču i uživali u pogledima sa stjenovitog vrha u bavarskim Alpama. Preporuka je svakako rezervirati ulaznice s vremenom ulaska u određeno vrijeme kako bi se izbjeglo čekanje u dugim redovima. A ako se pitate odakle vam je dvorac poznat, legenda kaže kako je upravo Neuschwanstein poslužio kao inspiracija za Disneyjev dvorac.

Neuschwanstein Neuschwanstein (Foto: Getty Images)

Zugspitze

Zugspitze, najviši vrh Njemačke, uzdiže se 2962 metra iznad razine mora i ističe se kao vrhunsko mjesto za zabavu na velikim visinama i rekreaciju tijekom cijele godine. Žičara Wankbahn radi od travnja do listopada i dovodi posjetitelje na planinu Wank na domaći doručak u Sonnenalmu i dalekosežne panorame. Pješačenje je također popularno tijekom toplijih mjeseci, dok zima donosi prilike za skijanje, sanjkanje i ture po ledenjaku.

Lindau

Smješten na obalama Bodenskog jezera u Bavarskoj, Lindau privlači putnike svojim šarmom i čudesnim okolišem. Dok se šećete ulicama, s druge strane puca pogled na Švicarsku. Razgledajte svjetionik, zastanite uz šetalište Seepromenade kako biste snimili fotografije stražarnice Mangturm iz 12. stoljeća i odvažite se na izlet kajakom.

Bilo bi prava šteta posjetiti Njemačku i zaobići pritom guštanje u svim specijalitetima njihove autohtone kuhinje, koja je i našoj domaćoj godinama služila kao prava inspiracija. Sauerbraten je klasično njemačko jelo od kiselog mesa, obično govedine ili teletine, koje se marinira u octu, vinu i začinima prije pečenja. Spremite se za kušanje tradicionalne njemačke kobasice, špecli, krumpirove juhe, mesne rolade i na kraju se zasladite dobro znanom štrudlom od jabuka. Sve najfinije njemačke specijalitete pronaći možete i u obližnjem Lidlu u tjednu okusa Njemačke koji će vas iz udobnosti doma odvesti na nezaboravno putovanje okusima koje je teško ne voljeti. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju