Smanjiti količinu otpada po kućanstvu i bacanje hrane bila je misao vodilja Snježane Zrnić i njenog partnera Danijela te dekoraterke Kristine Inkret pri otvaranju prvog hrvatskog rinfuznog mini marketa. Špeceraj se nalazi na Svačićevom trgu 1 u Zagrebu, namirnice ćete ovdje kupiti na gram ili decilitar.



Na otvaranje ovakve trgovine tročlanu ekipu potaklo je gledanje odlagališta otpada na Visu, otoku gdje ljetuju svake godine. "Čvrsto smo odlučili biti promjena koju želimo vidjeti. Dugo smo razmišljali kako i odlučili razviti model poslovanja u kojem ćemo imati najviše utjecaja na situaciju. Inspirirani otvaranjem zero waste trgovina po Europi razvili smo projekt Špeceraj. Na ulazu u Park prirode Medvednica, gdje često planinarimo, stoji natpis koji mi živimo: Dragi posjetitelji, sa sobom ponesite uspomene, a iza sebe ostavite otiske stopala", rekla je Snježana za Punkufer.

Špeceraj je otvoren sredinom travnja, a reakcije su izuzetno pozitivne. "Puno ljudi nam dolazi zato što ne radimo smeće, drugima je super što mogu kupiti malu količinu proizvoda da probaju nešto novo (npr. tapioka, bulgur itd..). Cijene proizvoda u Špeceraju uglavnom su niže nego u supermarketima i nekima se sviđamo iz tog razloga. Svima je zajedničko to da kada dođu kući iz Špeceraja mogu imati mirnu savjest jer ne zagađuju okoliš ili je to svedeno na minimum", ističe Snježana.



Što sve imate u ponudi?


Naša ponuda raste iz dana u dan. Kod nas možete naći mlijeko i mliječne proizvode, pekarske proizvode, suhomesnate, voće i povrće, orašaste plodove, sušeno voće, žitarice, brašna, tjestenine, ulja, razne vrste octa, biorazgradive bambus četkice za zube... sve što vam padne na pamet kada čujete riječ špeceraj, špeža.

Surađujete s OPG-ovima, što se domaće nalazi u Vašoj ponudi?

Naša želja je da što veći dio našeg asortimana bude lokalni i intenzivno radimo na tome. Naš partner mljekar ima 45 krava, suhomesnati proizvodi su iz renomirane Samoborske mesnice, povrće i voće je lokalno.

Imate i kozmetike, jesu li u pitanju domaći mladi proizvođači ili veće tvrtke?

Naš partner za kozmetiku je Marikke iz Ludbrega. Mladi bračni par koji je, krenuvši od svojih potreba, počeo proizvoditi sjajne proizvode za sve nas: kreme, balzame, sapune, pilinge, soli za kupanje…



Imate dosta promotivnih akcija, možete napisati malo više o čemu je točno riječ?


Za Dan planete Zemlje popust je bio 10 posto za kupce koji donesu vlastitu ambalažu i 5 za one koji dođu biciklom.

U budućnosti planiramo besplatnu dostavu za umirovljenike susjede, kao i razne popuste i promocije.

Kakvi su planovi za budućnost ?

Širenje asortimana i nova zapošljavanja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju