Turisti su u Firencu i dalje dobrodošli, ali gradonačelniku je dosta da neki od njih nemaju ni „mrvicu poštovanja“ prema gradu, pa se njihovom bezobrazluku odlučio suprotstaviti na zanimljiv način!
Gradonačelnik Dario Nardella kaže kako manji broj od 12 milijuna turista koji godišnje posjete Firencu, ima lošu naviku „kampiranja“ na gradskim stepenicama u vrijeme ručka. „Sjednu na stepenice, pojedu svoju hranu i ostave smeće iza sebe, bez imalo poštovanja orema našem kulturnom nasljeđu“ – izjavio je nedavno Nardella za Guardian.



Dodao je i kako se u gradskoj skupštini raspravljalo o uvođenju kazne ovakvim turistima, ali umjesto toga odlučili su se za kreativan način rješavanja problema. Naime, stepenice će svako malo polijevati vodom, tako da na njima nitko neće moći sjediti, a ako se odluče sjesti, podići će se „mokri“.

Odluka je istog dana i stupila na snagu, te su odmah polivene stepenice ispred bazilike Santo Croce i crkve Santo Spirito.

Reakcije na ovaj potez su jasno – polarizirane. Jedni ga hvale, a drugi ga smatraju elitističkim te usmjerenim protiv onih turista koji nemaju ili ne žele priuštiti sebi skupi ručak u gradu. Gradonačelnik je na prigovore odmahnuo, jasno poručivši kako mjesta za piknik ima sasvim dovoljno diljem grada, a crkve stepenice ne služe za takve namjene. Nama se ipak čini ideja malo radikalna, mislimo da bi dovoljno bio jedan komunalni redar po smjeni koji bi uljudno objasnio kako stoje stvari i po potrebi ošinuo kaznu...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju