Među nutricionistima i liječnicima postoje dva tabora kada je riječ o hrani koja slučajno dodirne pod – oni koji vjeruju da bi takvu hranu bez sustezanja trebalo baciti u smeće, i oni koji smatraju da bi se ista trebala podići u roku od pet sekundi. Bez primanja bakterija!

Dosadašnja istraživanja su pokazala da salmonela i neke druge opasne bakterije mogu preživjeti čak do četiri tjedna na suhim površinama, te da mogu biti prebačene na hranu čak i u najkraćem susretu namirnice s prljavim podom.


Nedavne studije prevedene na katedri Mikrobiologije britanskog sveučilišta u Astonu su pak pokazale da sporo podizanje namirnice s poda, odnosno u roku većem od pet sekundi, može povećati šansu od prebacivanja bakterija s poda na hranu.

Također, ista je studija pokazala da će bakterija biti lakše prenesena s laminata ili keramičke površine, nego što je to slučaj ako hrana padne na tepih.

O zdravstvenoj ispravnosti hrane s poda utječe i vrsta namirnice: stručnjaci su dokazali da će se bakterije teže upiti na suhim i krutim namirnicama poput krekera i čipsa, a trenutno zalijepiti za kuhane špagete ili neku drugu vrstu ljepljive hrane.
 
A da mi lijepo jedemo nad stolom?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju