• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Silvije Boroša: Skuhao sam gotovo 400 šarži piva i nijedno se nije pokvarilo

Pivski kuhar iz mlade, ali uspješne pivovare Crafter's iz Leprovice pored Dugog Sela otkriva svoj put od kućne pivovare do brojnih medalja...

Punkufer avatar placeholder
PR 25.06.2018 00:21 komentari
viber Created with Sketch.
Crafter\'s
Crafter\'s (Foto:PR)

Galerija Crafter\'s 1 Crafters - 5 1 Pivski kuhar 1 Silvije Boroša 1

U trendu Little paradise house Lič - 15 Little paradise house Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost Pileći paprikaš Tjedni jelovnik 7 neodoljivih jela na koja nećete potrošiti previše truda, a ni vremena u kuhinji Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja

Silvije Boroša je višestruki dobitnik medalja na Hrvatskom Homebrew Prvenstvu, međunarodnom natjecanju kućnih pivara. U šarolikom društvu, gdje se miješaju entuzijastični amateri i ozbiljni kuhari koji rade u craft pivovarama, Silvije se istaknuo maštovitim pristupom klasičnim stilovima koje već godinama iskušava kod sebe doma, pa je tako samo na HHP osvojio devet medalja, a ukupno je za svoje piva osvojio već 20-a medalja.

No, on je i glavni kuhar mlade hrvatske pivovare Crafter's iz Leprovice pored Dugog Sela, koja je od ove godine pivski partner najvećeg hrvatskog rock festivala, InMusica koji se održava od 25. do 27. lipnja na zagrebačkom Jarunu. Sa Silvijem smo razgovarali o njegovim počecima u pivarstvu, o tome kakva piva voli kuhati i piti, kao i o tome kakva ćemo piva moći kušati dok u pozadini sviraju Queens of The Stone Age, St. Vincent i David Byrne.

Kaže kako se za kuhanje piva počeo zanimati iz hobija: „Zanimljivo mi je bilo da se pivo može proizvesti doma, a na tržištu baš i nije bilo dobrog piva, pa idemo kuhati... Malo-pomalo složio sam opremu i izgradio malo postrojenje u kojem sam mogao skuhati bilo koje pivo koje sam zaželio u tom trenutku“.

Pivski kuhar Pivski kuhar (Foto: PR)

Danas je moguće o pivarstvu učiti i tako da se upišete na jednodnevne tečajeve koji koji koštaju dvjestotinjak kuna, no Silvije kaže da učenje o pivarstvu nije tako jednostavno. Ako si baš želite zakomplicirati život, to je moguće velikim ulaganjima u kućnu pivovaru, ali nije nužno. Važno je puno čitati i učiti, od tutoriala na internetu do knjiga, i naravno, kaže Silvije, probavati skuhano pivo.

Upitan o tome kako mu je krenulo s kuhanjem kao početniku, iznenađujuće odgovara: „Ustvari, zlatnu sam medalju osvojio već za prvo pivo koje sam skuhao. Do sada sam doma i inače skuhao gotovo 400 šarži piva i nijedno mi se nije pokvarilo. Od svake sam šarže dobio što sam htio“.

Najdraža su mu tzv. zahmeljena piva: Indian Pale Ale, što je i najteža, odnosno najkompetitivnija pivarska natjecateljska kategorija u kojoj uvijek ima najviše prijava. Voli se natjecati i kaže kako su natjecanja dobra za razmjenu znanja i razvoj pivarstva, jer suci svakom pivu pokušavaju pronaći dobre karakteristike i kuharima žele objasniti kako unaprijediti pivo koje kuhaju, izvesti ih na pravi put, šali se.

O tome tko prvi kuša njegova piva govori sa smijehom.

„Znam tko ozbiljno analizira, pa tko je ljubomoran, tko nema pojma pa ocjenjuje isključivo po tome je li mu ukusno ili nije. Skupim takav panel kušača pa onda iz njihovih povratnih informacija dobijem jasnu ocjenu. Jedan mi je sudac prošle godine bio iznimno kritičan prema pivu koje je osvojilo zlato, pa kad me on kritizira, znam da pivo valja“.

Pivski kuhar Pivski kuhar (Foto: PR)

Profesionalni je kuhar postao kad su investitori u Crafter's, Neven Fitnić i Andrej Andrlić tražili vrsnog kuhara koji će biti glavni u pogonu, a Silviju je baš nekako u to vrijeme prije dvije i pol godine dosadio stari posao.

Tako je Silvije sudjelovao i u tome koja piva danas proizvodi pivovara godišnjeg kapaciteta milijun i pol litara

„U vrijeme kad smo odlučivali o tome koja ćemo piva imati u stalnom asortimanu, a imamo ih sedam: Escape English IPA, Swing American Red Ale, Spirit Scotch Ale, Switch rye IPA, Hopper koji je Session IPA, Chimney oatmeal stout i pilsner Glider, gledali smo da imamo te neke klasične stilove, ali smo ih zamislili tako da budu u onom što zovemo donjom granicom stila. To znači da su iznimno pitka i nisu naporna pivoljupcima, da i onima nemaju iskustva približimo craft piva.

> Znate li koje je najbolje vrijeme za ispijanje piva?

Pokazalo se to iznimno dobrom odlukom, jer nas traže ljubitelji svih vrsta piva. Posebne šarže, našu seriju Special piva posvetili smo znalcima crafta, koji vole jače okuse i jača piva. Spirit je pak jače, specijalno pivo koje smo uvrstili u stalni asortiman jer smo prepoznali da ga ljudi traže“.

O Spiritu, koji se upravo ovih dana po prvi put našao u bocama, kaže da ga je inicijalno napravio kao pivo za jedno od druženja hrvatske homebrew zajednice:

„Zadatak je bio skuhati zimsko, božićno pivo. Ja sam krenuo od scotch alea, jednog stila koje neki smatraju dosadnijim, i poželio napraviti nešto poput božićnog kolača u pivskoj čaši. Tako sam recepturi dodao suho voće, vaniliju, cimet i neke tajne sastojke. Kad kušate Spirit, kao da ste za stolom pojeli božićni kolač nakon božićnog ručka“.

Što posjetitelji InMusica mogu očekivati od Crafter's piva na ovogodišnjem festivalu?

„Festivalsko pivo je lagana session IPA, naš Hopper, iznimno pitko pivo s niskim postotkom alkohola, malo gorčine i minimalno izraženim hmeljnim aromama. Pivski stil session IPA ime je dobio po tome da su radnici između dvije runde posla htjeli popiti lagano pivo, pa možemo reći da je to pivo za gablec, nakon kojeg možeš nastaviti s poslom. Pitko i osvježavajuće, taman za žeđ u ljetnoj noći“.

O poslovnom potezu InMusica da sklopi pivsko partnerstvo s Crafter'som kaže:

„InMusic je sad u velikom stilu otvorio vrata craft pivu. Pri tome ne mislim samo na nas, već na činjenicu da će se mnogi posjetitelji prvi put susresti s craft pivom baš na InMusicu, što će ih potaknuti da ga kušaju i inače“.ž

Silvije Boroša Silvije Boroša (Foto: PR)

Što bi preporučio nekom tko tek ulazi u svijet craft piva?

"Od Crafter's piva, trebalo bi krenuti s Gliderom, pa prijeći na Hopper, zatim na Escape, pa Swing, pa Switch i Spirit, a na kraju Chimney. Generalno, svaki bi radoznali početnik trebao krenuti od craft piva s manjim postotkom alkohola. Sljedeće treba paziti na arome, ukoliko pivo ima visok postotak hmelja, zatvorit će okusne pupoljke i ništa drugo vam neće pasati“.

> Gdje ćete na svijetu platiti najjeftinije pivo?

Izostavimo li veće pivare, kako ti se čini da se trište razvija?

Silvije vjeruje u hrvatsku craft scenu i njezine tržišne potencijale. Kaže kako još nema zasićenosti tržišta, male pivovare ostaju regionalne i drže se svoje sredine, pa se tako pivo iz Splita teško ili nikako može pronaći u Rijeci ili Osijeku. Hrvatska craft scena većinu je svojih dječjih bolesti već preboljela, pivo je iz dana u dan sve kvalitetnije: „U usporedbi s drugim zemljama, mi pokušavamo u iznimno kratkom vremenu proći razvojni put koji je drugdje trajao i nekoliko desetljeća. Ono gdje će najvjerojatnije najprije doći do zasićenja su svi ovi mali craft festivali koji niču po cijeloj Hrvatskoj, svaki vikend ih je nekoliko“.

Uskoro će Silvije u Crafter'su kuhati i kisela piva, s voćem poput višanja i slično. Riječ je o zanimljivim i ukusnim, osvježavajućim pivima, koja zbog kiselosti slične onoj želučane kiseline baš jako prijaju nakon teže hrane.

  • #piće
  • #silvije boroša
  • #Pivo
  • #pivar
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Jednostavno (i) savršeno: Recept za domaće njoke u umaku od maslaca i kadulje
Tako lako
Jednostavno (i) savršeno: Recept za domaće njoke u umaku od maslaca i kadulje
"Najsmrtonosnija borbena platforma na svijetu": Zanimljivosti o američkoj grdosiji - USS Gerald R. Fordu koji je uplovio u Hrvatsku
Čudo tehnologije
"Najsmrtonosnija borbena platforma na svijetu": Zanimljivosti o američkoj grdosiji - USS Gerald R. Fordu, koja je uplovila u Hrvatsku
Prečica između oceana: Dan kada su Europljani pronašli zapadni put do začina
Magellanov prolaz
Prečica između oceana: Dan kada su Europljani pronašli zapadni put do bogatstva
Izgleda sjajno i sjajnog je okusa: Recept za jesensku štrudlu od bundeve
Jednostavno
Jesenski zalogaji koji oduševljavaju: Recept za štrudlu od bundeve
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Velebit Mountain Chalet Stars Peak
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
"Slijedite svoje strasti, nikad nije kasno", poručuje Jacqueline Marovac, vinarka s prestižnom diplomom WSET 4. razine
Jedina u Hrvatskoj
"Slijedite svoje strasti, nikad nije kasno", poručuje Jacqueline Marovac, vinarka s prestižnom diplomom WSET 4. razine
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Little paradise house
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
7 neodoljivih jela za koje nećete potrošiti previše truda, a niti vremena u kuhinji
Tjedni jelovnik
7 neodoljivih jela na koja nećete potrošiti previše truda, a ni vremena u kuhinji
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Kako upotrebljavati sečuanski papar?
Čistač organizma
Odličan za slana i slatka jela: Začin koji "ubija" loše bakterije u hrani

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Teška prometna nesreća kod Velikog Trgovišća
OČEVID U TIJEKU
FOTO Teška prometna nesreća: Četvero je ozlijeđenih, morao sletjeti helikopter
Snažna eksplozija i dim: Buknuo ogroman požar u MOL-ovoj rafineriji
POŽAR LOKALIZIRAN
VIDEO Snažna eksplozija i dim: Buknuo ogroman požar u MOL-ovoj rafineriji
U Karlovcu pronađena mrtva žena u stanu
ISTRAGA U TIJEKU
Mrtva žena (33) pronađena u stanu u Karlovcu
show
Matt LeBlanc snimljen u rijetkom izlasku u javnost
jako se promijenio
Znate li tko je na fotki? Nekad zgodnog glumca danas bi mnogi teško prepoznali
Tko je sin Jadranke Sloković, Filip Glumac?
ovako izgleda
Tko je sin Jadranke Sloković? Krenuo je majčinim stopama, a evo i tko mu je otac
Sandi Pego oglasio se nakon ozbiljnih prozivki na drustvenim mrezama
''nikad nisam nikog ugrozio''
Jedan od naših najuspješnijih influencera oglasio se nakon ozbiljnih prozivki na društvenim mrežama
zdravlje
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Alarmantni rezultati nove studije
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
BRCA testiranje: Može otkriti rak dojke u ranoj fazi koja se lakše liječi! Evo o kakvom je testiranju riječ, gdje se provodi i koja je cijena
mjesec borbe protiv raka dojke
BRCA testiranje: Može otkriti rak dojke u ranoj fazi koja se lakše liječi! Evo o kakvom je testiranju riječ, gdje se provodi i koja je cijena
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
zabava
Zagovornik teorije o ravnoj Zemlji odlazi na ekspediciju na Antarktiku kako bi dokazao teoriju! Vratio se pognute glave
Potpuni promašaj
Zagovornik teorije o ravnoj Zemlji otišao na Antarktiku kako bi dokazao svoju teoriju! Vratio se pognute glave
Ovaj kviz ne testira samo pamćenje, već i vašu pamet!
Pokažite što znate!
Ovaj kviz ne testira samo pamćenje, već i vašu pamet!
Isti tren požalili svoje odluke, ali društvene mreže nisu im dopustile da ih zaborave
Jao…
Isti tren požalili svoje odluke, ali društvene mreže nisu im dopustile da ih zaborave
tech
Kinezi su pronašli nešto neočekivano na tamnoj strani Mjeseca
Zahvaljujući misiji Chang'e 6
Kinezi su pronašli nešto neočekivano na tamnoj strani Mjeseca
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Tragovi u tlu
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Slavonija dobiva novi zaštitni znak: Nutkat namaz s više od 70% lješnjaka osvojio police SPAR-a
Startaj Hrvatska
Slavonija dobiva novi zaštitni znak: Nutkat namaz s više od 70% lješnjaka osvojio police SPAR-a
sport
Deta Hedman odbila nastupiti u četvrtfinalu: "Neću igrati protiv muškarca u ženskom tijelu"
Skandal na turniru
Odbila nastupiti u četvrtfinalu: "Neću igrati protiv muškarca u ženskom tijelu"
Vatreni mijenja klub poslije samo godinu dana: Žele ga klubovi iz liga petice
tri kluba prate situaciju
Vatreni mijenja klub poslije samo godinu dana: Žele ga klubovi iz liga petice
Eike Immel trošio milijune, a sad živi od socijalne pomoći
Osobni krah
Zarađivao milijune, a sad živi od socijalne pomoći: Proglasio bankrot, a mora i u zatvor?
tv
U dobru i zlu: Ovo je ponuda kojoj nitko ne može odoljeti - osim njega
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Ovo je ponuda kojoj nitko ne može odoljeti - osim njega
MasterChef: Kandidati oduševili žiri MasterChefa! "Danas smo odlučili malo drugačije!"
SVAKA ČAST!
Kandidati oduševili žiri MasterChefa! "Danas smo odlučili malo drugačije!"
MasterChef: Žiri im to nikako nije mogao oprostiti! Ljutita Renata: "Nije fer!"
STRES TEST
Žiri im to nikako nije mogao oprostiti! Ljutita Renata: "Nije fer!"
putovanja
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Little paradise house
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Velebit Mountain Chalet Stars Peak
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
novac
Opatija dobiva novi luksuzni hotel. Vlasnici su poduzetnički trio iz Hrvatske i Slovenije
destination by hyatt
Opatija dobiva novi luksuzni hotel. Vlasnici su poduzetnički trio iz Hrvatske i Slovenije
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Gvajana je prije 10 godina otkrila golema naftna nalazišta. Zašto je onda većina ljudi i dalje siromašna?
LOŠI SPORAZUMI
Gvajana je prije 10 godina otkrila golema naftna nalazišta. Zašto je onda većina ljudi i dalje siromašna?
lifestyle
Kviz o 90-ima
Zabavite se
Ovo je kviz opće kulture: 13 pitanja koja otkrivaju koliko dobro poznajte 90-e
Nizozemka Marjolein Jonker živi u kući od 24 kvadrata
Ima baš sve
Sretan život u maloj kući: Nizozemka ne bi mijenjala svoja 24 kvadrata ni za što, bit će vam jasno zašto
Pletena haljine za jesen i zimu 2025.
Od 18 eura
Topla je, udobna i svima dobro stoji: Pronašli smo 15 modela najpopularnije haljine za jesen i zimu
sve
Deta Hedman odbila nastupiti u četvrtfinalu: "Neću igrati protiv muškarca u ženskom tijelu"
Skandal na turniru
Odbila nastupiti u četvrtfinalu: "Neću igrati protiv muškarca u ženskom tijelu"
Kviz o 90-ima
Zabavite se
Ovo je kviz opće kulture: 13 pitanja koja otkrivaju koliko dobro poznajte 90-e
Matt LeBlanc snimljen u rijetkom izlasku u javnost
jako se promijenio
Znate li tko je na fotki? Nekad zgodnog glumca danas bi mnogi teško prepoznali
Jacqueline Marovac - 5
Jedina u Hrvatskoj

"Slijedite svoje strasti, nikad nije kasno", poručuje Jacqueline Marovac, vinarka s prestižnom diplomom WSET 4. razine

Riječanku Jacqueline Marovac život je rano odveo izvan granica Lijepe Naše, no odlučila se vratiti i u istarskom Gračišću sa suprugom Olivierom Ertzbischoffom njeguje brend Domaine Koquelicot. Za svoja vina dobivaju nagrade, a ona se može pohvaliti i prestižnom diplomom... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Točeno pivo Hrana i piće
    Tajne zanata

    "Nikad ne znaš koliko je dugo boca bila otvorena": Pića koje konobari nikad ne bi naručili u kafićima

  • Dalmatinske Vinske Ikone - 4 Aktualno
    Kušanje i masterclass

    Vinske ikone u Zagrebu: 40 vinara iz cijele Dalmacije predstavit će perjanice podruma

  • Jacqueline Marovac - 5 Hrana i piće
    Jedina u Hrvatskoj

    "Slijedite svoje strasti, nikad nije kasno", poručuje Jacqueline Marovac, vinarka s prestižnom diplomom WSET 4. razine

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close