Silvije Boroša je višestruki dobitnik medalja na Hrvatskom Homebrew Prvenstvu, međunarodnom natjecanju kućnih pivara. U šarolikom društvu, gdje se miješaju entuzijastični amateri i ozbiljni kuhari koji rade u craft pivovarama, Silvije se istaknuo maštovitim pristupom klasičnim stilovima koje već godinama iskušava kod sebe doma, pa je tako samo na HHP osvojio devet medalja, a ukupno je za svoje piva osvojio već 20-a medalja.

No, on je i glavni kuhar mlade hrvatske pivovare Crafter's iz Leprovice pored Dugog Sela, koja je od ove godine pivski partner najvećeg hrvatskog rock festivala, InMusica koji se održava od 25. do 27. lipnja na zagrebačkom Jarunu. Sa Silvijem smo razgovarali o njegovim počecima u pivarstvu, o tome kakva piva voli kuhati i piti, kao i o tome kakva ćemo piva moći kušati dok u pozadini sviraju Queens of The Stone Age, St. Vincent i David Byrne.

Kaže kako se za kuhanje piva počeo zanimati iz hobija: „Zanimljivo mi je bilo da se pivo može proizvesti doma, a na tržištu baš i nije bilo dobrog piva, pa idemo kuhati... Malo-pomalo složio sam opremu i izgradio malo postrojenje u kojem sam mogao skuhati bilo koje pivo koje sam zaželio u tom trenutku“.

Pivski kuhar Pivski kuhar (Foto: PR)

Danas je moguće o pivarstvu učiti i tako da se upišete na jednodnevne tečajeve koji koji koštaju dvjestotinjak kuna, no Silvije kaže da učenje o pivarstvu nije tako jednostavno. Ako si baš želite zakomplicirati život, to je moguće velikim ulaganjima u kućnu pivovaru, ali nije nužno. Važno je puno čitati i učiti, od tutoriala na internetu do knjiga, i naravno, kaže Silvije, probavati skuhano pivo.

Upitan o tome kako mu je krenulo s kuhanjem kao početniku, iznenađujuće odgovara: „Ustvari, zlatnu sam medalju osvojio već za prvo pivo koje sam skuhao. Do sada sam doma i inače skuhao gotovo 400 šarži piva i nijedno mi se nije pokvarilo. Od svake sam šarže dobio što sam htio“.

Najdraža su mu tzv. zahmeljena piva: Indian Pale Ale, što je i najteža, odnosno najkompetitivnija pivarska natjecateljska kategorija u kojoj uvijek ima najviše prijava. Voli se natjecati i kaže kako su natjecanja dobra za razmjenu znanja i razvoj pivarstva, jer suci svakom pivu pokušavaju pronaći dobre karakteristike i kuharima žele objasniti kako unaprijediti pivo koje kuhaju, izvesti ih na pravi put, šali se.

O tome tko prvi kuša njegova piva govori sa smijehom.

„Znam tko ozbiljno analizira, pa tko je ljubomoran, tko nema pojma pa ocjenjuje isključivo po tome je li mu ukusno ili nije. Skupim takav panel kušača pa onda iz njihovih povratnih informacija dobijem jasnu ocjenu. Jedan mi je sudac prošle godine bio iznimno kritičan prema pivu koje je osvojilo zlato, pa kad me on kritizira, znam da pivo valja“.

Pivski kuhar Pivski kuhar (Foto: PR)

Profesionalni je kuhar postao kad su investitori u Crafter's, Neven Fitnić i Andrej Andrlić tražili vrsnog kuhara koji će biti glavni u pogonu, a Silviju je baš nekako u to vrijeme prije dvije i pol godine dosadio stari posao.

Tako je Silvije sudjelovao i u tome koja piva danas proizvodi pivovara godišnjeg kapaciteta milijun i pol litara

„U vrijeme kad smo odlučivali o tome koja ćemo piva imati u stalnom asortimanu, a imamo ih sedam: Escape English IPA, Swing American Red Ale, Spirit Scotch Ale, Switch rye IPA, Hopper koji je Session IPA, Chimney oatmeal stout i pilsner Glider, gledali smo da imamo te neke klasične stilove, ali smo ih zamislili tako da budu u onom što zovemo donjom granicom stila. To znači da su iznimno pitka i nisu naporna pivoljupcima, da i onima nemaju iskustva približimo craft piva.

> Znate li koje je najbolje vrijeme za ispijanje piva?

Pokazalo se to iznimno dobrom odlukom, jer nas traže ljubitelji svih vrsta piva. Posebne šarže, našu seriju Special piva posvetili smo znalcima crafta, koji vole jače okuse i jača piva. Spirit je pak jače, specijalno pivo koje smo uvrstili u stalni asortiman jer smo prepoznali da ga ljudi traže“.

O Spiritu, koji se upravo ovih dana po prvi put našao u bocama, kaže da ga je inicijalno napravio kao pivo za jedno od druženja hrvatske homebrew zajednice:

„Zadatak je bio skuhati zimsko, božićno pivo. Ja sam krenuo od scotch alea, jednog stila koje neki smatraju dosadnijim, i poželio napraviti nešto poput božićnog kolača u pivskoj čaši. Tako sam recepturi dodao suho voće, vaniliju, cimet i neke tajne sastojke. Kad kušate Spirit, kao da ste za stolom pojeli božićni kolač nakon božićnog ručka“.

Što posjetitelji InMusica mogu očekivati od Crafter's piva na ovogodišnjem festivalu?

„Festivalsko pivo je lagana session IPA, naš Hopper, iznimno pitko pivo s niskim postotkom alkohola, malo gorčine i minimalno izraženim hmeljnim aromama. Pivski stil session IPA ime je dobio po tome da su radnici između dvije runde posla htjeli popiti lagano pivo, pa možemo reći da je to pivo za gablec, nakon kojeg možeš nastaviti s poslom. Pitko i osvježavajuće, taman za žeđ u ljetnoj noći“.

O poslovnom potezu InMusica da sklopi pivsko partnerstvo s Crafter'som kaže:

„InMusic je sad u velikom stilu otvorio vrata craft pivu. Pri tome ne mislim samo na nas, već na činjenicu da će se mnogi posjetitelji prvi put susresti s craft pivom baš na InMusicu, što će ih potaknuti da ga kušaju i inače“.ž

Silvije Boroša Silvije Boroša (Foto: PR)

Što bi preporučio nekom tko tek ulazi u svijet craft piva?

"Od Crafter's piva, trebalo bi krenuti s Gliderom, pa prijeći na Hopper, zatim na Escape, pa Swing, pa Switch i Spirit, a na kraju Chimney. Generalno, svaki bi radoznali početnik trebao krenuti od craft piva s manjim postotkom alkohola. Sljedeće treba paziti na arome, ukoliko pivo ima visok postotak hmelja, zatvorit će okusne pupoljke i ništa drugo vam neće pasati“.

> Gdje ćete na svijetu platiti najjeftinije pivo?

Izostavimo li veće pivare, kako ti se čini da se trište razvija?

Silvije vjeruje u hrvatsku craft scenu i njezine tržišne potencijale. Kaže kako još nema zasićenosti tržišta, male pivovare ostaju regionalne i drže se svoje sredine, pa se tako pivo iz Splita teško ili nikako može pronaći u Rijeci ili Osijeku. Hrvatska craft scena većinu je svojih dječjih bolesti već preboljela, pivo je iz dana u dan sve kvalitetnije: „U usporedbi s drugim zemljama, mi pokušavamo u iznimno kratkom vremenu proći razvojni put koji je drugdje trajao i nekoliko desetljeća. Ono gdje će najvjerojatnije najprije doći do zasićenja su svi ovi mali craft festivali koji niču po cijeloj Hrvatskoj, svaki vikend ih je nekoliko“.

Uskoro će Silvije u Crafter'su kuhati i kisela piva, s voćem poput višanja i slično. Riječ je o zanimljivim i ukusnim, osvježavajućim pivima, koja zbog kiselosti slične onoj želučane kiseline baš jako prijaju nakon teže hrane.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju