Umjerenu količinu alkoholnih pića s niskim udjelom alkohola najbolje je konzumirati uz obrok, u opuštenoj atmosferi i društvu. Pivo se oduvijek sparivalo s hranom, konzumiralo se čak i kao aperitiv jer "priprema“ probavni sustav poticanjem lučenja enzima za hranu koja se konzumira.

Kombiniranje piva i hrane danas je važan dio gastronomije i na neki se način može smatrati umjetnošću u kojoj se razmatraju boje, okusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome te, naravno, prigoda u kojoj se piju određena piva.

Od vitamina, u pivu su najzastupljeniji vitamini skupine B, a od minerala kalij, magnezij, kalcij i silicij. Ipak, glavni je sastojak piva voda, u kojoj se nalaze otopljeni spomenuti nutrijenti, ali i biljne kemikalije poput fenolnih spojeva s povoljnim učinkom na zdravlje. Pivo se može sljubiti s gotovo svim vrstama jela, uz predjela i male zalogaje, mesna jela, ribu, raznovrsne sireve, gorkaste i posebice čokoladne deserte. Pivo se općenito dobro slaže s ukiseljenim povrćem poput kupusa, krastavaca i paprike, pečenim mesom, ljućim meksičkim jelima, jelima s grila i svim jelima s aromom dima.

Gorko povrće i čokolada

Gorka jela poput šparoga, rukole, raštike, radiča ili plemenitih sireva, dobro se slažu s gorkim okusom piva. Ipak, ne treba zaboraviti da i suprotnost okusa daje čaroliju, pa se slatka jela, deserti koji imaju gorku notu poput čokoladnih slastica, dobro slažu s crnim pivom, čiji okus podsjeća na tamnu čokoladu.

Riba i meso peradi dobro se slažu s tzv. lager pivom, koje pojačava okus te lagane proteinske hrane i daje osjećaj svježine. Uz plodove mora, školjke i rakove kao i uz konzerviranu i dimljenu ribu dobro se slaže tamno pivo jačeg okusa.

Postoji još razloga zašto je pivo dobro piti uz obrok, a ne na prazan želudac. Naime, ako se pije na prazan želudac, brže se apsorbira i tada se postiže veća koncentracija alkohola u krvi u odnosu na situaciju kada se pivo uzima uz obrok. Stoga se preporučuje piti pivo uz obrok ili neposredno nakon obroka kako bi se postigla niža koncentracija alkohola u krvi.

3 najbolja razloga za ispijanje piva

Koliko piva popijete u jednom danu

  • Jedno pivo
  • Dva piva
  • Tri i više piva
  • Ne pijem pivo

glasova:Pivo se smatra i "tekućom hranom“ jer svojim sastavom i nutritivnom vrijednošću može pridonijeti zadovoljavanju dnevnih potreba za određenim hranjivim tvarima. Od vitamina, u pivu su najzastupljeniji vitamini skupine B, a od minerala kalij, magnezij, kalcij i silicij. Ipak, glavni je sastojak piva voda, u kojoj se nalaze otopljeni spomenuti nutrijenti, ali i biljne kemikalije poput fenolnih spojeva s povoljnim učinkom na zdravlje.

Umjerena konzumacija podrazumijeva ispijanje 3 dcl piva dnevno za žene i 6 dcl piva za muškarce. Takva konzumacija doprinosi zdravlju pojedinca, točnije:

1. Prevenira kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2

2. Sprječava kognitivno slabljenje

3. Ima pozitivan učinak na smanjenje razine stresa, bolju socijalizaciju i zbližavanje s prijateljima

Savjet plus:
Pivo se ne preporučuje piti djeci, adolescentima, trudnicama, osobama izloženima riziku od alkoholizma, bolesnicima s kardiomiopatijama, kardijalnimaritmija, depresijom te bolestima jetre i gušterače.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju