• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Sigurno ste se pitali kamo je nestao princ Luitpold od Bavarske? Vraća se u Hrvatsku na velika vrata!

Bavarski princ, poznat s reklama iz 90-ih, vraća se s "novim" Kaltenbergom i brojnim drugim idejama s kojima želi obogatiti tržište Lijepe Naše...

Punkufer avatar placeholder
PR 18.10.2017 11:14 komentari
viber Created with Sketch.
Princ Luitpold
Princ Luitpold (Foto:PR)

Galerija Princ Luitpold 0 Princ Luitpold 0

U trendu Gulaš Jednostavno, a preukusno Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa Vrata Bilogore Vrata Bilogore Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak" Kolač od mrkve Jednostavno Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja


Kaltenberg
priča o pivarstvu seže daleko u 1260. godine, što znači da se bavarska kraljevska obitelj proizvodnjom piva bavi više od 750 godina, a tu tradiciju danas nastavlja pra praunuk posljednjeg bavarskog kralja Ludwiga III., princ Luitpold.

U Hrvatskoj je Kaltenberg prisutan od 1994. godine, kao licencno pivo, a odsada će se proizvoditi u novoizgrađenoj pivovari na Kukuljanovu, koja bi godišnje trebala proizvoditi 30 tisuća hektolitara piva. Uz pivovaru, otvara se i restoran s pivskim vrtom koji će biti okupljalište ljubitelja vrhunskog piva i odlične hrane.



Što vas je inspiriralo da izgradite Kaltenberg pivovaru na ovom području? Kakav je koncept nove pivovare?

Prisutni smo na hrvatskom tržištu piva od 1994. g., proizvodeći pivo pod licencom. U početku Kaltenberg brand i pivo bili su vrlo dobro prihvaćeni od hrvatskih ljubitelja piva. Nažalost, naš licencni partner bio je preuzet od slovenske tvrtke, koja je potom preuzeta od strane tvrtke Heineken. Ta promjena pružila nam je priliku da se povučemo iz naše ugovorne obveze.
Usprkos svim izazovima nastalim posljednjih godina, imali smo dobar odnos s hrvatskim potrošačima od kojih nismo htjeli odustati i upravo nas je to ohrabrilo da ponovno krenemo, ali ovaj put s vlastitom pivovarom.

Područje Kukuljanova odabrali smo prvenstveno zbog besprijekorne kvalitete riječke vode, jako dobre povezanosti s Njemačkom i mogućnosti brze logistike s matičnom tvrtkom. Rijeka je bila veliki grad bez pivovare te smo uvidjeli dobru priliku za izgradnjom prve pivovare na ovom području. Isto tako, moramo naglasiti da smo dobili veliku podršku lokalne zajednice i industrijske zone Bakar koja nam je uvelike pomogla u realiziranju ovog projekta.

Koja je veličina investicije i što ona uključuje? Koja je veličina i kapacitet pivovare?

Investicija uključuje izgradnju pivovare srednje veličine, koja će za početak proizvoditi 30 tisuća hektolitara piva godišnje, a budući da se radi o modularanom projektu, maksimalni se kapacitet povećava i do 100 tisuća hektolitara. Cijela investicija teži oko 10 milijuna eura, a prilikom širenja pogona investicija će doseći 15 milijuna eura. Zemljište na kojem će se nalaziti proizvodnja, uredski prostori i restoran veličine je 10 tisuća kvadratnih metara.

Namjeravamo otvoriti restoran i pivski vrt koji će biti okupljalište ljubitelja vrhunskog piva i odlične hrane. U ponudi će se osim naše palete piva nuditi i druge vrste piva. Restoran će odisati industrijskim, vintage dizajnom, s velikom staklenom stijenom kroz koju će posjetitelji moći vidjeti proizvodnju piva.

Proizvodimo pivske specijalitete visoke kvalitete. Sva piva bit će proizvedena sukladno Bavarskom zakonu o čistoći piva. Naša proizvodnja će biti u malim serijama, moći ćemo proizvoditi više različitih stilova piva te postoji mogućnost za lansiranjem više vrsta zanatskih piva.

Koje su razlike uspoređujući druge pivovare u Hrvatskoj – velike industrijske i craft-pivovare?

Velike pivovare imaju masovnu proizvodnju po niskim cijenama. Posjeduju velike proizvodne pogone i omogućuju velike volumene proizvodnje, međutim, dosta su nefleksibilne i njihovo pivo većinom ima standardan okus.

Naša pivovara imat će visoki stupanj tehnologije te laboratorij i opremu po najvišim standardima. Imat ćemo male kotlove u kojima ćemo moći proizvoditi manje serije, ali isto tako, veličina pivovare će nam omogućiti proizvodnju najboljih craft-piva u kojima želimo biti vodeći na području Republike Hrvatske.

Ulazimo na tržište sa specijalnim pivama uz široku paletu bavarskih pivskih stilova.
S našim velikim iskustvom možemo proizvesti puno različitih okusa i vrsta piva u relativno malim serijama, uz zadovoljavanje potreba svih ljubitelja piva.

U kojem je stadiju projekt i kada je planirano otvaranje?

Radovi napreduju na dnevnoj bazi. Testirat ćemo svu opremu intenzivno dok ne postignemo identičnu kvalitetu kao na Bavarskom tržištu. Najveći dio našeg tima od 50 zaposlenika već je postavljen, budući da smo imali dobrih godinu dana pripreme.

Koliko ljudi planirate zaposliiti?

Imali smo priliku formirati izvrstan tim u kombinaciji lokalnih i internacionalnih ljudi. Imamo iskusnog bavarskog majstora pivara Sebastiana Bauera. Također imamo i našeg kolegu Damira Jandrića koji dugi niz godina uživa u hobiju kuhanja pive u kućnoj radinosti. Prepoznali smo njegovu strast prema pivarstvu i odlučili smo započeti zajedničku suradnju. Naročito imamo odlično vodstvo Damira Tomljanovića koji je već duže vrijeme na vodećim pozicijama u pivskoj industriji.

Brand Kaltenberg već ima povijest postojanja na hrvatskom pivskom tržištu. Koja su saznanja i koji bi bili sljedeći koraci vezani uz lokalnu proizvodnju i ponovno lansiranje branda?

Kaltenberg priča o pivarstvu seže daleko u 1260. g., što znači da tradicija postoji preko 750 godina. Naše pivo proizvedeno je sukladno Bavarskom zakonu o čistoći piva - Reinheitsgebot koji je moj predak proglasio 1516. godine. Svaki stil Kaltenbergova piva proizvodi se od 4 sastojka: pivarskog ječma, hmelja, vode i kvasca. Svaki je sastojak pažljivo odabran tako da kvaliteta bude besprijekorna. Upravo zbog tog stoljetnog iskustva u pivarstvu, dosljednosti i konzistentnosti, i naših pivarskih vještina, kvaliteta naših proizvoda upravo je ona koju hrvatski potrošač očekuje od piva.

Jedna smo od vodećih specijaliziranih pivovara u Bavarskoj i širimo se međunarodno s ciljem potpunog zadovoljavanja potražnje potrošača. Danas naši brendovi imaju individualan pristup svakoj zemlji vezanoj uz pivo. Kaltenberg, König Ludwig Weissbier i König Ludwig Dunkel su svjetski poznati stilovi piva. Naša strategija je pokrenuti lokalnu proizvodnju u ciljanim zemljama, jer vjerujemo da je prodaja svježeg piva bolja opcija za potrošače od uvoza piva iz matične zemlje. Prepoznali smo riječko područje kao odlično mjesto za proizvodnju piva.

Koje vrste Kaltenberg piva planirate lansirati na hrvatsko tržište?

Bavarska je poznata po svojim specijalnim vrstama piva. Od našeg izbora bavarskih piva, prvo ćemo ponuditi Kaltenberg Pils – veoma suho i elegantno pivo koje na hrvatskom tržištu postoji već 20 godina. Paralelno ćemo predstaviti Kaltenberg Hefeweissbier – svježe i osvježavajuće pšenično pivo, vrlo popularno nakon sporta i prilikom izlaska. Razmotrit ćemo u budućnosti i sezonska tamna piva poput König Ludwig Dunkel.

Za početak, odlučili smo se za dvije varijante koje su potpuno drukčije, uspoređujući boju, okus, miris i gorčinu. Također planiramo lansirati i lepezu craft piva te lokalno lager pivo koje ćemo vrlo pomno testirati kod hrvatskih lokalnih potrošača.



Koja su vaša očekivanja i potencijali na hrvatskom tržištu piva? U smislu potrošača i kupaca?

Nekada smo bili tržišni lider u Dalmaciji i pokušat ćemo se ponovno dokazati hrvatskim potrošačima. Ljudi u Hrvatskoj počinju primjećivati kvalitetno pivo. Postaju sve zasićeniji pivom temeljenom na vodi i jeftinim sastojcima, stoga se nadamo da će Hrvati prepoznati našu kvalitetu i trud uložen u svaku litru ovog kraljevskog bavarskog piva.

Upravo je završio Kaltenberg Ritterturnier, možete li nam nešto više reći o samom događaju?

Kaltenberg Ritterturnier je najveći viteški turnir na svijetu koji godišnje okuplja preko 100.000 posjetitelja. Održava se svake godine u 7. mjesecu i traje čak 3 vikenda. Preko 1.200 izvođača i umjetnika je angažirano kako bi dočarali srednjovjekovnu atmosferu, a na raspolaganju je i velika tržnica gdje možete pronaći sve delikatese i uživati u vrhunskom pivu. Pokušat ćemo sljedeće godine organizirati i nagradne igre gdje ćemo dodjeljivati putovanja na Ritterturnier.

Veoma ste uspješni, aktivni i vitalni kako u poslovnom tako i u privatnom životu. Što vas pokreće, imate li neki savjet?

Volim sport, prirodu i poslovne izazove. Volim upoznavati nove ljude i drukčije kulture. Budući da jako volim jedrenje, moram naglasiti kako je Hrvatska najljepša zemlja za takvu vrstu sporta te se nadam se da ću iduće godine pristustvovati vašoj Fiumanki i Mrduji.

Imate duboke poslovne i osobne odnose i iskustva s Hrvatskom kao zemljom i hrvatskim stanovništvom. Koje su najbitnije stvari koje Vam se ovdje sviđaju?

Jako mi se sviđa mediteranski način života i prehrane, imate izvanredno maslinovo ulje i pršut. Imao sam priliku obići Zagreb i mogu reći da je izrastao u jedan od najljepših gradova u ovom dijelu Europe.

Ovdje imate predivnu obalu, pravu prirodu, ali najviše cijenim duh hrvatskih ljudi koji me uvijek vraća u vašu zemlju i potiče želju za suradnjom.  Imali smo poslovne odnose u Splitu preko našeg licencnog partnera. Bili smo izuzetno tužni zbog nastale situacije, no kao davatelji licence, nismo imali kontrolu nad tim odlukama. Sada smo ponosni što smo ponovno ovdje s vlastitom proizvodnjom i sigurni smo da ćemo postati uspješna pivovara s odličnim pivom i uzbudljivim promidžbama.
 

  • #piće
  • #kaltenberg
  • #Pivo
  • #princ Luitpold
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Usporite i udahnite: Savršeni weekend getaway za sve koji vole prirodu, kulturu i dobar zalogaj
Pokrovitelj TZ Virovitičko-podravske županije
Usporite i udahnite: Savršeni weekend getaway za sve koji vole prirodu, kulturu i dobar zalogaj
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Restoran koji je ispunio obećanje: Shanti by Namaste u Novom Zagrebu odlično kuha, ali i ruši predrasude
Fešta okusa i mirisa
Restoran koji je ispunio obećanje: Shanti by Namaste u Novom Zagrebu odlično kuha, ali i ruši predrasude
Gojzericama po Slavoniji: Najbolje staze za planinarenje nedaleko od Slavonskog Broda
Priroda za pamćenje
Gojzericama po Slavoniji: Najbolje staze za planinarenje nedaleko od Slavonskog Broda
Pohana piletina panko bez jaja recept
Bez jaja
Recept za najhrskaviju pohanu piletinu koja će biti gotova za svega 10 minuta
Lunapark za ljubitelje gljiva: Šuma puna tajni koja privlači berače iz cijelog svijeta
Gljiva na gljivi
"Lunapark" za ljubitelje gljiva: Šuma koja privlači berače iz cijelog svijeta
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Zagrebačka policija objavila detalje napada na starijeg muškarca na Trešnjevci
UŽAS NA TREŠNJEVCI
Policija objavila detalje: Muškarcu pozlilo, dvojac glumio da mu pomaže, a onda je uslijedio užas
Simbol ribe često se može vidjeti na automobilima
Jasna poruka
Ovaj simbol često se može vidjeti na automobilima: Znate li njegovo značenje?
Zavod za socijalni rad: Nismo prijavili majku djevojčice nego komentare na društvenim mrežama
"KOMENTARI POTIČU AGRESIJU"
Majka djevojčice s rijetkim sindromima objavila da ju je Zavod prijavio policiji: Stigao njihov odgovor
show
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
zabava
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Presmiješno
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Obračun iz životinjskog carstva postao hit, pogledajte samo tu lukavost
Wow!
Obračun iz životinjskog carstva postao hit, pogledajte samo tu lukavost
tech
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Više od 30 trikova
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Tajna dugovječnosti: Otkriveni ključni igrači u usporavanju starenja
Je li na pomolu i lijek?
Tajna dugovječnosti: Otkriveni ključni igrači u usporavanju starenja
sport
Srbi oduševljeni Vatrenima: "Ovo je za nas potvrda da su nogometna krema, a za Hrvate - ništa posebno"
Evo o čemu se radi
Srbi o Vatrenima: "Ovo nam je potvrda da su nogometno plemstvo, a Hrvatima - ništa posebno"
Anna Silva o Viniciusu: "On je opsjednut seksom"
"SAMO O TOME GOVORI"
Djevojka o ponajboljem, ali i najomraženijem nogometašu svijeta: "On je opsjednut seksom"
Viniciusu prijeti zatvor! Proslavio rođendan s 500 ljudi, stigla i vojna policija
e to je fešta!
Viniciusu prijeti zatvor! Proslavio rođendan s 500 ljudi, stigla i vojna policija
tv
MasterChef: Plavi odnijeli pobjedu, a Mario "oštro" rekao Antoniji: "Zaboravila si reći jednu stvar!"
SVAKA ČAST!
Plavi odnijeli pobjedu, a Mario "oštro" rekao Antoniji: "Zaboravila si reći jednu stvar!"
MasterChef: Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
SAMO JAKO!
Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
MasterChef: Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
NE PROPUSTITE!
Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
putovanja
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
novac
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Zagreb špica: Street style izdanje koordiniranog para
ČISTA PETICA
Usklađeni, a svoji: Stilska lekcija efektnog para sa zagrebačke špice
Prednosti power walk načina šetnje
Moćan način hodanja
Jeste li čuli za "power walk"? Obična šetnja može postati pravi trening za trbuh i leđa
Bienenstich ili pčelinji ubod: Recept za kolač koji svi traže
Savršenstvo!
Njemački kolač odličan je primjer da su jednostavne slastice najbolje, zato svi traže baš ovaj recept
sve
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Srbi oduševljeni Vatrenima: "Ovo je za nas potvrda da su nogometna krema, a za Hrvate - ništa posebno"
Evo o čemu se radi
Srbi o Vatrenima: "Ovo nam je potvrda da su nogometno plemstvo, a Hrvatima - ništa posebno"
Točeno pivo
Tajne zanata

"Nikad ne znaš koliko je dugo boca bila otvorena": Pića koje konobari nikad ne bi naručili u kafićima

Nemojte tražiti ni piće koje iziskuje kompliciranu pripremu ili koktel s više komponenta ako se nalazite u baru ispunjenom do zadnjeg mjesta. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Točeno pivo Hrana i piće
    Tajne zanata

    "Nikad ne znaš koliko je dugo boca bila otvorena": Pića koje konobari nikad ne bi naručili u kafićima

  • Pivo Hrana i piće
    Top 10

    "Bolji" smo od susjeda: Znate li gdje žive najveće pivopije u Europi?

  • Heroj ulice - 3 Aktualno
    Klasičan, a moderan

    Heroj ulice: Novo pivo koje pomaže udruzi Zagrebački humanitarci

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close