Nevažno koliko ste puta bili u Španjolskoj, jer ova je zemja toliko magična i lijepa, da ćete svaki put zasigurno doživjeti i vidjeti nešto novo. Država je to koja unatoč svim nemirima među svojim pokrajinama i dalje živi i napreduje, a svaki njen dio, od Santandera na sjeveru do Malage na jugu isplati se obići.

Teško je reći kad je najbolje vrijeme za odlazak, ali klima je, gotovo tijekom cijele godine, idealna. Ipak, ako baš tražite „zicer“ s jeseni i proljećem nemoguće je pogriješiti, a ovo su neke od najboljih tura za upoznavanje Španjolske.

Andaluzija vlakom

Proputovanje kroz sjajne gradove Andaluzije, što Sevilla, Granada i Cordoba definitivno jesu, znatno je olakšano izgradnjom moderne željezničke infrastrukture. Tako da, ukrcajte se na vlak u Sevilli i obiđite regiju koja se diči rimskom, kršćanskom i maorskom arhitekturom. Naravno, dok sve to obilazite, uživajte u 1001 vrsti tapasa.



Valencia

Gijs Van Hensbergen, čovjek čije ime u Španjolskoj ima težinu kad je riječ o umjetnosti, arhitekturi i gastronomiji, toplo preporučuje posjet Valenciji. U samom gradu i okolici možete pojesti razne delicije u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, a zaljubljenike u modernu umjetnost bez daha će ostaviti „Grad umjetnosti i znanosti“ nastao prema nacrtima slavnog i genijalnog arhitekta Santiaga Calatrave.

Bicikliranje na Mallorci i Ibizi

Ovi otoci više nisu samo sinonim za zabavu, već se na njima itekako vozi i off road biciklizam. Pedalajte pored srednjovjekovnih utvrda, starih sela, prođite kroz stare krajolike od zelenih brda Mallorce pa do pješčanih plaža Formentere. Ukratko – guštajte na najjače.



Hodočašće svetog Jakova

Put svetog Jakova dovest će vas u Compostelu, grad u kojem se čuvaju posmrtni ostaci ovog sveca. Naravno, kad ste već ovdje, obići ćete i okolicu, te u par dana razgledati Pamplonu, Lermu, Leon i La Corunu. Kad vam dosadi razgledavanje predivnih katedrala – prepustite se degustiranju vina, kojih u ovoj regiji ima kao u priči.

Šetnja Ibizom

Evo nas ponovno na Ibizi i ponovno – ne partijamo. No, naišli smo na sjajnu turu, koja podrazumijeva obilazak otoka. Nju organizira Toby Clarke, koji je ovdje odrastao i sad se bavi organizacijom pješačenja, joge i aktivnog odmora na Ibizi. Pridružite mu se na ovom izletu, gdje ćete prehodati više od 200 kilometara, zalaziti u skrivene pećine, kampirati pod vedrim nebom i uživati u prirodi. Za više detalja posjetite stranicu walkingibiza.com



Tragovima Don Kihota

Više od 400 godina prošlo je od Cervantesove smrti, no slavna novela o vitezu koji je jurišao na vjetrenjače još uvijek se čita u školama. Radnja je smještena u regiji Castilla – La Mancha, koja obiluje dobrim vinima, pa su degustacije neminovne. Također, posebnu pozornost plijeni i kraljevska palača Aranjuez i njeni vrtovi. I da, ne zaboravimo i slavne vjetrenjače koje ćete također vidjeti, ali vjerojatno, za razliku od neshvaćenog viteza, na njih nećete jurišati.

Barcelona & Madrid

Kad ne znate gdje, s posjetom jednim od dva najveća grada znate da je nemoguće fulati. I dok ćete se u Kataloniji diviti Gaudijevim čudima i ispijati sangriju na Rambli, u Madridu ćete obići Prado, možda pogledati koji sportski događaj, te otkrivati kako diše jedan svjetski velegrad.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju