Kuhanje slanih jela često je umjetnost, ali priprema kolača sličnija je matematici. Ne pridržavate li se recepta, naravno pod uvjetom da je dobar, lako se može dogoditi da torta neplanirano završi kao desert u čaši. Propisanih recepata pridržavaju se i profesionalni kuhari. Prije nego što počnete s pripremom, recept detaljno proučite kako ne biste na polovici shvatili da vam nešto nedostaje. Ako niste previše vični pečenju kolača, najbolje je započeti s nečim jednostavnim kao što je recept za sočni kolač koji može ispeći i najveći amater u kuhinji.

Zaboravljanje na sitne brojke 

Brašno, prašak i prašak za pecivo nemaju vječan rok trajanja pa prije pripreme uvijek provjerite datume.

Pogrešne masti 

Većina profesionalnih kuhara koristi maslac umjesto margarina jer pruža finu aromu, a preporučuje se za pripremu čvršćih biskvita za torte. Želite li dobiti mekanu i prozračnu podlogu, bolje je iskoristiti ulje. Koristite li maslinovo, odaberite ono neutralnog mirisa. 

Hladna jaja

Jaja i maslac izvadite dva do tri sata prije pripreme biskvita. Ako se ne zagriju na sobnu temperaturu, smjesa se neće lijepo povezati. Ako ste u žurbi, maslac narežite kako bi se lakše otopio, a jaja ostavite u mlakoj vodi. Maslac je dovoljno ugrijan kad oštrica noža kroz njega glatko prolazi.

Prosijavanje Prosijavanje (Foto: Getty Images)

Bez sita u rukavu

Ne zaboravite prosijati brašno kako se ne bi pojavile grudice u kolaču. Tako će komadići brašna ostati u situ ili cjedilu, a ne u biskvitu. Osim toga, bit će rahliji. Brašno možete prosijati zajedno s praškom za pecivo. 

Sitna, ali dinamitna

Iako se dodaje u malim količinama, sol je neophodan sastojak jer naglašava okus drugih sastojaka, poput čokolade i voća, a doda li se bjelanjcima tijekom miksanja, snijeg će biti čvršći. 

Maratonsko miksanje

Kako bi biskvit bio mekan i prozračan, smjesu nemojte miješati unedogled, ali miksajte je dovoljno da se lijepo razradi. Ako je navedeno u receptu, nemojte ignorirati snagu ili brzinu miješanja.

Previše "lickanja"

Prije stavljanja u pećnicu vrh smjese treba poravnati kako se ne bi pojavili mjehurići zraka koji će upropastiti biskvit, ali nemojte je previše zaglađivati – nekoliko laganih pokreta sasvim je dovoljno.

Kolači - 1 Kolači - 1 (Foto: Getty Images)

Pogrešan alat

Kako biste lako narezali biskvit, ne treba vam nož. Omotajte ga kuhinjskim koncem, prebacite krajeve i ravnomjerno povlačite dok ga ne prepolovite.

Nestrpljivo provjeravanje

Tijekom pečenja vrata pećnice ne otvarajte prije polovice predviđenog vremena jer bi biskvit mogao pasti. Jedan od trikova kojima se služe slastičari da se biskvit lijepo digne jest utiskivanje makarona u sredinu kolača.

Prekratko pečenje

Ako niste sigurni je li biskvit dovoljno pečen, napravite provjeru čačkalicom. Utisnite je u tijesto i ako je suha – biskvit je pečen.

Akademija užitka nadomak Zagreba: "Diploma" koju će poželjeti pravi hedonisti Damir Klisurić Bluesun Bluesun +7 Bluesun

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju