Drevni grad na sjeveru Laosa divan je miks veličanstvenih hramova i francuskih kolonijalnih zgrada, ali i mjesto prepuno kafića, restorana, barova i trgovina. Ovo je naša preporuka kako provesti tri dana u ovom predivnom gradu.

Luang Prabang u prijevodu znači "grad zlatnog Bude Phra Bang". Sam naziv govori o 83 centimetara visokoj statui, za koju se vjeruje da štiti grad još od 14. stoljeća. Legenda kaže da je statuu dobio ratnik Fa Ngum prilikom vjenčanja za khmersku princezu, a statuu mu je dao angkorski kralj. I dok je kroz stoljeća ona često mijenjala svoju lokaciju, između ostaloga bila je smještena i u Bangkoku i u Luang Prabangu, danas se statua nalazi u hramu u sklopu kraljevske palače.

Drevni grad Luang Prabang 1995. UNESCO je uvrstio na popis svjetske baštine, a mnogi putnici i pisci smatraju ga samim srcem laoske kulture. Maleni grad okružen je planinama, a nalazi se na 700 metara nadmorske visine, na ušću rijeka Nam Khan i Mekong.

Luang Prabang bio je glavni grad kraljevstva Lan Xang, sve dok kralj Photisarat 1545. nije preselio administrativno središte u Vientiane. Unatoč tome, ostao je najljepši grad u Laosu upravo zbog predivne arhitekture, blještavih hramova i jedinstvene prirodne ljepote. Cijelo povijesno središte, od kraljevske palače do 33 hrama, posvećeno je upravo turistima i njihovom privlačenju. Ovaj nekadašnji kraljevski grad dan danas je glavno središte za učenje Budizma u Laosu i savršeno mjesto za duhovnu kontemplaciju.

Stepenasti slapovi, visoki vrhovi i mliječno smeđe vode rijeke Mekong pružaju mnogo prilika za plivanje, penjanje ili plovidbu. Tek nedavno, 1989. godine, Laos je otvorio svoja vrata turistima. Do tog trenutka bio je mjesto koje je bilo odsječeno od ostatka Azije. Danas Luand Prabang ima stabilnu ekonomiju, baziranu na turizmu i regionalnoj trgovini. Maleni, ali dražestan gradić, u kojem stanovnici idu spavati već u 22 sata, jedan je od najbogatijih gradova u regiji i definitivno najposjećeniji u Laosu.



Što vidjeti?


Kraljevsku palaču izgradili su francuski kolonijalisti u vremenu od 1904. do 1909. godine i prava je mješavina europske i laoske arhitekture. Prepoznatljiva je po kraljevskom simbolu Laosa, troglavom slonu ispod suncobrana. I dok je stambeni dio palače pomalo spartanski, bez previše ukrasa i nepotrebnog kiča, prostoriju s prijestoljem krasi mozaik smaragdnih palmi, srebrnih rijeka i zlatnih haljina. U sklopu palače nalazi se i izložba kraljevskih vozila, od kojih su neki stari i stotinjak godina. Nasuprot se nalazi planina Phousi na koju se najbolje popeti u vrijeme zalaska sunca.

Do većine atrakcija u gradu možete bez problema doći pješice, udaljenost jedne od druge jako je mala. Obilazak hramova jedna je od opcija, ima ih čak 33 i u njima ćete najbolje upiti okruženje i kulturu u kojoj se nalazite. U ovom gradu možete prisustvovati jednoj od najtajnijih tradicija u Laosu, budističkoj ceremoniji davanja milostinje. Iako je ovaj ritual nekad bio rezerviran samo za lokalno stanovništvo, danas se potiče turiste da i sami sudjeluju u činu. Ceremonija je darovanje hrane redovnicima, a odvija se svakog dana nakon izlaska sunca. Ova tradicija potječe još iz 14. stoljeća i unatoč tome i dan danas se mnogi rano bude kako bi pripremili obrok i dali svoju milostinju redovnicima.

Nedaleko grada nalazi se malo mjesto Ban Phanom, koje je poznato po tradicionalnoj izradi tekstila. Apsolutno sve obitelji iz ovog mjesta rade na izradi tekstila, kojeg prodaju na obližnjim tržnicama. Pletene proizvode nekada su koristili samo pripadnici kraljevske obitelji, a danas se za pletenje koriste iste tehnike kao i nekada, čime se dobivaju tkanine karakterističnih uzoraka. Važno je napomenuti da u ovom selu možete kupiti izuzetno kvalitetnu tkaninu, ali bitno je znati da se možete cjenkati. Nikada ne plaćajte prvu cijenu, jer ćete time uvrijediti prodavača, koliko god to čudno zvučalo.

U blizini, odmah na obalama rijeke Nam Khan, nalazi se utočište za slonove. Slonovi se spašavaju u šumama koje se ruše, a oni brutalno ubijaju. Spašeni slonovi dovoze se u ovo utočište gdje se oporavljaju, a turistima je ulaz dozvoljen. 

Jedno od najsvetijih mjesta u Laosu su pećine Pak Ou čija povijest seže nekoliko tisuća godina unatrag. S 4000 Budinih ikona, pećine su svojevrsni hram riječnom duhu i Budi, a nastale su u vapnencu, na mjestu gdje se rijeka Mekong ulijeva u rijeku Nam Ou.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju