Na ovom najvećem i najstarijem sajmu tradicijskih proizvoda u Hrvatskoj u proteklih je trinaest godina izlagalo više od četiri i pol tisuće proizvođača, a posjetilo ga je više od 120 tisuća posjetitelja. Ove godine na sajmu se očekuje oko 250 izlagača, iz svih krajeva Hrvatske.

Na sajmu po povoljnim cijenama potražite kvalitetne suhomesnate proizvode, vina, rakije, likere, maslinova i bučina ulja, ekološke proizvode, sireve, smokve, med i ostale domaće tradicijske delicije koje ne možete pronaći u trgovinama.

Svi proizvodi koje ćete imati prilike pronaći na Sajmu su visoko kvalitetni domaći, tradicijski proizvodi. U njihovu proizvodnju je uložen dodatan trud i briga o održavanju kvalitete, ekologije i tradicije.
Ulaz na sajam Proizvodi hrvatskog sela u Boćarskom domu je besplatan za sve posjetitelje.


PROGRAM DOGAĐANJA

Petak, 27. ožujak 2015.
09:00 – 19:00 Prodajne izložbe hrane, pića i suvenira
11:00 – 11:30 Svečano otvaranje sajma
12:00 – 13:00 Nastup tamburaša
13:00 – 15:00 Kušanje i ocjenjivanje domaćih sireva
15:00 - 17:00 Kušanje i ocjenjivanje kulenove seke
17:00 – 19:00 Nastup tamburaša

Subota, 28. ožujak 2015.
09:00 – 19:00 Prodajne izložbe hrane, pića i suvenira
14:00 – 20:00 Nastup tamburaša

Nedjelja, 29. ožujak 2015.
09:00 – 19:00 Prodajne izložbe hrane, pića i suvenira
12:00 – 19:00 Nastup tamburaša


A što sve možete kušati:

Domaći suhomesnati proizvodi
Ovi proizvodi i nadalje najviše privlače pažnju posjetitelja i najviše se prodaju. Od samog početka sajma najbogatija je ponudu slavonskih delicija, Slavonskog domaćeg kulena i kulenove seke, Banijska kobasica, slavonske kobasice, slavonske slanine, slavonske šunke, svinjske masti, švargla i čvaraka. Jednaku pozornost posjetitelja sajma privlači Drniški pršut, panceta te Samoborska salama.

Domaći sirevi
Na sajmu se nudi široka paleta domaćih sireva, ovčji, kozji, kravlji i miješanih. Dobro su zastupljena sva proizvodna područja, od Dalmacije i Like do sjeverozapadne Hrvatske i Slavonije. Posebno je atraktivna ponuda tradicijskih sireva kao što su škripavac, prgice, sušeni kravlji sir. itd. Sve više se nude sirevi u ulju i s različitim dodacima, a dobru kakvoću sira prate i atraktivna pakiranja.

Med i ostali pčelinji proizvodi
Prema broju izlagača, vrsti proizvoda i količini ponude najveća je izložba meda i ostalih pčelinjih proizvoda. Na sajmu je moguće pronaći i rijetke vrste meda kao što su otočka lavanda, kadulja, naranča… Uz med se nudi i mnoštvo drugih pčelinjih provoda od propolisa, cvjetnog praha te maštovita pakiranja meda, primjerice sa saćem, sušenim voćem te tradicionalni proizvodi od meda, paprenjaci, medica, gvirc….

Eko proizvodi
Broj certificiranih ekološki proizvođača hrane na sajmu raste. Ponuda je raznovrsna od soje, pšenice, ječma, ječmene kaše, brašna i pšeničnog mesa, zatim marmelada, džemova i meda do kupinovog vina, likera, rakija, ljekovitog bilje….

Ulje i ocat
Maslinovo i bučno ulje spadaju među atraktivnije proizvode na sajmu. Do sada su najviše bila zastupljena maslinova ulja iz sjeverne i srednje Dalmacije, a posljednjih godina sve je više i istarskih ulja. Svake godine povećava se i ponuda bućinog ulja. Od prirodnih octa nudi se jabučni i vinski, ali i ocat od meda.

Vina, rakije, likeri

Tu se mogu pronaći autohtoni moslavački Škrlet, Plešivički portugizac, slavonska Graševina, dalmatinski Plavac i Babić, a od aromatiziranih vina Bermet. Sve bogatija je ponuda voćnih vina, kupinovo, jabučno… Među rakijama najviše se nude šljivovica, tepka, vilijamovka te travarica i loza. Likeri su većinom na bazi voća.

Ostali prehrambeni proizvodi

U ovu skupinu spadaju različite vrste domaćeg bez kvasnog kruha, domaći kolači, domaći pekmezi i đemovi, svježe voće… Svake godine pojavi se i veći broj inovativnih ali i reinterpretiranih tradicijskih proizvoda kao što su prženi skradinski bademi i sl.

Proizvodi tradicijskih obrta i kućne radinosti
Na sajmu se mogu pronaći mnogobrojni proizvodi tradicijskih obrta i kućne radinosti: Lepoglavska čipka, šlinga, zlatovez, domaće tkanje, štrikani stolnjaci, salveti, oslikane buće, domaći odjevni predmeti…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju