Kontinentalni dio Hrvatske u vrijeme maškara najčešće uživa u krafnama. Ova pokladna slastica od dizanog tijesta obično se nadjeva domaćim marmeladama, a posipa šećerom u prahu.
Od istog tijesta moguće je napraviti i poderane gaće koje se često peku u Slavoniji u dubokom ulju.
Za Istru i Kvarner uobičajena je priprema fritula. Ove "bombice" od ukusnog tijesta peku se u dubokom ulju, a po želji prelijevaju ukusnim umacima.
U Dalmaciji se pak gušta u hrskvim štapićima - kroštulama koje je moguće napraviti od samo 3 sastojaka.
Krafne (Foto: Stockfood)
Imamo recepte za svaku pokladnu slasticu. Isprobajte ih i oduševite svoje ukućane...
---> Tradicijski recept od 5 sastojaka za domaće krafne i "poderane gaće".
---> Dalmatinske kroštule: Najjednostavniji recept od 3 sastojka koji ćete obožavati
---> Esplanadin recept za brze fritule s kojima ćete postati kralj karnevala.