Kremasta njujorška torta od sira

Zaljubljenici u sir sigurno uživaju u svim varijantama torti od sira. Ne bi bilo loše pokušati ju i samostalno izraditi, a slijedeći ovaj recept, svoje slastičarske poteze mogu isprobati i početnici.

Sastojci:

200 g mljevenog integralnog keksa
200 g maslaca
500 g President Zagrebačkog sira
400 g kiselog vrhnja s 20% m.m.
4 jaja
1 limun
5 žlica šećera
1 vanilin šećer

Priprema:

1. Za podlogu pomiješajte 200 g mljevenog integralnog keksa, 200 g maslaca i 2 žlice šećera (može i smeđeg). Sve promiješajte, utisnite u kalup promjera 23 – 24 cm i pecite na 200 °C pet minuta, odnosno dok rubovi ne počnu tamnjeti.

2. Smanjite temperaturu na 170 °C, a na toplu podlogu od keksa prelijte kremu. Za nju vam je potrebno 500 g President Zagrebačkog sira, 4 cijela jaja, 3 žlice šećera i sok od jednog cijelog limuna. Pomiješajte sve u multipraktiku, kad dobijete gustu smjesu izlijte po keksima i pecite na 170 °C 20 minuta.

3. Na kraju pomiješajte dvije čašice kiselog vrhnja s 20% m.m., 3 žlice šećera i 1 vanilin šećer te ih prelijte preko tople torte. Sve zajedno stavite u vruću, ali ugašenu pećnicu) još 5 minuta.

4. Prije serviranja tortu ohladite i po želji ukrasite voćem ili prelijte voćnim preljevom.
 

Dodatna inspiracija:Svi zaljubljenici u svježi sir više ideja mogu pronaći i na pakiranju proizvoda, a ovo je mjesto na kojem ćete uz fotografije i detaljni recept uspješno slijediti korake u izradi.

Pročitajte i 3 obožavana recepta naših baka koja ćete s lakoćom ponoviti.

Mirisne pogačice sa sirom i bosiljkom

Mirisne pogačice s bosiljkom Mirisne pogačice s bosiljkom (Foto: Thinkstock)

Sastojci:

400 g glatkog brašna
250 g Zagrebačkog sira
150 g maslaca
1 prašak za pecivo
1 žličica soli
15 listova svježeg bosiljka (ili grančica ružmarina)

Za premazivanje i posipanje:

1 jaje
na vrh noža soli
malo sira Ribanca, sezama, crnog kima

Priprema:

1. U posudu stavite Zagrebački sir kojem ste dodali 1 žličicu soli i dobro ga izmiješajte mikserom uz postupno dodavanje otopljenog maslaca.

2. Svježe listove bosiljka nasjeckajte nasitno pa ih dodajte izmiješanom siru i maslacu.

3. Prosijte brašno u koje ste dodali jedan prašak za pecivo pa ga postupno dodajte siru i miješajte. Kad ste dodali sve brašno, umijesite glatko, podatno tijesto. Tijesto formirajte u kuglu, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak da odstoji najmanje 30 minuta.

4. Pobrašnite površinu na kojoj ćete valjati tijesto pa ga razvaljajte na ne manje od 1 cm debljine. Čašom ili kalupom promjera 5 cm vadite pogačice i slažite ih na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje.

5. Svaku pogačicu premažite razmućenim jajetom u koje ste dodali malo soli i posipajte Ribancem, sezamom, crnim kimom...
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 20-25 minuta, odnosno dok pogačice ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Svi zaljubljenici u svježi sir više ideja mogu pronaći i na pakiranju proizvoda, a ovo je mjesto na kojem ćete uz fotografije i detaljni recept uspješno slijediti korake u izradi.

 



 

Advertisement

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju