Rusija je jedna od najljepših zemalja na svijetu, što ne čudi s obzirom na raznolikosti koje se nalaze diljem ove zemlje. Od europskog dijela na zapadu pa sve do Tihog oceana na istoku možete doživjeti toliko toga i godinama je istraživati, a ona će vas iznova oduševljavati. Dom je za više od 140 milijuna ljudi, a iako je popularno turističko odredište, ona je ipak nešto kompliciranija za posjet od većine turističkih zemalja, no s pravom pripremom sve se može bezbolno i bezbrižno srediti.

Ono što će vam kao građaninu Europske unije biti ”novo” jest činjenica da za Rusiju trebate vizu. Malo smo se ulaskom u EU počeli komotno ponašati kao putnici te putovati diljem Europe samo s osobnom iskaznicom, što je sasvim normalna pojava, no za Rusiju ćemo ipak trebati obrisati prašinu s putovnica i nabaviti turističku vizu.

Korak po korak…

Nakon što se odlučite na odlazak u Rusiju, prvo morate ishoditi već spomenutu vizu. Postoji više vrsta viza (turistička, poslovna, humanitarna, privatna, radna, studentska, tranzitna i viza za privremeni boravak), no vama je najzanimljivija ona turistička.

> Vožnja Transsibirskom željeznicom: Zanimljivosti o ponosu Rusije koji se proteže u 10 vremenskih zona

Turistička viza

To je viza koja se izdaje svim građanima Republike Hrvatske za kratak boravak u Rusiji s ciljem turističkog obilaska. Maksimalan joj je rok 30 dana, a s njom je moguć jednokratan ili dvokratan ulaz u Rusku Federaciju. Ako planirate uz Rusiju posjetiti i neku od susjednih zemalja, tada će vam trebati dvokratan ulaz, ali u ovom ćemo se članku bazirati na ono što vam je potrebno za jednokratan ulaz, jer 30 dana ipak vam neće biti dovoljno za razgled 3 posto ruskog teritorija, a kamoli cijele države.

Što vam treba za vizu?

Kako biste ishodili vizu, trebate nabaviti: potvrdu o prihvatu turista od ruske organizacije koja obavlja turoperatorsku djelatnost, čiji su podaci uneseni u Jedinstveni federalni registar turoperatora.

Putovnicu s barem dvije čiste stranice za vize i koja vrijedi 6 mjeseci po završetku valjanosti vize.

Obrazac za vizu, koji treba ispuniti na stranici visa.kdmid.ru, ispisati te osobno potpisati.

Fotografiju u boji 3,5 x 4,5 centimetra sa svijetlom pozadinom, s jasnim prikazom osobe (en face), bez naočala s tamnim staklima i bez pokrivala za glavu.

Policu zdravstvenog osiguranja koja vrijedi na teritoriju Ruske Federacije i pokriva rok trajanja vize, izuzevši slučajeve uzajamnog osiguranja.

> 20 manje poznatih stvari o jedinstvenoj Rusiji

Na što trebate pripaziti?

Uz navedene dokumente, potrebno je posebnu pozornost posvetiti i polici zdravstvenog osiguranja koja mora sadržavati određene podatke, jer u suprotnome vam cijeli zahtjev za vizu može biti odbijen. Stoga, prilikom ugovaranja police napomenite da ona mora sadržavati: broj police zdravstvenog osiguranja, datum sklapanja ugovora o osiguranju, ime i prezime osigurane osobe, podatke o osiguravatelju, rok trajanja police treba pokrivati cijelo razdoblje boravka u Rusiji, popis medicinskih te medicinsko-transportnih usluga, uključujući prijevoz posmrtnih ostataka u domovinu, područje pokrića police – cijeli svijet ili Ruska Federacija; Europa, uključujući Rusiju te potpis osiguravatelja.

Koliko košta viza?

Iako nije među skupljima, troškovi za vizu znaju biti nešto veći, posebice kad trošku vize pridodamo i sve druge dokumente, kao što su polica zdravstvenog osiguranja, fotografije i slično. Sama viza iznosi 35 eura (ako je želite ishoditi u roku od 4 do 10 radnih dana, ili 70 eura ako vam je viza potrebna unutar 3 radna dana. Na tu ćete cijenu dodatno morati uključiti i 200 kuna za pristojbu za uslugu.

Trebaš više informacija?

Ako vam je potrebno više informacija, posjetite stranicu Ruskog viznog centra u Republici Hrvatskoj na www.vhs-croatia.com, na kojoj ćete pronaći sve detalje vezane za ishođenje vize.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju