Transsibirska željeznička pruga mreža je željezničkih pruga kroz Euroazijski kontinent, koja spaja europski dio Ruske Federacije, glavna industrijska područja i prijestolnicu, sa središnjim (Sibir) i istočnim krajevima (Daleki Istok), Mongolijom, Kinom i Japanskim morem.

Duljina željeznice iznosi točno 9288,2 kilometra, a prolazi čak deset vremenskih zona. Također, Transsibirska je željeznica najdulja željeznička pruga na svijetu.

Manje je poznato da je Transsibirska željeznica samo jedna linija velike željezničke mreže. Postoje tri linije – Transsibirska linija, Transmandžurska linija i Transmongolska linija. Transsibirska linija prolazi od Moskve do Vladivostoka kroz Nižnji Novgorod, Omsk, Krasnojarsk i Irkutsk. Transmandžurska linija podudara se s Transsibirskom sve do mjesta Tarskaya, oko 1000 km istočno od Bajkalskog jezera.

Odavde pruga dalje nastavlja jugoistočno prema Kini i završava u Pekingu, dok se Transmongolska linija podudara s Transsibirskom do grada Ulan-Ude na istočnoj obali Bajkalskog jezera. Od Ulan-Ude pruga nastavlja dalje prema glavnom mongolskom gradu Ulan Batoru, a svoj put završava, kao i Transmandžurska linija, u Pekingu.

Gradnja Transsibirske željeznice započela je davne 1891. godine, a dovršena je 1916. Desetljećima je očaravala mnoge generacije koje ju smatraju posebnim prijevoznim sredstvom s novim pogledom na putovanje.

Transsibirska željeznica - 2 Transsibirska željeznica - 2 (Foto: Getty Images)

Brojni su razlozi zbog kojih treba putovati Transsibirskom željeznicom. Ona je najveća željeznica na svijetu, a prolazi kroz Rusiju, preko Mongolije do Kine.

Uz to, na Transsibirskoj željeznici konačno ćete imati priliku vidjeti kako izgleda Sibir i saznati je li istina da u Sibiru po cestama šeću bijeli medvjedi. Nadalje, doživjet ćete Bajkal, najveće i najdublje jezero sa svježom vodom na svijetu.

Zanimljive činjenice o Transsibirskoj željeznici:

najdulji most koji ćete prijeći dug je čak 2612 metara

• najdulji tunel na trasi dug je čak dva kilometra

• Transsibirska željeznica prostire se preko 10 vremenskih zona

• Transsibirska željeznica prolazi kroz 87 gradova i mjesta

• ruta prelazi preko 16 velikih rijeka poput Volge, Ove, Jeniseja, Oke, Amura i drugih

• čak 39 kilometara željeznice prolazi pokraj Japanskog mora.

Bunker 42 u Moskvi - 2 Putovanja Tajna Bunkera 42: Nuklearno sklonište koje se nalazi 65 metara ispod zemlje

Putovanje od Moskve do Pekinga traje šest dana, a iskustvo koje ćete doživjeti ostat će zapamćeno doživotno. Iako bi vam u šest dana na vlaku moglo biti i malo dosadno, s dobrim društvom to ne bi trebao biti problem.

6 savjeta za putovanje Transsibirskom željeznicom:

1. Postoje čak tri razreda između kojih možete birati. Pažljivo proučite što svaki donosi i koje su cijene.

2. Prostora za prtljagu na vlaku ima dovoljno. Preporučujemo vam da prtljagu držite ispod kreveta.

3. Svaki vagon ima dva WC-a. Tuševi su dostupni samo u vagonima prvog razreda.

4. Iako vlak ima restorane u kojima možete pojesti ručak ili večeru, mi vam savjetujemo da ponesete svoju hranu jer su cijene visoke, a kvaliteta niska. Hranu možete kupiti na svakom kolodvoru.

5. Ako imate samo eure i dolare, nećete proći dobro jer na vlaku se prima isključivo lokalna valuta. Postoji mogućnost da na vlaku promijenite novac. Raspitajte se kod konduktera.

6. Budite pažljivi prilikom silaska s vlaka i ulaska na vlak. Ako siđete s vlaka nabrzinu kupiti nešto na kolodvoru, postoji vjerojatnost da će vas vlak ostaviti! Obično kad stane, vlak stoji svega 5 – 20 minuta.

Prva međunarodna žičara između Rusije i Kine - 3 Zanimljivosti Prva međunarodna žičara koja će spojiti Rusiju s Kinom za samo 7,5 minuta

Iako putovanje vlakom zvuči kao nešto normalno, za putovanje Transsibirskom željeznicom potrebno je puno više planiranja i pripremanja nego za bilo koje drugo putovanje željeznicom. Nije za svakoga, a mnogi će izgubiti živce već pri pribavljanju papirologije koja je potrebna za odlazak na vlak. Potrebno je organizirati put do Rusije gdje započinjete putovanje.

Kako biste mogli doći do Rusije, potrebna vam je viza, koja je isto tako potrebna i za ulazak u Mongoliju i u Kinu. Iako za prave putnike to nije gnjavaža već užitak, za one koji su ipak malo skeptični postoje i specijalizirane agencije koje organiziraju putovanja Transsibirskom željeznicom.

Bilo kako bilo, odlučite li se za ovu avanturu života, zasigurno nećete pogriješiti i baciti novac u vodu. Svi koji su bili ponovo bi se vratili, a brojne kulture, narodi, gastronomija i atrakcije koje ćete na putovanju vidjeti stvorit će nezaboravne uspomene.

Zaboravljena prošlost: Tajna iza 2000 napuštenih ljetnih kampova u Rusiji Ruski kampovi - 2 Ruski kampovi - 3 Ruski kampovi - 5 +2 Ruski kampovi - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju