Odakle?

RyanAir iz Budimpešte.

Jordan Pass

Za Jordan Pass nadležno je ministarstvo Jordana nadležno za turizam. Jordan Pass obuhvaća trošak pristojbi za vizu, te ulaz u Petru i ostale znamenitosti. Cijena ovisi o tome koliko ćete dana boraviti u Petri. Višestruko se isplati jer znatno umanjuje trošak, a prilikom kupovine provjerite kako biste bili sigurni da ste odabrali pravu opciju za sebe. Jordan Pass moguće je ishoditi samo ako ostajete u Jordanu dulje od tri noći. Kupuje se putem weba.

Što se tiče vize, nju je potrebno ishoditi po dolasku na aerodrom jer Jordan Pass sam po sebi nije viza. Vizu će vam izdati službenici na kontroli putovnica, a predočenjem Jordan Pass-a oslobođeni ste plaćanja pristojbi.

Rent-a-car

Cijene vozila se kreću od 25 do 40 EUR po danu. Mi smo unajmili vozilo u jordanskoj kompaniji Arena. Za rent je često potrebna kreditna kartica (iako uglavnom prolazi i debitna) na kojoj kompanija zaključa iznos od 500 USD kao polog. Radi se o standardnoj proceduri. Iz pologa se, osim eventualnih naknada šteta, naplaćuju i prometne kazne koje se pišu u knjižicu rent-a-car kompanije. Za povrat pologa potrebno je 15-20 radnih dana nakon povrata vozila.

Smještaj

Cijene hotelskih smještajnih objekata su u prosjeku oko 40 EUR, s uključenim doručkom.

Wadi Rum kamp

Gore navedena cijena vrijedi i za noćenje u Wadi Rum kampovima, samo bih naznačila da se obrati pozornost na recenzije radi potencijalnih nedostataka u grijanju po noći. Naš kamp je imao klimatizirane šatore s kupatilom, toplom vodom i strujom, te dostupnim Internetom.
Jeep safari i večera se dogovaraju posebno, pa preporučam koncizno dogovaranje što je sve uključeno u cijenu i spremnost na pregovore. Jednom kada se definira ponuda i cijena, oni se drže toga.

Valentina u Jordanu: "Boravak u pustinji liši čovjeka svake arogancije" Valentina u Jordanu - 45 Valentina u Jordanu - 36 Valentina u Jordanu - 33 +44 Valentina u Jordanu - 29

Hrana i gorivo

Cijene su slične našim cijenama, a gorivo je nešto jeftinije nego kod nas. Hrana je bazirana na pečenoj i kuhanoj janjetini i piletini, uz rižu i mnoge začine. Specijalitet je devino meso. Među predjelima i za doručak najpopularniji su humus i falafel. Arapska kava jaka je i trpkog okusa zahvaljujući kardamomu, a sprema se kao turska. Uglavnom nemaju espresso. Najpopularnije piće ipak je crni biljni čaj (shay) koji se pije uvijek i svugdje. A što se ostalih pića tiče, predlažem konzumaciju u skladu sa sezonom: ljeti osvježavajući sok od šećerne repe s mnogo leda, đumbira i limete (bez leda je zaista preteško i preslatko piće), a zimi vrući sahlep. Alkohol se skoro pa i ne toči, ali može ga se naći po visokim cijenama.

Voda

Nije pitka. Kupovati flaširanu i ne zaboraviti se hidrirati. Poslužite se starim pustinjskim trikom kako ne biste zaboravili piti: jedite slano.

Cjenkanje

Uvijek i svugdje, osim u mjestima gdje su cijene izložene i jasne (npr. restorani). Ono što Arapi kažu kao cijenu, barem je duplo više od onoga što pristaju dobiti. A to je opet više od onoga što vi želite dati. Cjenkajte se. Pazarite. Budite ljubazni pritom.

Valuta

Jordanski dinar ( 1 JD = cca 9 HRK)

Mrtvo more

Ne isplati se ići rizorteve. Mnogo je bolja opcija stati pored ceste negdje prema južnom dijelu Mrtvog mora i okupati se "na divlje" na plaži. Ne znam je li dozvoljeno, ali zasad nisam čula da je zabranjeno.

Sigurnost

Jordan je liberalna arapska zemlja. Većinsko stanovništvo je muslimansko, no postoje i druge religije, prije svega određeni postotak kršćana. Zato nema potrebe za posebnim odjevnim predmetima, hidžabima, izbjegavanju muško-ženskog kontakta ili solo ženskog kretanja, i sl. Dakako, najtoplije preporučam korištenje neuronske mase u glavi i poštivanje nekih sveprisutnih regula ponašanja. Prilagodite se. Poštujte svetost hramova i drugih svetišta, i to svih na svijetu. Nemojte remetiti javni red i mir. Nemojte provocirati. Želite li toleranciju, budite i sami tolerantni poštivajući kulturu koju ste posjetili. Također, ne dajte se uznemiriti zbog detektora metala na ulazu u hotele ili shopping centre, i sl. Jordan je izbjegao stihiju arapskog proljeća i siguran je za kretanje. Osim nekoliko slučajeva prije 10ak godina, ne bilježi ozbiljnije incidente. Najveća opasnost u Jordanu je promet, posebice u Ammanu. E – toga se bojte.

Knjiška preporuka

Leon Uris: The Haj

Marguerite van Geldermalsen: Married to a Bedouin

T.E.Lawrence: Seven Pillars of Wisdom

 Još Valentininih priča s putovanja potražite na njenom blogu Vebeway, Facebok stranici i Instagram profilu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju