Na pola puta između hrvatsko-slovenske granice i Ljubljane, nakon Novog Mesta, smjestio se ljupki slovenski gradić Žužemberk.

Ima svega tisuću stanovnika koji uživaju u mirnom životu na obalama rijeke Krke. Svoje simpatično ime, kaže se, duguje nesporazumu – obližnje brdo na kojem se nekad kopalo željezo zvalo se Seisenberg, no vjerojatno metodom „pokvarenog telefona“ došlo je do izgovora Žužemberk.

Danas u obližnjem Dvoru, samo 5 kilometara dalje niz rijeku Krku, možete posjetiti muzej posvećen industriji željeza te malu umjetničku galeriju.

Biciklisti obožavaju ovaj potez u kojem stari rimski put vodi kroz prekrasnu prirodu, brežuljke i stare seoske kuće, prateći tok rijeke.

Unatoč svojoj malenkosti, Žužemberk Slovenci smatraju svojim važnim kulturnim žarištem čemu svjedoče čak 54 kulturna spomenika. Od njih 54, 12 se smatra spomenicima od nacionalne važnosti.

Zapamtite, u prirodi ostavite samo tragove svojih koraka! Pokupite smeće, čuvajte prirodu i budite odgovorni prema njoj!  

Mjestašce se razvilo oko utvrde/dvorca iz 11. stoljeća koja i danas dominira krajolikom. U 16. stoljeću ojačan je dodatnim obrambenim kulama. Tijekom Drugog svjetskog rata u dvorcu su se smjestile talijanske trupe – ovo je, naravno, izazvalo diverzije od strane partizana pa je kraj rata dvorac dočekao prilično rasturen.

Tijekom 1960-ih počeo je proces restauracije i danas blista na brdu iznad grada, ali i na popisima dvoraca koje se isplati posjetiti u Sloveniji.

Također se u njemu - naročito tijekom ljetnih dana - održavaju razne manifestacije i glazbena događanja. Sa zidina se pruža prekrasan pogled na okolne doline i rijeku Krku.

U okolici se nalaze i lijepe, tradicionalne drvene kućice za odmor što ga čini primamljivom lokacijom za ljubitelje pitoresknih slovenskih brdašaca i zelenila prirode. Netko drugi možda će primijetiti vinograde pa podsjećamo da se ovdje možete opustiti na terasi s pogledom uz čašu odličnog slovenskog vina.

Žužemberk pripada pokrajini Dolenjska čije je središte Novo Mesto (udaljeno pola sata vožnje autom od Žužemberka). Područje je to s velikom koncentracijom dvoraca i utvrda, no prepustimo konačnu riječ lokalnom pjesniku Pavčeku koji za svoju regiju kaže: „Gdje su kuće, vinogradi i polje, gdje je uvijek mjesec svibanj…“

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju