Zgornje Jezersko pitoreskna je dolina u slovenskoj općini Jezersko, nedaleko od granice s Austrijom. Iz nje se pruža veličanstven pogled na planine koje ju štite: na sjeveru je to jedan od najdužih planinskih masiva u Europi, Karavanke. S druge su strane Kamniško-Savinjske Alpe.

Planinsko okruženje čini ga idealnim za planinarenje ili izlet u prirodi. Alpski krajolik, zelenilo, jezera, planinske kućice, vodopadi, ovce, slapovi, tradicionalna jela… A tako nam je blizu!

Postoje brojne staze prilagođene svim vrstama planinara, od izletnika koji žele laganu rekreaciju na svježem alpskom zraku do profesionalnih planinara željnih izazova.

Jedan od najpoznatijih planinarskih domova je Češka hoča stara 120 godina. Iako su je renovirali mnogo puta, zadržala je svoj originalni izgled, tako da uz drvenu kućicu, planine i ovčice oko sebe nećete ni osjetiti 21. stoljeće (osim ako zatrebate struju ili toalet, bez brige).

Planinari, ali i izletnici s autom, lako će pronaći jedan trag moderne povijesti skriven u šumi pored glavne ceste. Između drveća nazire se crno-smeđa kolibica koja je u svoje doba imala veliku ulogu. Riječ je o staroj partizanskoj bolnici Krtina u kojoj su 1944. godine hospitalizirani mnogi vojnici. Iako je bila spaljena, nakon rata je obnovljena, a danas u njoj možete vidjeti staru medicinsku opremu koja je u to doba bila sve što su ranjenici imali.

Malo mjesto, ali bogato sadržajem

Ako volite izlete začinjene kulturnim sadržajem, iznenadit ćete se ponudom ovog malog mjesta kojim naizgled dominiraju travnjaci, voda i planine. Pejzaž krasi tradicionalna drvena arhitektura vidljiva na svakom koraku. No tu je još sadržaja:

Šenkova domačija nalazi se kraj nekadašnjeg jezera koje je služilo kao luka za brodove. To je bila jedna od prvih nastambi na Jezerskom i preživjela je čak tisuću godina. Danas je obnovljena u farmu na kojoj se prerađuje drvo – posjetite ju i pogledajte kako izgleda svakodnevni život.

Ovdje živi i lokalni umjetnik Jakob Zadnikar, koji se proslavio slikama na platnu i drvu. Njegova djela uglavnom prikazuju okoliš koji ga okružuje, ali i koji ga je nekad okruživao – primjerice stare mlinove na vodi kojih danas nema. U tom smislu, njegova Zadnikar galerija predstavlja i svojevrsni muzej povijesti toga kraja.

Nedaleko od Planšarskog jezera, također u naselju, nalazi se Jenkova kasarna iz 15. stoljeća u kojoj je noćila i Napoleonova vojska. Danas se u njima nalazi etnografski muzej s originalnim zapisima putnika koji su tuda prolazili posljednjih 500 godina.

S obzirom na brojne sadržaje, ne čudi što se reklamiraju kao ''mjesto u kojem se uvijek nešto događa''. Festivali planinara, razna druženja uz priče o životu, povijesti i kulturi kraja, festival pastira…

Za sve koji dolaze postoje smještaji kao što su obiteljska odmorišta, apartmani te prostori za kamping i glamping.

Zgornje Jezersko opremljeno je tradicionalnim drvenim kućicama i turističkim farmama na kojima možete predahnuti uz lokalna jela: ovčetinu, suhomesnate delikatese, domaću juhu, kašu od kukuruza i heljde, žgance, knedle i mnoge druge.

Što reći za kraj osim: Samo da je ovako svaki dan…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju