Jeste li ikada razmišljali o tome koliko nam život određuju noć i dan? Kako je depresivno buditi se dok još nije svanulo i skoro nemoguće otići na počinak – i zaspati – dok još nije pala noć?

Možda ste i iskusili ponoćno sunce u nekoj od sjevernih zemalja ili ste – svaka čast! – među rijetkim sretnicima koji su posjetili Južni pol. Istina, dan koji traje više sati svima bi nam ponekad dobro došao, i da, sigurno ima onih kojima su zalasci sunca možda malo kičasti…

Pa ako čeznete za vječnim suncem, razmislite o posjetu ovim mjestima. Donosimo ona na sjevernoj zemljinoj polutci, na južnoj je to samo spomenuti Južni pol, na kojem je vječni dan za vrijeme "naše" zime. 

Norveška

Dio Norveške nalazi se u Arktičkome krugu, a u nekim mjestima ponoćno sunce (ali i polarna noć) traje doslovno mjesecima. Na otočju Svalbard, najsjevernijem naseljenom području u Europi, koje se nalazi na pola puta od matičnoga kopna do Sjevernoga pola sunce ne silazi ispod horizonta više od četiri mjeseca, od 10. travnja do 23. kolovoza. U kopnenom dijelu zemlje ponoćno sunce najdulje traje u Hammerfestu na krajnjem sjeveru, gdje između svibnja i srpnja ne zalazi punih 76 dana.

Finska

U nekim dijelovima Finske čak i južno od polarnice sunce silazi ispod horizonta samo na nekoliko sati ili još i manje. Čak i glavni grad Helsinki ljeti ima 24 sata dnevnog svjetla jer sunce samo nekoliko trenutaka zađe ispod horizonta i onda odmah ponovno izađe. U najsjevernijim dijelovima Laponije sunce ne zalazi više od 70 dana. U gradiću Utsjokiju ponoćno sunce možete vidjeti od 16. svibnja do 27. srpnja, u Kilpisjärviju od 22. svibnja do 25. srpnja, a u Rovaniemiju od 6. lipnja do 7. srpnja.

Švedska

Kiruna, najsjeverniji švedski grad i njegovih 19 tisuća stanovnika ne vidi zalazak sunca skoro 100 dana u godini, od svibnja do kolovoza. Zapravo, ponoćno sunce traje 47 dana, ali se ustalilo govoriti sto jer i ova 53 dana nema baš prave noći. U većini velikih gradova dan ipak ne traje baš 24 sata, ali i dalje je vrlo svijetlo za nesjevernjačke pojmove. Tako, ako se nađete u Stockholmu 21. lipnja, sunce će zaći oko ponoći i izaći već oko 4 sata ujutro.

Island

U ljetnim noćima na Islandu nema komaraca… ali ni zalazaka sunca i mraka. Barem u lipnju. Od svibnja noći na Islandu počinju biti vrlo svijetle, a dan naduže traje oko 21. lipnja, dan prije ili kasnije. Iako sunce ne sija baš 24 sata u tom periodu, nego samo oko 21, ne stigne se dovoljno smračiti prije nego ono ponovno izađe. Otok Grimsey u Arktičkom krugu i grad Akureyri nude vjerojatno najbolji doživljaj ponoćnoga sunca u ovoj otočnoj državi.

Kanada

Nunavut je gradić s oko 3 tisuće stanovnika koji se smjestio na krajnjem sjeverozapadu Kanade i nalazi se na oko 2 stupnja iznad Arktičkog kruga. Ovdje sunce doista ne zalazi svih 24 sata u danu i tako punih 60 dana. No, možda je i zanimljivije da polarna noć ne traje koliko i ponoćno sunce, nego duplo kraće, samo 30 dana. Fun fact: zbog ovih pojava, Nunavut je drugo najpopularnije kanadsko turističko odredište, odmah nakon Toronta.

Aljaska / SAD

Utqiaġvik na Aljasci donedavno se zvao Barrow i najveći je grad okruga North Slope u najsjevernijoj američkoj saveznoj državi. Point Barrow najsjevernija je točka SAD-a, smještena na obali Arktika i ovdje sunce uopće ne zalazi od kraja svibnja do kraja srpnja. Polarna noć u Utqiaġviku također traje samo 30 dana.

 

8 dana na sjeveru Islanda: Sasvim drugačija ruta koja će vam dati osjećaj da stvarno otkrivate nepoznato Siglufjordur Snaefellsnes Hvammstangi +3 Plava laguna

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju