Tko god je proveo barem dio života u Novom Zagrebu, znat će gdje se nalazi njegov najromantičniji park. Kraj slavne zgrade Super Andrije, na izlazu iz Sigeta u Trnsko, smještena je zelena oaza pod imenom Park mladenaca.

Brojne lipe, japanske trešnje, javora, breze, magnolije, jorgovana, kestena, topole i druga stabla posađena su u ime ljubavi. Prvo stablo zasađeno je 1964., a posljednje 1978. godine.

Kao što se daje naslutiti po imenu parka, podignuli su ga mladenci koji su pri stupanju u brak zasadili stablo kao simbol svoje ljubavi. Bilo je potrebno uplatiti određeni iznos za sadnju, prilikom čega su mogli izabrati vrstu drveta koju su htjeli i biti prisutni tijekom sadnje.

U parku se nalazila knjiga u koju su mladenci pritom upisivali svoja imena, a krasi ga i brončana skulptura „Mladenci“. Izradio ju je kipar Stipe Sikirica. Inspiraciju za skulpturu povukao je iz rodnog sela Jabuke u zaleđu Splita, gdje bi mladić svoju voljenu posjeo na konja i odveo kući (zbog toga je ista skulptura postavljena i rodnom kraju).

Park je projektirao pejsažni arhitekt Smiljan Klaić. Inače, njegovo ime stoji i iza Velikog parka u Sarajevu te perivoja na zagrebačkom Pantovčaku.

Prostire se na površini od 9 hektara, a nastao je u sklopu gradnje (ili bolje rečeno: sadnje) tzv. Plave potkove. Dok Zelenu potkovu čine parkovi oko Donjeg grada, Plavu čine zelene površine Novog Zagreba, navodi Saša Šimpraga u knjizi „Zagreb, javni prostor“.

Ideja o Plavoj potkovi kao nastavku tradicije sa sjeverne obale Save potiče iz 1970-ih. Doduše, od planiranih šest, uređene su samo tri: Park Vjekoslava Majera, Park Utrina i Park mladenaca.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju