Ako dosad niste o Grčkoj razmišljali kao planinarskoj destinaciji, idealno je vrijeme da se predomislite. U kontinentalnom dijelu mediteranske kolijevke bogova nalazi se netaknuta planina Agrafa, popularna među planinarima i ljubiteljima prirode.

Zašto netaknuta? Jer je kroz dugu povijest uspjela održati autonomiju. Nisu je osvojili ni Turci za vrijeme osmanskih pohoda – a kako njen teritorij i stanovništvo nisu bili upisani u sultanov registar, tako je i njeno ime postalo Agrafa, tj. ona koja nije zapisana (u kartama).

Stanovnici mjesta u podnožju planine aktivno su se uključili u ustanak protiv osmanske vojske, pri čemu se posebno istaknuo lokalni pastir i heroj Antonis Katsantonis.

Shodno tome, ovdje se rodila zona slobodne trgovine na koju Osmanlije nisu imale utjecaja. U slavnoj bitci koja se ovdje odvila tijekom povlačenja izgubljenih turskih vojnika, 800 grčkih boraca sravnilo ih je sa zemljom.

Jedini koji su donekle uspjeli osvojiti planinu bili su nacisti koji su vjerojatno pratili trag pastira, no ni oni nisu daleko dogurali. Već 1943. s planina se zaorio uzvik: „Živjela slobodna Grčka“ i krenuo je ustanak protiv nacista.

S druge strane, ovo je i dalje ostao pitom kraj s tek nekolicinom omanjih sela. Malo tko je htio živjeti u njenoj surovoj prirodi kraj svih blagih i toplih obala koje Grčka nudi.

S vremenom je i ono malobrojno stanovništvo otišlo trbuhom za kruhom po svijetu, od Amerike i Kanade do Australije i Njemačke – naročito kada su počeli politički prevrati tijekom 20. stoljeća. Zvuči poznato?

No, s jesenskim zahlađenjem dolaze i savršene prilike za boravak u planinama. Agrafa oduševljava svoje goste rijekama i jezerima, stoljetnim pravoslavnim hramovima… Nije turistički razvijena (na radost mnogih) ali ipak se nađu pokoja taverna ili obiteljsko ugostiteljstvo. Možda ni ne čudi što joj već sada tepaju: Švicarska Grčke.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju