Boravak u prirodi, planinski zrak i šetnja kroz šume dokazano pozitivno utječu na čovjekovu psihu. Resetiraju, opuštaju, pomažu složiti stvari u perspektivu. No, postoje i one „adrenalinskije“ staze koje mnogima stvaraju stres, a druge privlače na nove avanture.

Kada govorimo o najopasnijim planinarskim stazama svijeta, ne bismo ih trebali shvaćati kao senzacionalnu priliku za pokazivanje na društvenim mrežama, već kao inspiraciju i izazov za one koji su dovoljno iskusni i odgovorni da se upuste u ovakve pothvate. A onima koji još uče, podsjetnik na moć prirode. Stoga, prošećimo opasnim stazama barem virtualno i sigurno 😉

The Maze, SAD: Nije za klaustrofobične

Staza je dio nacionalnog parka u saveznoj državi Utah. Ono što ju čini izazovnom je labirint stijena u kojem velik dio staza završava u slijepoj ulici. Osim što vas mogu navesti na krivi put, prolazi su vrlo uski i mogu izazvati osjećaj klaustrofobije, pa čak i napadaj panike ako ne podnosite osjećaj zarobljenosti. Svega 2000 planinara prolazi ovim putem godišnje, a česti su slučajevi spašavanja izgubljenih u stijenama.

El Caminito Del Rey, Španjolska: Ostavite Kraljev put za kraljeve

Poznata i kao „Kraljev put“, ova staza je najpoznatija po svojoj „ekstremnosti“ u Španjolskoj. Uski drveni prolaz kroz litice koštao je života čak petero planinara 2001. godine zbog čega je neko vrijeme bio zatvoren. Otvoren je nakon renovacije 2015. godine, no premda je danas sigurniji nego prije, mnogi po povratku potvrđuju da im nije bilo svejedno…

Cascade Saddle, Novi Zeland: Staza Gospodara prstenova

Da biste u potpunosti doživjeli ljepote ove staze, trebalo bi vam barem dva dana. Prekrasni prizori putem bit će poznati svakom fanu Gospodara prstenova, što je – pretpostavljate – i jedan od glavnih razloga zašto brojni planinari odabiru upravo ovu stazu. No, nemojte ju podcijeniti. Baš kao u filmu, puna je prepreka po putu. Na trenutke skliska i nestabilna, neke je koštala ozljeda i života. Teško je koncentrirati se na stazu uz takve lijepe poglede, ali valja paziti da ti pogledi ne budu zadnji.

Via Ferrata, Italija, Austrija, Francuska itd.: Samo hrabro, vojnici!

Sajle, ljestve, viseći mostovi, metalni klinovi – sve to čeka vas na željeznom putu koji je zapravo bio namijenjen vojnicima u ratu. Ovakvih staza ima više, pa nije riječ o jednoj destinaciji (uostalom, naziv je već naširoko proširen za staze kod nas i diljem Europe) već govori o tome što možete očekivati od rute. Možda niste služili vojsku ali zato možete nabaciti jednu Ferratu kao mali uvod. Staza zahtjeva velik oprez i koncentraciju, zaštitnu opremu i hrabar stav pred vrtoglavim visinama.

Drakensberg Traverse, Južna Afrika: Stepenice za nebo

Staza sama po sebi nije tako opasna, no zeznut je dio na početku. Potrebno je popeti se lančanim stepenicama na gotovo vertikalnu stijenu. Bilo je i tragičnih slučajeva u kojima su ljudi padali sa stepenica – zbog trenutka nepažnje ili panike kad bi pored njih proletjela ptica ili pao kamen sa stijene. Stoga definitivno nije za svakoga, ali će one najopreznije i najkoncentriranije nagraditi i najljepšim pogledom.

Angels Landing, SAD: Ime govori sve…

Baš smo se zamjerili saveznoj državi Utah, jer još jedna opaka točka nalazi se upravo ovdje. Staza nije teška sama po sebi, no uključuje jedan dio na kojem mnogi odmahnu rukom, okrenu se i odu. Riječ je o uskim kamenim formacijama strmih rubova po kojima se treba vrlo oprezno penjati i na kojima ima mjesta samo za jednu osobu. I po mogućnosti, ne imati strah od pogleda prema dolje.

Hua Shan, Kina: Šetnja po daskama u nebu

Premda slavna staza od drvenih dasaka na nekim dijelovima nije opasna (štoviše, ima rukohvate, ogradu i sajle), zbog onih drugih dijelova svako malo završi na neslavnom popisu. Mjestimično hodate u oblacima samo na tankoj drvenoj dasci, držeći se za čelični lanac postavljen uz okomite stijene. Lako je izgubiti ravnotežu samo gledajući u fotografije, a kako li je tek na licu mjesta…

Huayna Picchu, Peru: Tmurni oblaci – tmurno planinarenje

Drugi naziv joj je „Planinarenje smrti“ – pa ne možete reći da niste znali. Staza vodi do slavne točke Machu Picchu, no da biste ju savladali trebate prijeći 305 strmih stepenica koje postaju posebno opasne nakon kiše. Zbog skliskih stepenica i nedostatka dobre opreme, mnogi su ovdje teško stradali, pa su vlasti počele zatvarati stazu za kišnih sezona.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju