Majerovo vrilo jedan je od tri velika izvora rijeke Gacke, uz Tonković vrilo i Klanac. Ovdje ćete pronaći ostatke narodne prošlosti koji odolijevaju vremenu: stare tradicionalne mlinove ili ''malenice'', kako ih domaći nazivaju.

Kroz ovaj biser Like proveo nas je dopredsjednik Udruge turističkih vodiča Like, Mislav Kolak:

''Mlinarenje je bio unosan, ali i težak posao. Trebalo je skrbiti za kamenje, a proces mljevenja dugo je trajao. Zbog toga su mlinovi postali i mjesto prijateljstva između seljaka koji su čekali svoj red uz razgovor i druženje. Ponekad bi toliko dugo čekali da bi ih ulovio sumrak, pa bi se mlinar pobrinuo za njihov smještaj. Sve to pridonosilo je živosti ovoga kraja.''

Tijekom pošlog stoljeća na području izvora Gacke bilo je oko 60 mlinova koji su mljeli brašno. Danas je kompleks mlinova obnovljen, pa lokalne obitelji ponovno rade na njima.

Jedan od mlinara, gospodin Jure Majer, ispričao nam je kako mu je potrebno 8 sati da samelje jednu vreću. Danas mu u tom procesu pomaže sin, pa se znanje i običaji prenose na sljedeću generaciju.

I sami posjetiotelji mogu doživjeti proces proizvodnje i ovdje kupiti svježe samljeveno domaće brašno. Ne samo što je dugotrajnije već je i puno zdravije.

 

 

Vikend na rijeci

Voda rijeke Gacke iznimno je čista i bogata kisikom, a u njoj raste raskošna vodena vegetacija koja privlači fotografe i istraživače.

''Lika je ogroman rezervoar pitke vode. To bi valjalo zapamtiti i čuvati s obzirom na to da se svijet sve više okreće potrazi za pitkom vodom'', ističe naš vodič.

Njezina očita ljepota sve je veća atrakcija kontinentalnog hrvatskog turizma, koja uključuje rekreacijski i seoski turizam. Broj posjetitelja iz godine u godinu raste, pa tako i ponuda: dopušten je ribolov, za bicikliste postoje staze uz rijeku i obližnji grad Otočac, a moguće je iznajmiti i kanu za plovidbu.

Što je izlet bez dobrog gableca?

Ovdje je nemoguće promašiti. ''Mi smo zbog oštre klime i dominantne poljoprivrede razvili prehranu koja pruža puno energije. Kod nas nikad nećete ostati gladni ni žedni!'' veselo poručuje Mislav. 

Na samom izvoru nalazi se tako obiteljska pizzeria Ruspante, koju domaći i strani gosti časte pohvalama: najbolja pizza u Lici, pizza-revolucija, pizza-majstori u prirodi, vjerojatno najbolja pizza koju sam jeo u životu… Možda pizza nije tradicionalno ličko jelo, ali ova obitelj našla je način za spajanje tradicionalnog i modernog. Stoga, ne propustite priliku isprobati pizzu s dimljenom pastrvom ili piletinom.

Namirnice su svježe i kvalitetne, pastrva je ''ubrana'' pod nosom, piletina je iz domaćeg uzgoja, pa nije ni čudno da su tu kvalitetu prepoznali na TripAdvisoru i nagradili ih nagradom Travellers' Choice.

Obitelj Svoren vratila se u Hrvatsku iz Irske motivirana željom da otvori vlastitu pizzeriju, svoj na svome. Posao cvate, a život teče opuštenijim ritmom u skladu s prirodom.

Odvede li vas put dalje…

Odlučite li se istražiti ostala vrila Gacke – Tonković i Klanac – ondje ćete naći bistro Vrilo Gacke, u kojem možete isprobati ono najbolje od ličke kuhinje: domaći pršut, juhu, jela sa roštilja, plate i neizostavni sir škripavac.

''Naši pašnjaci bogati su aromatičnim biljem, što utječe na kvalitetu mliječnih proizvoda. Uz to, imamo i dugu stočarsku tradiciju, a recepti za sir prenose se s bake na unuku, generacijama'', objašnjava Mislav. ''Sir škripavac ne samo da ima ugodan okus i miris, već i škripi pod zubima dok je mlad. Simbol je Like, a s razvojem turizma postaje i simbol dobrodošlice gostu uz domaći kruh, kobasice i špek.''

Ne smijemo zaboraviti ni svježu pastrvu iz Gacke koju ovdje možete probati u raznim varijantama: dimljeni file, na žaru, punjena suhim šljivama i slaninom, u kukuruznom brašnu, u umaku od povrća… Za desert predlažemo da se počastite domaćom štrudlom od jabuka i sira.

 

 

Trebamo li napomenuti da je kruh domaći, napravljen od brašna s domaćih mlinova?

Iako je lička kuhinja poznata po mesu, ne znači da ćete ostati gladni ako ste vegetarijanac. ''Krumpir, grah i zelje – osnovno povrće naše kuhinje'', podsjeća Mislav. ''Tu su i žitarice od kojih pripremamo palentu, te gljive. Baš zato što nismo imali mnogo, naučili smo od jednostavnih stvari napraviti ukusne kombinacije.''

Možda oduševljeni ličkom dobrodošlicom i uslugom poželite ostati dulje, pa je dobro znati da ovdje imate mogućnost prespavati.

Upotpunite svoj izlet s malo edukacije i domaćih suvenira

U blizini se u gradu Otočcu nalazi Muzej Gacke, koji prati događanja na prostoru Gacke od prapovijesti i Rimljana do osmanskih osvajanja i Domovinskog rata. Ulaznica za odrasle košta samo 10 kuna, a za djecu 5 kuna.

Doživljaj autentične Like možete ovjekovječiti jednim od suvenira nagrađivane udruge Gačanka Otočackoja izrađuje tradicijske odjevne predmete i suvenire poput ličke kape i torbe.

''Kod nas je uvijek svježije, a zime su duge i hladne, pa je logično da je nekada u odjeći prevladavala vuna. No ističe se ljepota boja i uzoraka nošnje. U prijevodu, maštovitost žena koje su ih pravile,'' objašnjava Mislav i podsjeća za kraj:

''Zbog nas samih, ali i našim majkama i bakama u spomen, trebamo sačuvati i njegovati ovaj dio identiteta.''

Vidimo se u Lici!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju