Prije nego se potpuno oprostimo s ljetnim danima i nemilosrdnim suncem, odlučili smo baciti još jedan pogled na more: ovaj puta s prelijepog Biokova. Na njegovim obroncima, u čistoj prirodi, pronašli smo oazu idealnu za odmor i dobar zalogaj – Vrata Biokova.

Kuća seoskog turizma idilična je kamena kuća pored koje slobodno šeću konji, krave i magarčići, a s 900 metara nadmorske visine pruža se veličanstven pogled na Jadran dok Biokovo „čuva leđa“.

Nestrpljivi se sigurno pitaju i kakav je pogled koji se pruža na tanjur. Nabrojat ćemo samo dio, pa ih prepustiti planiranju vikenda. U ponudi su domaća i zdrava hrana pripremljena na dalmatinski način: biokovski pršut i sir, domaća peka (janjetina, teletina, piletina i hobotnica), specijaliteti s gradela, đuveđ, biokovski lonac… Neka pripreme za zimu počnu, a za uspomenu predlažemo korisne suvenire u obliku domaćeg biljnog čaja, meda ili ljekovite travarice.

Tu su i malo tvrdoglaviji domaćini koji će vam uljepšati doživljaj: magarci i konji koji šeću okolicom, a koje možete isprobati i zajahati.

U planine, u planine

Slavna je priča domaćih o Stipi Prgometu koji je sa svojom obitelji došao ovdje na Biokovo, jedinim planinskim putem od Makarske do Vrgorca. Kažu kako je bio najbolji stočar među 150 pastira, a svježim i kvalitetnim mesom hranio je pola Makarske rivijere. Njegovi sinovi nastavili su tradiciju i posvetili se stočarstvu.

Danas je gazda Stipin sin Elvis koji je dodatno proširio ponudu: uz restoran, ranč i eko-etno kuću, danas ovdje možete pronaći i luksuznu kuću za odmor Chalet Vrata Biokovo. Iako volimo prirodu, svjesni smo posebne veze koju gajimo s mobitelima i tehnologijom, pa je dobro znati da je luksuzna kuća za odmor opremljena i „paketima prve pomoći“: satelitskim programima i internetom.

Ove godine dobili su i certifikat Dalmatia Green za eco-friendly smještaj, usmjeren ka zaštiti okoliša i promociji turizma u skladu s prirodom i lokalnom zajednicom.

Spoj tradicionalnog i novog

Vrata Biokova udaljena su svega pola sata vožnje autom od Makarske. Pored restorana nalazi se prekrasan vidikovac sa ostacima nekadašnjeg stočarskog naselja. Stari stanovi, pa čak i prapovijesni ostaci mogu se vidjeti duž staze.

Desetak minuta vožnje autom od Vrata Biokova dijeli vas od popularne atrakcije Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo. Odande se pruža veličanstven pogled na Biokovo i to uključujući onaj pod nogama: naime, od stotine metara provalije dijeli vas samo proziran stakleni pod

Produžite li dalje, naročito ako ste ljubitelj planinarenja i šetnji prirodom, stići ćete do najvišeg vrha Biokova, Sv. Jure. Sa 1 762 metra nadmorske visine pruža se spektakularan pogled na Zagoru i otoke, a za lijepog vremena možete vidjeti i planine BiH i Italije.

Idila i ljeti i zimi. Bacite oko na galeriju i provjerite zašto nikad ne želimo otići odande.

Vrata Biokova možete pronaći na njihovoj službenoj web stranici i Facebooku

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju