Španjolska je dom nekih od najboljih vinskih regija u Europi i vrlo je atraktivno odredište za ljubitelje vina. Njihova kultura vina i tapasa privući će vas čim stignete, a mudro bi bilo posjetiti bodege (vinarije) kako biste saznali više o procesu proizvodnje te kušali razna vina.

Zemlja je treći najveći proizvođač vina na svijetu, s impresivnih 2,4 milijuna hektara zemlje koja otpada na vinograde. Proizvodi oko 33,5 milijuna hektolitara vina godišnje, a vi posjetite neku od ovih pet veličanstvenih vinskih regija...

Sjeverozapadna Španjolska

Ovo područje izgleda malo drugačije od ostatka Španjolske i jedinstveno je kao i njegova vina. Valovita zelena brda povezuju se s obalnim gradovima stvarajući kombinaciju koja se odražava u vinima koja proizvode. Područje je poznato po svježoj ribi i plodovima mora, što se naravno savršeno slaže s reputacijom izvrsne proizvodnje bijelog vina. Grožđa ove regije koje treba istaknuti su Albariño i Godello.

Područje koje se ovdje isplati posjetiti jest Rias Baixas. Ako ste ljubitelj bijelog vina ili ste već probali vino od spomenute sorte Albariño i zaljubili se u njegove cvjetne, citrusne arome, bit će vam drago čuti da je vinski turizam u Rias Baixasu dobro razvijen i lak za navigaciju.

Sjeverna obala Mediterana

Ovo područje krasi idealna mediteranska klima koja je bitna za uspješan uzgoj grožđa. Značajan utjecaj ima i hladni vjetar. Isplati se zaputiti u Penedes, mada je ta regija poznata i pod nazivom Cava, s obzirom da se ovdje proizvodi i poznati pjenušac. Prevladavaju bijela vina, ali naići ćete i na kvalitetna crna. Ljubitelji vina trebali bi se i zaputiti do strmih padina regije Priorat jer se ovdje nalaze neki od najstarijih europskih vinograda.

Južni Mediteran

Ovdje su mediteranska područja s toplim temperaturama Utiel-Requena, Yecla, Jumilla i Bullas koja proizvode vina u rasponu od sorti Monastrell i Bobal do Cabernet Sauvignon. Područje je također pokazalo izvrsne rezultate korištenjem suvremenih tehnika vinifikacije. Monastrell je bogata sorta crvenog grožđa, dok je Bobal tamno grožđe koje nudi note borovnice i vino čini jako pitkim.

Za isprobavanje vina, posjetite neku od vinarija u Utiel-Requena sjeverno od Valencije, gdje se vino proizvodi već dulje od 2500 tisuće godina. Vina koja vas ovdje čekaju su crna boje trešnje, rose s lijepim voćnim bukeom i bijela s intenzivnim voćnim aromama. Također, spomenuta Cava i ovdje počinje postajati sve popularnija.

Andaluzija

Ova suncem okupana regija na jugu Španjolske poznata je po svom vinu i nezaobilazna je posjeta na svakoj španjolskoj vinskoj turi. U ovoj regiji ima preko 40 tisuća hektara vinograda, a najpoznatija je po proizvodnji šerija. Malo je mjesta gdje se od grožđa Palomino pravi kvalitetnije vino nego ovdje. Možete kušati slavno oksidirano i obogaćeno šeri vino. Ako prije niste bili obožavatelj, sigurno ćete se preobratiti nakon što kušate ova ukusna vina.

Kanarski otoci

Regije Kanarskih i Balearskih otoka poznate su po uzgoju sorti grožđa Palomino, Listán Negro i Callet. Neka ukusna vina potječu iz ovih toplih, obalnih klima. Vina koja dolaze s Kanarskih otoka mogu se smatrati posebno zanimljivim i hrabrijim zbog vulkanskog tla na kojem su stvorena. A ako ste zaintrigirani španjolskim vinogradima, onda se vinski obilazak Kanarskih otoka isplati. Možete posjetiti vinarije na gotovo svim otocima na Kanarima, od Gran Canarie do Tenerifa i Fuerteventure. Otoci su svjedočanstvo ogromne raznolikosti vina koje Španjolska proizvodi zahvaljujući svojim raznolikim regijama i klimi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju