1. Vidova gora s vrhom Vidovica izdiže se na oko 780 metara nadmorske visine uz južnu obalu otoka Brača, što ga čini najvišim hrvatskim otokom.

2. S vrha se pruža spektakularni pogled na Bol, plažu Zlatni rat, ali i razvedenu obalu susjednog Hvara. Štoviše, mnogi smatraju da se tu nalazi jedan od najljepših vidikovaca na Jadranu s prekrasnim vizurama začinjenim čistim planinskim zrakom.

3. Vidova gora ima oblik izduženog krševitog grebena. Strma je s južne strane, dok se sa sjeverne pretvara u blago nagnutu kršku visoravan ukrašenu mediteranskom makijom.

4. Glavni prilaz na Vidovu goru je asfaltiranom cestom iz smjera Nerežišća. No na raspolaganju je i mnogo atraktivnija, ali i zahtjevnija planinarska staza – Vela ili Rimska staza koja kreće iz Bola. Planinske markacije u Bolu započinju kod crkve Gospe od Karmela, sijeku prilaznu cestu za Bol, vode kroz zaselak Podborje i krševiti teren sve do vrha.

5. Planinarska staza duga je oko 5,3 kilometra s prosječnim nagibom od 19 posto, a da biste je cijelu prešli, potrebno je u prosjeku oko dva sata. Uspon se ne preporučuje amaterima u ljetnim mjesecima te tijekom najvećih vrućina.

6. Na Vidovoj gori mogu se vidjeti ostaci romaničke crkvice svetog Vida iz 13. stoljeća – sveca po kojem je gora dobila ime. Na vrhu se nalazi i monumentalni križ Kristu Otkupitelju od bijelog bračnog kamena sveukupne visine od 12 metara.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju