Mnogima koji putuju u Španjolsku prvi su izbor Madrid ili Barcelona. Često se u zadnje vrijeme spominju i Andaluzija i njene ljepote, no grehota je propustiti sve što nudi i treći španjolski grad po veličini – Valencia. Da dalje ne opisujemo, prenosimo tekst s britanskog Guardiana, sa savjetima kako se u ovom španjolskom gradu osjećati poput domaćina.
Hrana
Valencia je dobro poznata po agrumima, plodovima mora i riži, a gastronomska scena je ovdje prilično brzo rasla posljednjih godina. Ipak, izvrstan obrok i dalje nije ludo skup. Velika fideuà od školjki – odnosno valencijanska paella spravljena s tjesteninom umjesto riže – stoji 80 kuna u restoranu Yuso u starom gradu, što se čini i više nego dobrom cijenom.
Isplati se uživati i u ponudi tapasa u četvrti Benimaclet, u blizini sveučilišta. La Negri je otvoren prije dvije godine i priprema valencijanske specijalitete kao što su kroketi od šunke i jaja s tartufima, no nađe se tu još svašta pa tako eksperimentiraju i s gyozom od crvenih škampa i baoom od govedine.
Valencia - 1 (Foto: Getty Images)
Inspiracija
Glazba je za stanovnike grada prilično bitna, a još je važnije da u besplatnoj glazbi uživo može uživati gotovo svatko. Nedjeljom ujutro bendovi sviraju besplatno u parkovima kao što su Viveros/Jardins del Real i La Pérgola.
Naravno, glazba uživo česta je i u kafićima, a jedno od sjajnih mjesta je i Festinar, kafić u El Cabanyalu, staroj ribarskoj četvrti uz plažu, poznatoj po šarenim pločicama na zgradama. Festinar četvrtkom navečer održava jazz koncerte uz pizzu i pivo, a upad rezervirajte na Instagramu.
Četvrt koju valja obići
Valencia je izvrstan grad za bicikliste, stoga unajmite bicikl i posjetite Ruzafu, četvrt južno od neoklasične arene za bikove. Četvrt je poznata po malim bistroima i barovima, te po starinskim trgovinama na Carrer de Cadisu. Ovdje je mirnija atmosfera nego u centru, gdje može postati kaotično, a zadnjih 15 godina četvrt doživljava pravi uzlet. Instagram je prepun objava iz ovih kafića, a svaki ima terasu gdje se ispijaju sjajni kokteli nakon posla. Ljubitelji džina trebaju posjetiti Cafe Tula.
Valencia - 2 (Foto: Getty Images)
Zeleno, samo zeleno
Nakon što su poplave praktički uništile Valenciju 1957. godine, grad je skrenuo tok rijeke Turie, ostavljajući staro korito koje je prolazilo kroz središte grada praznim i zapuštenim. U jednom trenutku vlada je taj dio htjela iskoristiti za autocestu, no građani su se pobunili.
Osamdesetih godina prošlog stoljeća započelo se veliko uređenje okoliša, a sada je cijeli gradski centar ujedinjen zelenim pojasom. Iznajmite bicikl i slijedite rutu kroz vrtove, koja traje deset kilometara. Na njihovom istočnom kraju nalazi se poznati Grad umjetnosti i znanosti, kompleks ultramodernih koncertnih dvorana i muzeja koji je projektirao lokalni arhitekt svjetskog glasa Santiago Calatrava.
Gdje odsjesti
Hotel Marqués House (noćenje za dvoje oko 900 kuna) nalazi se u obnovljenoj kuriji u centru grada. Bar, koji je dizajnirao lokalni proizvođač keramike Lladro – priprema moćni agua de Valencia, gradski koktel, s džinom, votkom, cavom i svježim sokom od naranče.