Za poljsku prijestolnicu koja je prije 80 godina u vrijeme Drugog svjetskog rata bila potpuno razrušen grad, zbilja se može reći da je poput ptice feniks – doslovno rođena iz pepela. Danas je grad predivan i privlači brojne turiste, a ovo je priča kako je jedan potpuno srušeni grad – uspio ponovno niknuti.

Kako pišu na portalu thetravel.com, Varšava je srušena u osvetničkom pohodu Nijemaca, te je gotovo izbrisano 80 posto grada. Nestali su bezvremenski muzeji, umjetničke galerije, kazališta, crkve, parkovi, dvorci…

Varšava - 3 Varšava - 3 (Foto: Getty Images)

Ipak, po završetku rata, Poljaci su srećom, odbili priznati kako je njihova povijesna baština u ovom gradu izbrisana s lica zemlje, te su do sedamdesetih godina velikim dijelom uspjeli obnoviti svoj grad kakav je nekad bio.

Neko su vrijeme stanovnici Varšave živjeli među ruševinama. Čak je predloženo da se ruševine grada ostave u spomen na rat i da se glavni grad premjesti, no ubrzo su Poljaci odlučili ponovno izgraditi svoj glavni grad. Prilikom obnove iskoristili su ruševine i dijelove starih zgrada, a lokalno je stanovništvo pomoglo u oživljavanju svog grada.

Varšava - 5 Varšava - 5 (Foto: Getty Images)

Pod geslom "Cijela nacija gradi svoj glavni grad" Varšava je vremenom u potpunosti obnovljena. Većina radova završena je do 1955. godine - u roku od 10 godina od završetka rata. Iako je veći dio starog grada obnovljen kakav je i bio, postoji i niz manjih „odstupanja“. Obnova Palače kulture i znanosti završena je 1955. kao "dar" Sovjetskog Saveza, pa možete pretpostaviti kako je napravljena u drugačijem stilu gradnje. Radovi na obnovi nastavljeni su 1980-ih i na kraju je stari grad temeljito obnovljen, dok je novi dio samo djelomično obnovljen.

Danas je Varšava više od samo još jednog europskog grada sa zadivljujućom povijesnom jezgrom. Varšava je simbol uništenja i ponovnog rođenja. Stoga, ako planirate na neki put a još niste odabrali odredište, s poljskom prijestolnicom teško ćete pogriješiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju