Osim prekrasne prirode, Irska se odnedavno može pohvaliti i prvim životinjskim utočištem u koje su smještene životinje koje su nekad obitavale na ovom području. Tako je na privatnu inicijativu osnovan Wild Ireland, mini zoološki vrt odnosno utočište u kojem možete vidjeti medvjede, risa, vukove, majmune, crvenog jelena, vepra i mnoge druge. Ove životinje nisu tu slučajno. One su pred izumiranjem u Irskoj i upravo ovo mjesto ih je spasilo.

Utočište Wild Ireland smješteno je na bajkovitom Wild Atlantic Wayju koji se proteže duž zapadne obale Irske. Točnije, utočište se nalazi na poluotoku Inishowen gdje životinje obitavaju u svom prirodnom području.

Nakon više od sto godina životinje su vraćene tamo gdje pripadaju, u prirodu i zaista je pohvalno što se netko za njih pobrinuo, a spašene su iz cirkusa i mnogih drugih mjesta neprimjerenih za život.

Posebno je zanimljivo što je ovo područje prije nekoliko stoljeća bilo prekriveno drevnom kišnom prašumom u kojoj su bezbrižno živjele divlje životinje, no zbog ljudske nebrige i devastacije, nestala je i šuma i životinje. Utočište je posebno i po tome što su za životinje stvoreni gotovo identični uvjeti za život u kakvima su živjele u davna vremena.

Wild Ireland dom je smeđem medvjedu, jednom od najvećih kopnenih mesoždera u Europi. Neki DNA nalazi dokazuju da je ova vrsta predak polarnog medvjeda, a zbog krčenja šuma većina ih je izumrla. Uz medvjede, pažnju plijene i vukovi, životinje po kojima je Irska dobila nadimak „Wolf Land“. U prošlosti se mnogo vukova slobodno kretalo Zelenim Otokom, a do potpunog uništenja vrste došlo je otprilike prije 250 godina.

Smatra se da je posljednji vuk u Irskoj ubijen 1786. godine na brdu Leinster jer je navodno ubijao ovce. U skloništu se danas nalaze tri vuka, a većinu vremena provode gledajući u susjednu nastambu u kojoj se nalazi ris.

Pažnju će vam zaokupiti i majmuni, barbarski makakiji koji živahno trčkaraju po svojem privatnom otočiću koji imitira prirodno stanište u kojem još borave labudi, patke i guske. Uz njih, šetnjom ćete naići i na crvenog jelena, posljednju preostalu izvornu vrstu ove životinje. Osmijeh na lice izmamit će vam i divlja svinja koja veselo trčkara svojom nastambom.

No, to nije sve. Kad uđete u utočište, dočekat će vas kokoši, zamorci, golubovi, zečevi, lisice, sove. Popis je velik, no sad se možda pitate zašto su i ove životinje ovdje. Naime, Wild Ireland će pružiti dom svim životinjama koje su odbačene ili žive u neprimjerenim uvjetima. Zaista pohvalno!

Naš posjet trajao je tri sata. Ulaznica za odraslu osobu je 10 eura, a već ste na samom ulazu opčinjeni mnoštvom plišanih igračaka u obliku životinja koje tu obitavaju. Obavezno uzmite kišobran, kabanicu i vodonepropusnu obuću jer su uvjeti gotovo kao u prirodi. Ispred utočišta dostupno je besplatno parkiralište, a otvoreno je 7 dana u tjednu od 10 sati ujutro pa do 16 sati popodne.

Zaista smo tu uživali. Prekrasno je vidjeti čuvara kako bezbrižno ulazi u nastambe s vukovima koji se s njime doslovno maze. Medvjedi izlaze iz nastamba već kad čuju njegov glas, a vidra zabrinuto pliva svojim malim jezercem tražeći kuda je otišao njezin najbolji prijatelj.

Svakog dana održavaju se i čuvareve priče u kojima možete saznati više o životinjama koje sad utočište Wild Ireland nazivaju svojim domom. Ako se nalazite u Irskoj obavezno posjetite utočište i uživajte šećući u društvu prirode i životinja koje su nekad bile autohtone na ovom području.

Jeste li znali? Evo što znači simbol žabe na pakiranju kave Franckova premium espresso kava Superiore ima Rainforest Alliance Certifikat Umjetnost na kavi samo za nas! Za jednu šalicu espresso kave je potrebno 40 do 50 zrnca kave +10 Coffee cupping
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju