Svi smo čuli za Bučijadu i Moslavački stol, ali Moslavina i Ivanić-Grad mogu ponuditi mnogo više od gastrospecijaliteta po kojima su nadaleko poznati. Osim odličnih biciklističkih staza i opuštajućeg wellnessa, otkrijte i koja tri crna zlata skriva Moslavina te se prošetajte kroz prirodu u kojoj ćete se poželjeti izgubiti. I da – vaša će djeca uživati!

Samo 45 minuta vožnje od Zagreba smjestio se Ivanić-Grad. S današnjih 14.500 stanovnika i 22 naselja, razvio se iz ivanićke tvrđave, sagrađene uz rijeku Lonju polovicom 16. stoljeća. Svoj dan slavi 8. lipnja, kada je Franjo Josip potpisao odluku kojom tadašnje trgovište dobiva status i naslov Grada.

U posjet Dabrovima pa kostimirani kroz Ivanić-Grad po vankuše

Najmlađi posjetitelji vjerojatno će biti oduševljeni prilikom da saznaju više o dabrovima, vide skulpturu dabra na šetnici uz rijeku Lonju, a uz puno sreće možda ga i vide u živo. Naime, šuma Žutica bogata je nalazištima nafte i plina. U njoj možete vidjeti brojne „kačaljke“, a istovremeno i orla štekavca, dabra, umbru (vrstu ribe), kockavicu (zaštićenu vrstu cvijeta), razne vrste gljiva, srne, divlje svinje, jelene, a na pašnjacima uz šumu, konje i krave.

Ivanić-Grad destinacija - 2 Ivanić-Grad destinacija - 2 (Foto: Jasenka Haleuš)

Cestom možete proći cijelo područje ekološke mreže šume Žutica, a postavljeni natpisi na poučnoj stazi pored Šumarske kuće upoznat će vas s njezinom florom i faunom. Njezin najpoznatiji stanovnik je svakako dabar. Naseljavanje dabrova na lokalitet Žutica kod Ivanić-Grada odvijalo se u razdoblju od travnja 1996. godine, pa do veljače 1998. godine. Tijekom tog razdoblja naseljeno je ukupno 47 dabrova, a pojedine familije i najčešće samostalne jedinke potražile su svoj revir u širem prostoru Posavine do udaljenosti i do 100 km od mjesta ispuštanja. Zato ne propustite turističko- edukativnu igru na poučnim stazama Marča i Žutica, koja uključuje interaktivnu kartu, zagonetke i pitanja o načinu života i karakteristikama dabrova.

Druga zanimljivost za male, ali i velike posjetitelje, su interaktivne vođene ture, koje približavaju povijest i sadašnjost Ivanić-Grada na zabavan način. Odlučite li se na interaktivni obilazak grada pod nazivom Crno zlato Moslavine, dobit ćete vodiča u rudarskoj uniformi, a vi naftašku kacigu i degustaciju bučina ulja, dok najmlađe očekuje i interaktivni radni listić. Za sve gastro poklonike, tu je i program koji uključuje kulinarske radionice (priprema bučnice, vankuša, kotlovine i drugih specijaliteta moslavačkog kraja), degustaciju vina i vinske radionice s naglaskom na autohtonu vinsku sortu škrlet.

Opuštajuća šetnja kroz Ivanić-Grad i njegove šume

Šarmantni Ivanić-Grad krije mnoge priče, koje se isplati istražiti. Šetnjom uz rijeku Lonju, pokraj koje se nalazi SP Zelenjak, možete pokazati svoj sportski duh na terenima za nogomet, odbojka na pijesku, kuglanje, badminton, stolni tenis ili tenis. Najmlađima će najzanimljiviji dio šetnice biti svakako dječje igralište, a osvježiti se možete u Dribbling Food&Caffe. Nastavak šetnje uz obalu, dovest će vas do centra grada gdje se nalazi Muzej Ivanić-Grada, crkva svetog Petra i Centar za posjetitelje Suvenirnica u kojoj se mogu kupiti domaći proizvodi (bučino ulje, škrlet, suveniri…). FoodBook by Dino & Vule, Restoran Ivanićanka i Gradska pivnica odličan su izbor ako ogladnite nakon rekreacije na svježem zraku.

Ivanić-Grad destinacija - 3 Ivanić-Grad destinacija - 3 (Foto: Jasenka Haleuš)

Poželite li se maknuti s gradskih ulica, krenite put šume Marča, gdje vas čeka poučna staza. Smještena na zapadnim obroncima Moslavačke gore, duga je 3000 metara, a polazište joj je na 180 m nadmorske visine. S obzirom na to da je blago brdovita, lagana je za šetnju i prigodna za sve uzraste. Duž staze su postavljene poučne ploče koje kao tematska cjelina daju informacije o drveću, životinjama, kukcima, pticama i gljivama šume Marča, panonskom pijesku, kući jazavaca i nastambi dabrova. Posebno je zanimljivo jezero Sudarice u koje se slijevaju šumske vode iz 2 smjera tijekom cijele godine i pune jezero. Višak vode se prelijeva i stvara potok Liplenicu, dug oko 10 km, koji završava u rijeci Česmi.

Gastro i etno turizam uz jahanje, škrlet i opanke

Nafta, naftalan i bučino ulje tri su zlata Moslavine, zato ne čudi velika eno-gastrološka i wellness ponuda u ovom kraju. Sam početak poučne staze šume Marča nalazi se tik uz poznati Seoski turizam Kezele, u Šumećanima, 8 kilometara od Ivanić-Grada. Njihov nadaleko poznati stol pun delicija moslavačkog kraja, nosi upravo njegovo ime. Na imanju su za posjetitelje uređene drvene kućice stare oko 100 godina, u kojima se uživaju jela iz domaće kuhinje i vina iz vlastitog podruma.

U sklopu imanja očuvano je sedam tradicijskih objekata u kojima je zastupljena raznovrsna turistička ponuda. Za one koji žele biti aktivniji, uređeni su rekreativni tereni, a može se i jahati ili voziti fijakerom. Doživljaj pravog seoskog gospodarstva zaokružuje prekrasan pogled na vinograde, štala s domaćim životinjama i etnografska zbirka s čudesnim starinama.
Moslavački kraj uvijek je držao do tradicije, a mnoge se obitelji i dalje bave starim zanatima. Izrada opanaka i ostalih kožnih proizvoda je tradicija obitelji Kruh Vuk koja datira od početka 20. stoljeća. Obitelji Prodan i Radočaj iz Posavskih Brega, bave se već dugi niz godina proizvodnjom lana i lanenih proizvoda, a tkaju i narodne nošnje.Uz prethodni dogovor, uvijek možete posjetiti njihove radionice i postati ponosni vlasnik njihovih autohtonih proizvoda.

Ako ste ljubitelj rekreacije, sporta, wellnessa, dobre hrane i vina, nezaobilazna destinacija je Izletište Petek. Razne penjalice, ljuljačke, tobogani, njihaljke i klackalice, pješčanik i ostali zabavni sadržaji pružit će maloj i velikoj djeci puno zabave i smijeha. Uz njihove sportsko rekreativne terene (odbojka, rukomet, nogomet i rugby na pijesku, tenis, nogomet, nogomet u kavezu) teretanu, bazene, dječja igrališta, wellness i spa oazu, ne može vam biti dosadno. Svi ljubitelje škrleta i vina općenito uživat će u prekrasnoj vinoteci, dok će restoran s domaćim specijalitetima zadovoljiti i najizbirljivije.

Moslavina je poznati vinogradarski kraj u kojem je uzgoj vinove loze započeo još u rimsko doba cara Klaudija. U ovom kraju tradicija je da svaka obitelj ima vlastiti vinograd i klijet pa je specifičnost ovog područja veliki broj malih, ali kvalitetnih obiteljskih vinarija. Na vinskim putevima turisti mogu, uz prethodnu najavu, posjetiti vinare i u kušaonicama probati njihova vina. U grupu starih autohtonih sorti na području Moslavine spada škrlet bijeli (sinonimi ovnek žuti ili ovnek slatki). Škrlet je prva hrvatska autohtona sorta s certificiranim sadnim materijalom zaštićenim prema propisima Europske unije. Vinarija Voštinić Klasnić nalazi se na brdu iznad Ivanić-Grada okružena je vinogradima i voćnjacima. Posjetite ju i opustite se uz degustaciju škrleta i ostalih kvalitetnih vina Vinarije Voštinić Klasnić.

Medicinski turizam SB Naftalan

Kada je opuštanje u pitanju, u ovom dijelu Hrvatske nalazi se i međunarodno poznata Specijalna bolnica Naftalan. Smještena pored šetnice i SP Zelenjak, primjer je uspješnog kontinentalnog medicinskog turizma već godinama. Osim liječenja reumatskih i kožnih bolesti, ovdje mnogi dolaze i zbog wellness programa koji pridonose uljepšavanju kože i podizanju životne energije. Ova specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju raspolaže s ukupno 137 kreveta. Na svakoj etaži opremljen je dnevni boravak za odmor, a za lijepog vremena gostima je na raspolaganju sunčalište.

Ivanić-Grad destinacija - 9 Ivanić-Grad destinacija - 9 (Foto: Jasenka Haleuš)

Prirodna bogatstva ivanićkog kraja čine specijalnu bolnicu Naftalan posebnu po tome što je jedna od samo dvije takve bolnice u svijetu. Nekadašnje Panonsko more, čije tragove nalazimo u rijetkim nalazištima prirodnog bogatstva, zaslužno je za specifičnu vrstu ljekovite nafte – naftalan, po kojem je bolnica i dobila ime, a koje se koristi u liječenju. Ovo je jedino nalazište naftalana u Europi, a raritet je i jodna, fluorna, natrium-kloridna slana hiperterma, temperature 65 stupnjeva Celzija. Ona je također ostatak Panonskog mora i kaptira se s dubine od 1300 metara, te uz naftalan čini važan prirodni ljekoviti agens.

Biciklom kroz Moslavinu i Posavinu za sve vrste rekreativaca

Na području Ivanić-Grada i Kloštar Ivanića obilježene su dvije biciklističke rute – Savska i Moslavačka, a obje počinju ispred ureda Turističke zajednice u Ivanić-Gradu.

Savska, odnosno plava ruta, duga je 41,3 km i vodi vas kroz moslavačka sela, uz Savu, te makadamom i poljskim putovima kroz šumu Žuticu natrag do Ivanić-Grada. Idealna je za rekreativce kojima duge vožnje ne predstavljaju problem.

Moslavačka, tj. žuta ruta, namijenjena je naprednijim rekreativcima. Njezinih 37.7 km odvest će vas glavnom cestom do Kloštar Ivanića, te vinorodnim i brežuljkastim područjima do Sobočana, Obreške ,Stare Marče, Mostara, Marčana, Sovara, Šumećana i Ivanić-Grada.

Moslavačka narančasta ruta lakša je verzija žute, a samim time i najpogodnija za obitelji i one koji nisu spremni na velike napore. 25 km makadamske ceste prolazi kroz Sobočane, Staru Marču, Gornju i Donju Obrešku. Laganom vožnjom možete istražiti šumu do Čemernice

Lonjske, Predavca i Vinara, te se vratiti u Kloštar Ivanić gdje ruta završava. Opširniji opis ruta, zajedno s kartama, nalazi se na web stranicama Turističke zajednice Ivanić-Grada.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju