Poseban je osjećaj voziti se u maloj kabini kroz "nebeske" visine – pa makar bilo riječ o skromnim visinama. Znaju to svi koji su isprobali vožnju žičarom. A ovo je samo nekoliko uspinjača koje se često smatraju najboljima ili najuzbudljivijima na svijetu. Koliko ste ih isprobali?

1. Titlis Rotair (Švicarska) – let preko ledenjaka i planina

Riječ je o prvoj gondoli koja se rotira tijekom vožnje u svijetu, a vodi vas na vrh švicarske planine Titlis na 3020 metara nadmorske visine. Možda najbolji dio ovog iskustva let je preko jednog od najvećih svjetskih ledenjaka i švicarske planinske idile prekrivene snijegom. Uzbudljiva vožnja traje svega pet minuta, ali sjećanje ostaje zauvijek. Naravno, toplo se obucite jer ovo je putovanje u zimsku bajku.

2. Zhangjiajie Resort (Kina) – put prema Planini nebeskih vrata

Duljine 7455 metara i s vožnjom koja traje čak 28 minuta ova uspinjača je među najduljima na svijetu. Povezuje grad Zhangjiajie i Tianmen Shan, planinu čije ime znači "Planina nebeskih vrata". Ovo već zvuči obećavajuće – a pričekajte tek da ugledate prizor nevjerojatnih litica i šuma pod svojim nogama.

Tijekom vožnje imate priliku vidjeti i cestu Tianmen. Njezino ime sugerira da je to cesta koja vodi do raja, no 11 kilometara opasnih zavoja svrstavaju je i u jednu od najopasnijih cesta svijeta. Postoje dionice uspinjače koje su prilično strme i iziskuju jak želudac, no nema razloga za strah jer je vožnja savršeno sigurna.

3. Masada (Izrael) – promatrati sunce nad pustinjom

"Masada više nikad neće pasti" zakletva je koja je položena na veličanstvenoj izraelskoj visoravni na jugu zemlje. Litice visoke 400 metara čuvaju sjećanje na drevnu palaču i židovsku pobunu protiv rimske vlasti koja je rezultirala kolektivnim samoubojstvom stanovnika Masade nakon što su ih je opkolio nadmoćni neprijatelj. Masada je tako ostala simbol hrabrosti i borbe do zadnjeg daha, a osim što je važna za nacionalni identitet, postala je i turistička atrakcija. Srećom, ne trebate se penjati na visoke litice jer vas do ovog veličanstvenog mjesta vozi uspinjača.

4. Sugarloaf Mountain (Brazil) – poznata glumica

Nad Rio de Janeirom dosad je "proletjelo" više od 40 milijuna posjetioca i to zahvaljujući Rio gondoli koja je otvorena 1912. godine. Ova uspinjača vodi na vrh planine Sugarloaf, a putovanje se sastoji od dvije dionice i ukupno traje manje od 10 minuta. Pogled puca na naselja i favele, duge plaže i morske zaljeve. Koliko je popularna, svjedoči i činjenica da ste je mogli vidjeti i bez posjeta Brazilu. Naime, "glumila" je u filmovima o Jamesu Bondu, a pojavila se i u Simpsonima te slavnoj igrici Call of Duty.

5. Vanoise Express (Francuska) – le fantastično!

Njezine kabine imaju dva kata, a povest će vas od alpskog skijališta La Plagne do skijaškog odmarališta Les Arcs. Let se odvija na duljini od 1800 metara i 380 metara iznad zemlje. Sve što je lijepo kratko traje, pa tako i vožnja Vanoise Expressom traje manje od 10 minuta, ali totalno se isplati! A isplati se i Francuzima, koji su na ovo čudo potrošili 15 milijuna eura, jer je pomama velika.

„Države“ koje to uopće nisu: Česte turističke zablude zbog kojih i mi izgubimo Dubrovnik +0 Tahiti

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju