Neki odlaze na putovanja kako bi otkrili nove horizonte i povijest, posjetili muzeje, divili se arhitekturi… A neki odlaze kako bi uživali u gastro ponudi, noćnom životu i hedonističkoj strani destinacije. Često nam uvijek nedostaje vremena kako bismo u potpunosti zadovoljili obje strane, no evo jedne neodoljive ponude koja će pokriti svaki apetit.

Muzej ruske votke u St. Petersburgu vodi vas s čašicom u ruci kroz zanimljivu i lucidnu povijest najdražeg opijuma za narod. A kakva će povijest biti kada ju ponekad pišu „ušikani“?

Tura kroz ovaj mali, ali sadržajan muzej, prikazuje seljačko opijanje u 12. stoljeću, ali i modernu povijest u kojoj su i predsjednici znali pokleknuti pod čašicom viška.

Štoviše, nedavno je bjeloruski predsjednik Lukašenko savjetovao ljudima da koriste votku kao dezinficijens, ali i piće koje podiže imunitet („Ne i na poslu!“, dodao je kad se sjetio gdje to može odvesti). A prije 14 godina na istoku je izbio pravi rat za votku kada su neke zemlje Europe htjele proširiti kriterije za kategorizaciju pića.

Čak i boce su bile odraz vremena i okolnosti u kojima se pilo – od malih bočica čudnih oblika, prikladnih za skrivanje pod kaputom, do onih većih i raskošnijih. Dolaze u motivima Crvene armije i babuške, a ukupno se u ovoj „palači votke“ čuva više od tisuću boca.

Sa zidova muzeja promatra vas i poznato lice koje budi traume iz srednje škole – ali ne zbog alkohola. Glavom i bradom, Dmitrij Ivanovič Mendeljejev, otac periodnog sustava kemijskih elemenata. I on se bavio proučavanjem votke, samo nam to profesori nisu reklamirali. Bila bi to savršena izlika: „Pijem, dakle proučavam!“

Srećom, u ovom muzeju nemaju problem s tim. U turu je uključena i degustacija votke 😉 Inače, Muzej votke pronaći ćete i u Varšavi, gdje ćete otkriti i recept izrade kolača punjenih votkom, a „braće po čaši“ ima i u Moskvi te drugim dijelovima Rusije. Gdje god da pošli, uživajte, oprezno, i živjeli!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju