Ako niste mesojed, vjerujemo kako će vam ova lista pomoći. No, čak i ako jeste mesojed, nije važno, možda vas ovi gradovi osvoje, a možda nakon uživanja u veganskim specijalitetima i sami postane vegani...

1. Taipei, Tajvan

U glavnom gradu Tajvana mnogi se restorani hvale veganskim menijima, a grad obiluje i veganskim supermarketima. Zbog svega toga PETA ga je proglasila „najveganskijim aijskim gradom“. Glavni lokalni specijalitet je „tajvanski burito“ koji se sastoji od povrća i kikiriki umaka zamotanih u tortilju.

2. Gent, Belgija

Ovaj je grad prigrlio koncept bezmesne prehrane a imaju i „Thursday veggie day“ kada ljude ohrabruju da bar jedan dan u tjednu ne jedu meso a lokalni restorani tada obično imaju u ponudi povoljna vegetarijanska jela. U gradu ćete također naći brojne organske tržnice i vegetarijanske kafiće.

3. Edinburgh, Škotska

PETA ga je proglasila „najveganskijim britanskim gradom“ još 2015. i to zbog brojnih restorana, barova i kafića s odličnom ponudom hrane bez mesa i mliječnih proizvoda. Vrlo su popularni food truckovi koji prodaju krumpiriće s veganskim umacima.

4. Chennai, Indija

Postao je omiljena destinacija veganskim turistima jer ćete ovdje moći probati šarolik izbor veganskih currya, thalisa i chutneyja. Omiljeno ulično jelo je chaat - krumpir s raznim prilozima koji su uglavnom vegetarijanski. Osim veganskih restorana u gradu ćete naći i brojne veganske trgovine s odjećom.

5. Brighton, Ujedinjeno Kraljevstvo

Brrighton ima vrlo jaku vegansku i vegetarijansku scenu, brojne kafiće i restorane, od malih bistroa do visoke kuhinje te nekoliko isključivo veganskih bed and breakfasta. U njemu je otvorena i prva potpuno veganska pizzeria na svijetu.

6. Chiang Mai, Tajland

U posljednjim godinama u ovom se gradu veganski, vegetarijanski i organski turizam izuzetno razvio. Naći ćete brojne barove i restorane sa šarolikom ponudom, kao i mnoge restorane koji nude hranu pripremljenu od lokalno uzgojenih namirnica. Među posjetiteljima je glavni hit Pun Pun koji ima dva restorana i veganski supermarket u gradu.

7. Rio de Janeiro, Brazil

Na svakom uglu ovdje ćete naći juice barove i "salata barove" u kojima se poslužuju svježe organske namirnice a ukoliko želite posjetiti neki od poznatih mesnih all you can eat restorana, obavezno naglasite da ne jedete meso i platit ćete puno manju cijenu za neograničenu konzumaciju povrća i salate.

8. Berlin, Njemačka

Jedna od omiljenih svjetskih veganskih destinacija zasigurno je Berlin. Njegova živahna i raznolika restoranska scena oduvijek je nudila za svakog ponešto, a čini se kako se posljednjih godina posebno ističe veganska scena. U gradu se održava i najveći vegansko - vegetarijanski festival u Europi a ovdje je nastao i prvi veganski lanac supermarketa na svijetu - Veganz.

9. Portland, SAD

Portland je najbolji grad za vegane u SAD - u ali i na svijetu. Bye and Bye je bar s isključivo veganskom ponudom, ali i ostali restorani uglavnom imaju vegansku opciju na meniju. Portland se hvali i prvim veganskim striptiz klubom na svijetu - Casa Diablo.

10. Vancouver, Kanada

Ovdje možete pronaći brojne veganske prodavaonice cipela, pekarne, food truckove, bistroe, barove sa sirovom hranom i fine restorane. Restoran The Acorn jedan je od najboljih restorana u Kanadi a nudi uglavnom vegetarijansku hranu s mnoštvom opcija i za vegane. Jedan od također omiljenih bezmesnih restorana je i Heirloom.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju