Uvijek postoje razni faktori prilikom odabira mjesta za život. Također, itekako gledamo i faktore prilikom putovanja. Sigurnost, održivost i ekonomski pokazatelji su nam među najvažnijim stavkama, a svake godine stranica bestcities.org rangira najbolje gradove za život. E pa ove godine, poredak je sljedeći...

London

Kao ekonomski i kulturni centar, ovaj grad je ove godine proglašen najboljim za život na svijetu. Posebno se ističu prva mjesta u kategorijama noćnog života i povezanosti, te je naglašeno kako stanovnici mogu bez problema putovati ili se zabavljati do kasno u noć. Kulturnih događanja također, ima na „bacanje“.

Pariz

Zamišljeni miris svježe ispečenih kroasana i vizure Seine i Eiffelovog tornja dovoljni su da inspiriraju svakog posjetitelja da mašta o Gradu svjetlosti. Nakon Londona, ovo je drugi najbolji grad, a treće mjesto je zauzeo u kategorijama kao što su šoping i znamenitosti. Također, postao je još i dodatno prilagođen pješacima i biciklistima, te je izgrađeno više od 40 kilometara novih pješačkih i biciklističkih

staza.

New York

Jedan od gradova koji svi žele vidjeti, ove godine osvojio je brončanu medalju. Grad je najguglaniji, a što se tiče kulturne ponude, tu je zauzeo drugo mjesto. Restorani, barovi, kafići te sve ono što Amerika nudi – može se naći u Velikoj jabuci.

Moskva

Što se tiče muzeja i znamenitosti, ovaj grad je proglašen najboljim na svijetu, te je zaključeno kako je kultura gotovo na svakom koraku. Moskovska populacija je ujedno, i treća najobrazovanija na svijetu, odmah nakon Londona i Sankt Peterburga.

Dubai

Ove godine peti, no Dubai raste iz godine u godinu, a što se tiče sigurnosti, tu je zauzeo uvjerljivo prvo mjesto. Grad je to, postotno gledajući, i s najvećim brojem stranaca, a već se odavno isprofilirao kao turistički i financijski centar. Futuristički dizajn, ali i neprestana ulaganja, bez daljnjega će ovaj grad učiniti još i popularnijim u bližoj budućnosti.

Tokio

Prema ovom istraživanju, japanska prijestolnica najbolja je u kategoriji restorana. Grad se neprestano gradi te se ulažu milijarde u popravljanje infrastrukture i kreiranje turističkih atrakcija, a strašno mnogo je toga napravljeno za prošle olimpijske igre koj su održane pred par mjeseci.

Singapur

Ovaj grad svakako se može pohvaliti održivošću, čistoćom i financijskom moći, dok je peti na svijetu po broju BDP – a po glavi stanovnika. Grad je tehnološki napredan, a može se pohvaliti i najboljim aerodromom.Ove godine peti, no Dubai raste iz godine u godinu, a što se tiče sigurnosti, tu je zauzeo uvjerljivo prvo mjesto. Grad je to, postotno gledajući, i s najvećim brojem stranaca, a već se odavno isprofilirao kao turistički i financijski centar. Futuristički dizajn, ali i neprestana ulaganja, bez daljnjega će ovaj grad učiniti još i popularnijim u bližoj budućnosti.

Los Angeles

Drugi grad iz SAD - a na ovoj listi poznat je po zabavi, kulinarstvu i turizmu. Prema Googleu riječ je o trećem najpretraživanijem gradu, a četvrti je grad po razini obrazovanja koju može pružiti. Naravno, tu su i slavni kafići i restorani, kojih je pregršt.

Barcelona

Treće mjesto je zauzela prema noćnom životu, a peto prema dobrim kritikama napisanim na Tripadvisoru. Vrijeme je sjajno tijekom cijele godine, dosta toga se može obaviti i pješke te postoji i mnoštvo zelenih površina. Jasno, ni kuturna ponuda nije baš za baciti...

Madrid

I 10. najbolji grad nalazi se u Španjolskoj, a pogađate, riječ je o Madridu. Šesti je po noćnom životu i pretraživanju na Googleu, a u njemu se nalaze i neki od najboljih muzeja na svijetu, kao primjerice Prado. Također, ulaže se sve više i više u održivost, čemu u prilog govori i sadnja ogromne šume od pola milijuna stabala!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju