Samostan Ostrog, Crna Gora
Da, naši susjedi imaju jedan od deset samostana koji je izgrađen na pomalo čudnoj lokaciji. Ovaj samostan srbijanske ortodoksne crkve može se pronaći isklesan u stijenama planine Ostroška Greda. Posljednjih godina samostan je postao najposjećenije mjesto u Crnoj Gori, pa uz njenu prekrasnu obalu, tisuće turista svake godine posjete ovo mjesto. Samostan je izgradio metropolitan bosanski Vasilije u 17.-om stoljeću. Razlog zbog čega je ovo mjesto toliko posjećeno leži u vjerovanju da će molitva u neposrednoj blizini svečeva tijela pomoći u izlječenju mnogih bolesti, ili da život krene na bolje.

Meteora, Grčka
Meteora na grčkom znači "usred neba" i najbolje opisuje mjesto na kojem je izgrađen ovaj samostan. Naime, nalazi se doslovno usred neba, na visokoj planini u središnjoj Grčkoj. Zbog karakteristične gradnje ovo je mjesto uvršteno na UNESCOv popis svjetske baštine. Pristup do ovog samostana je težak zbog činjenice da je sa svih strana okružen strmim liticama. Legenda veli da je osnivača ovog samostana, svetog Anthanasisa, sokol podignuo na vrh planine kako bi ga ovdje sagradio. No, nemojte se nadati da će i vas divovski sokol podignuti do samostana - za nas obične smrtnike postoje stube koje su uklesane u samu planinu. Isplati se proći svaku...

Budistički samostan Of Ki, Indija
Ovaj samostan kao da je kopiran iz jedne od scena Gospodara prstenova, ili obrnuto. Nalazi se u blizini sela Ki visoko na Himalaji, točnije na 4.166 metara nadmorske visine s prekrasnim pogledom na dolinu Spiti. Osmišljen je kao mjesto za religijski trening Lama, a kroz povijest je bio meta mnogih napada od strane Mongola. Na našu sreću, sve ih je nadživio.

Kozheozersky samostan
Ovaj ortodoksni samostan nalazi se na samoj obali jezera Kozhozero u sjeveroistočnom dijelu Rusije, jednom od najudaljenijih mjesta na Planetu – gledajući blizinu prvog naseljenog mjesta. Osnovan je 1500. godine, a do danas nema ceste koja će vas dovesti do ovog samostana. Ako ga ipak odlučite posjetiti - proći ćete trnovit put. Prvo ćete se voziti vlakom do sela Nimenga gdje morate uloviti nekog kamiondžiju koji će vas povesti kroz šumu i onda još morate pješačiti 32 kilometra do jezera. No to nije kraj. Kad dođete do jezera, morate upaliti vatru kako bi vas stanovnici samostana vidjeli i poslali brod po vas. Naravno, samostan nema struje ni interneta pa unaprijed obavijestite svoje prijatelje gdje idete i koliko ćete tamo biti.

Phutgal Gompa, Indija
Skriven daleko od pogleda, visoko na Himalaji, izgrađen na vrhu litice leži ovaj samostan kojeg je u 12. stoljeću izgradio Gangsem Sherap Sampo. Unatoč tome što je većinom izgrađen od drva i blatne cigle, upio je preživjeti tolika stoljeća bez neke veće renovacije. Ulazak u samostan dozvoljen je samo odabranima, a u njemu žive redovnici koji meditacijom pokušavaju postići novu razinu duha i tijela.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju