Kada je talijanski gradić Sambuca di Sicilia dospio u medije 2019. godine, svi su brujali o njihovom nevjerojatnom projektu – prodaji nekretnina za sitne novce kako bi privukli investitore i nove stanovnike u svoj kraj.

Te su godine ponudili 16 ruševnih nekretnina u potrazi za renovacijom po simboličnoj cijeni od jednog eura, a 2021. godine još njih 10-ak. Kada je došlo do aukcije u zadnjem valu prodaje, nekretnine su prodane najvišem ponuđaču. Umjesto po jedan euro prodavale su se po cijeni od 500 do 7000 eura.

Unatoč pandemiji i ograničenjima pri putovanju – sve su planirane nekretnine na kraju prodane.

CNN tvrdi da je Sambuca di Sicilia u međuvremenu postala Mala Amerika u Italiji s obzirom da su za ruševne nekretnine najzainteresiraniji bili upravo Amerikanci.

Slika nije dostupna Putovanja Na sat i pol od Rima: Rasprodaja desetaka vikendica po 7,5 kuna

"Gotovo svi kupci dolaze iz Sjeverne Amerike," priznao je dogradonačelnik Giuseppe Cacioppo američkim medijima.

I dok su neki kupili nekretninu kako bi je preuredili i napravili si mjesto za odmor, drugi su odlučili pomoći selu da „stane na svoje noge“ i oživi gospodarstvo.

Kanadska odvjetnica francuskih korijena Brigitte Dufour u Sambuci di Sicilia kupila je dvije nekretnine koje planira pretvoriti u artističku meku u koju će moći dolaziti umjetnici iz cijeloga svijeta kako bi pokazali svoj talent.

Dvije zgrade kupio je i internetski stručnjak David Waters koje ih planira obnoviti kroz crowfunding kampanju te ponuditi svojim investitorima na korištenje. Donacije će iskoristiti i za obnovu cesta, parkova i druge infrastrukture u mjestu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju